До Києва прибула спецпредставниця США з відновлення України, Китай постачає дрони РФ. 600 день війни. Онлайн

До Києва прибула спецпредставниця США з відновлення України, Китай постачає дрони РФ. 600 день війни. Онлайн

600 день війни. Онлайн Суспільне Новини
. Фото: Roman Chop/Global Images Ukraine via Getty Images

16 жовтня — 600 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна за посередництва Катару повернула на батьківщину чотирьох українських дітей, які були вивезені під час війни до РФ. Катар став посередником на прохання українського уряду.
  • Кількість жінок-військовослужбовиць у Збройних силах України зросла на 40%, якщо порівнювати з 2021 роком. За 2 роки жінок в українській армії стало на 12 тисяч більше — зараз служать майже 43 тисячі військовослужбовиць.
  • Спецпредставниця Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Прицкер прибула до Києва з першим візитом. З нею зустрівся Володимир Зеленський та проінформував про термінові потреби щодо посилення української системи протиповітряної оборони для захисту міст, маршрутів вітчизняного експорту та критичної інфраструктури.
  • Голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Північної Македонії Буря Османі прибув з офіційним візитом в Україну. Він зустрівся з українськими урядовцями, парламентарями та персоналом Програми ОБСЄ з позабюджетної підтримки України.
  • У Росії уперше офіційно заявили, що більшість дронів отримують з КНР та планують нарощувати власне виробництво БпЛА до 2025 року.
  • Уночі сили ППО збили дві з п’яти ракет Х-59 та 11 з 12 «шахедів», які Росія випустила Україні. Також війська РФ атакували балістичною ракетою «Іскандер». Вибухи чули зокрема у Дніпрі, на Хмельниччині, Кіровоградщині та Полтавщині.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 600 дня війни. Нову хроніку 17 жовтня — читайте тут.

Єрмак обговорив з послом Мальти поглиблення діалогу України з Глобальним Півднем

Про це повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Республіки Мальта Ієном Боргом. Обговорили поточну безпекову ситуацію та підготовку України до зимового періоду, зокрема про необхідність посилення захисту об’єктів енергетичної інфраструктури від російських терористичних атак", — розповів Єрмак.

Голова ОП також повідомив про підготовку до проведення найближчим часом третьої зустрічі на рівні радників із національної безпеки та дипломатичних радників, що стосуватиметься імплементації Української формули миру та організації Глобального саміту миру.

"Відзначили важливість співпраці в контексті розширення кола країн, які підтримують Формулу миру, завдяки державам Глобального Півдня", — додав Андрій Єрмак.

Сили РФ з мінометів обстріляли дві громади Сумщини

Протягом 16 жовтня військові Росії здійснили 3 мінометні обстріли Сумської області, зафіксовано 10 вибухів. Про це повідомили у Сумській військовій адміністрації.

Під обстрілами були Шалигинська громада (7 вибухів), Краснопільська громада (3 вибухи).

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили всі російські атаки поблизу Новоданилівки — Генштаб

Сили оборони України відбили всі російські атаки південно-західніше Новоданилівки Запорізької області. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

Зазначається, що військові РФ намагалися відновити втрачене положення західніше Роботиного та західніше Вербового Запорізької області, проте успіху не мали. Також противник намагався відновити втрачене положення західніше Роботиного та Вербового Запорізької області, успіху не мав.

"Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Полтавка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області", — йдеться у повідомленні.

Понад 60 тисяч українців і українок були нагороджені за участь у боях заради держави — Зеленський

"Сьогодні я підписав нові укази про відзначення воїнів державними нагородами. За увесь час цієї війни – повномасштабної війни – вже понад 60 тисяч українців і українок були нагороджені за участь у боях заради держави. Це справді повномасштабна сміливість. Відвага, чиє коріння – у характері нашого народу. В характері, який не здається. В характері, який переможе", — повідомив президент Володимир Зеленський.

Україна готує нову зустріч у форматі радників з питань національної безпеки — Зеленський

"Провів сьогодні кілька телефонних переговорів. З президентом Фінляндії та з прем’єр-міністром Канади. Ситуація на полі бою. Підтримка нашої оборони. Формула миру. Продовжуємо готувати нову зустріч у форматі радників з питань національної безпеки. Я вдячний і президенту Фінляндії, і прем’єр-міністру Канади за незмінну та принципову увагу до України, за щиру віру в Україну та в наших людей", — заявив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Він додав, що сторони також обговорили також ситуацію на Близькому Сході, недопущення більшої ескалації.

Через обстріл 14 жовтня під завалами в Авдіївці може бути ще одна людина

Через обстріл 14 жовтня під завалами будинку в Авдіївці може бути ще одна людина. Це чоловік 1957 року народження, він жив на другому поверсі у дев'ятиповерховому багатоквартирному будинку в центральній частині міста.

Про це Суспільному Донбас розповів начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

"З'явилось повідомлення, що внаслідок авіаудару ракетного по місту 14 жовтня під завалами перебуває ще одна людина. Візуально не бачимо це тіло, але є свідки", — розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" Віталій Барабаш.

За його словами, від початку загострення ситуації на Авдіївському фронті, з 10 жовтня, через обстріли під завалами опинились четверо людей.

Двом освітянкам з Бердянського району повідомили про підозру в колабораційній діяльності

Про це повідомили у пресслужбі Запорізької обласної прокуратури.

За даними слідства, у серпні 2022 року одна з підозрюваних погодилася обійняти посаду директора створеної окупантами "Державної казенної установи загальноосвітньої організації Запорізької області "Чернігівська середня загальноосвітня школа", інша — очолила "Державну бюджетну загальноосвітню установу "Середня загальноосвітня школа 10 міста Бердянськ".

"Після призначення на посади жінки активно розпочали впроваджувати в підконтрольних окупаційній владі школах російські стандарти освіти. Програма спланованого ними навчального процесу була направлена на заперечення існування української культури, мови, традицій тощо", — йдеться у повідомленні.

Наразі жінкам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Спеціальне досудове розслідування триває.

Зеленський обговорив з Трюдо продовження оборонної співпраці

"Під час телефонної розмови обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час мого візиту до Канади. Зокрема, щодо розвитку нашої гідрогенерації та добудови музею Голодомору-геноциду. Обговорили продовження оборонної співпраці, глобальні безпекові виклики. Дякую Джастіну за готовність допомогти з евакуацією наших людей із сектору Газа. Також вдячний Канаді за підтримку Формули миру", — повідомив Володимир Зеленський.

Сили оборони за тиждень знищили три російських штурмовики Су-25

Про це повідомив командувач ОСУВ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський.

"На Донеччині за тиждень знищили вже три ворожих штурмовики Су-25. Протягом минулої доби ворог завдав 2 ракетних та 35 авіаційних ударів, провів 47 бойових зіткнень, окрім того, здійснив 906 артобстрілів. Підрозділи ракетних військ та артилерії зі складу ОСУВ «Таврія» протягом доби виконали 1321 вогневе завдання", — йдеться у повідомленні.

Зеленський зателефонував президенту Фінляндії: про що говорили

Президент Володимир Зеленський телефонну розмову зі своїм фінським колегою Саулі Нііністьо.

"Подякував за вже 19-й пакет оборонної допомоги від Фінляндії та дієву участь у реалізації Формули миру, зокрема пункту про радіаційну та ядерну безпеку", — зазначив Зеленський.

Президент також розповів Нііністьо про цьогорічне продовження гуманітарної ініціативи Grain From Ukraine.

Байден подасть запит на додаткове фінансування для України та Ізраїлю

Про це повідомила міністерка фінансів США Джанет Йеллен за підсумками зустрічі з міністрами фінансів єврозони.

За її словами, президент США Джо Байден подасть запит на додаткове фінансування для України та Ізраїлю, "як тільки у нас буде працездатна Палата представників".

"Чи є якась опозиція в Конгресі? Так. Але за це виступає сильна двопартійна більшість. Це пріоритет президента, і я абсолютно впевнена, що ми доб'ємося цього", — додала Йеллен.

У Чорному морі на міні підірвався танкер із нафтопродуктами

Про це повідомляє видання Sky News з посиланням на інформаційне агентство Reuters.

Танкер Ali Najafov зазнав незначних пошкоджень, але екіпаж не постраждав.

Керівника консалтингової компанії Bosphorus Observer Йорука Ісіка зазначив, що танкер проходив поблизу каналу Суліна. За даними видання Ukrainian shipping magazine, судно прямувало до одного з українських портів на Дунаї під вивантаження. Наразі танкер знаходиться на якірній стоянці в очікуванні буксирів.

Реабілітацію у Польщі пройшли ще 18 українок

Як повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, програма підтримується Урядом Польщі.

"Нещодавно 18 українок отримали змогу відновити своє фізичне та ментальне здоров’я протягом двотижневої поїздки до польського міста Північна-Здруй. Наступну таку реабілітаційну поїздку Фонд планує організувати у листопаді поточного року", — йдеться у повідомленні.

У 2022 році у відпочинково-реабілітаційній поїздці до Польщі від Фонду Шептицького взяли участь 19 звільнених з полону українок.

Буданов розповів, коли ГУР отримало точну дату вторгнення Росії в Україну

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що точну дату початку вторгнення Росії в Україну отримав 23 лютого 2022 року.

Про це генерал-лейтенант повідомив у подкасті УП "24.02: Реконструкція".

"Дату росіяни постійно переносили. Останні два тижні там постійно на день, на два відтягували й відтягували. Але 23 числа приблизно, здається, о 14:30 ми чітко отримали інформацію, що о четвертій ранку буде початок і як саме. Це було доведено до першої особи держави (президента Володимира Зеленського — ред.). Він віддав розпорядження. Але просто порахуйте, до 04:00 вже не так багато лишалося часу", — сказав Буданов.

Глава ГУР розповів, що вже 23 лютого разом із дружиною "заселився" у свій кабінет в будівлі воєнної розвідки.

На Запоріжжі поліцейські евакуювали сім'ю з двотижневим немовлям

Поліцейські допомогли евакуюватися родині з двотижневим немовлям з-під обстрілів із села Верхня Терса Запорізької області. Зараз сім'я перебуває у безпечному місці.

Як повідомили у пресслужбі ГУ Національної поліції в Запорізькій області, правоохоронці допомогли евакуюватися трьом жителям Воздвижівської сільської територіальної громади. Серед них 52-річна та 21-річна жінки та двотижневе немовля.

До Києва прибула спецпредставниця США з відновлення України, Китай постачає дрони РФ. 600 день війни. Онлайн
Фото: ГУ Національної поліції в Запорізькій області

У семи областях України оголосили повітряну тривогу

Повітряні сили України повідомляють про ракетну небезпеку у Сумській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях. Також повітряна тривога оголошена у Донецькій та Луганській областях.

Зеленський зустрівся зі спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер

Президент Володимир Зеленський зустрівся зі спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер під час її першого офіційного візиту до України.

Зокрема обговорили захист енергетичної інфраструктури та потреби у відбудові України, а також залучення американських інвестицій і використання заморожених російських активів.

Авіація Сил оборони завдала 4 удари по районах зосередження особового складу армії РФ

"Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділи ракетних військ уразили 1 артилерійський засіб противника.

Сили оборони відбили усі атаки росіян у районі Авдіївки та Мар'їнки — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. На фронті за добу відбулось 53 бойових зіткнення.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Бучків Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Будо-Вороб'ївська Чернігівської області, Соснівка, Тур'я Сумської області, Уди, Ветеринарне, Гатище, Нескучне Харківської області.
  • На Куп'янському напрямку українські воїни відбили 12 атак у районах Синьківки та Іванівки Харківської області та ще 4 атаки біля Стельмахівки та Надії Луганської області. Росіяни завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема Кам'янка, Дворічна, Берестове, Синьківка, Крохмальне Харківської області.
  • На Лиманському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів у районі Серебрянського лісництва Луганської області та населених пунктів Сіверськ, Спірне Донецької області. Від артилерійських і мінометних обстрілів постраждали близько 20 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Торське, Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 3 атаки в районі населеного пункту Андріївка. Армія РФ завдала авіаційного удару в районі Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Міньківка, Оріхово-Василівка, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку росіяни вели безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське Донецької області. Сили оборони відбили 7 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Керамік, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.
  • На Мар'їнському напрямку Сили оборони успішно відбили 16 атак у районі Мар'їнки Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів у районах Мар'їнки, Олександрополя Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем армії РФ опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки південніше Золотої Ниви та південніше Пречистівки Донецької області. Росіяни завдали авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку українські захисники відбили всі атаки окупантів південно-західніше Новоданилівки Запорізької області. Також армія РФ намагалася відновити втрачене положення західніше Роботиного та західніше Вербового Запорізької області, успіху не мала. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Полтавка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка, П'ятихатки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Миколаївка, Іванівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка Херсонської області, Очаків Миколаївської області.

Російські військові обстріляли Очеретинську громаду на Донеччині — двоє людей загинули

16 жовтня о 14:30 російська армія обстріляла Первомайське Очеретинської громади на Донеччині. Внаслідок обстрілу загинули двоє людей, повідомила Суспільному речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва. Унаслідок влучання снарядів загинули 36-річний чоловік та жінка. Російські військові, ймовірно, обстріляли населений пункт з реактивної системи залпового вогню "Град", уточнила речниця.

На 96 вокзалах України розпочали роботу "пункти незламності" — Укрзалізниця

Укрзалізниця заздалегідь почала підготовку до зими й поетапно відкриває "пункти незламності" на вокзалах — зокрема вже позпочали роботу 96 з них. Також до населених пунктів, де це буде потрібно, готовий виїхати на допомогу Food train з теплою їжею, створений разом з Фондом Говарда Баффета, повідомив голова правління Укрзалізниці Євген Лященко.

За час повномасштабного вторгнення рятувальники виїжджали на виклики понад 319 тисяч разів — МВС

За 600 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну рятувальники ДСНС понад 319 тисяч разів виїжджали на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, повідомили в МВС.

За цей час рятувальники загасили понад 16 тисяч пожеж, розібрали понад 1,5 тисяч зруйнованих будівель та врятували більш ніж 12 тисяч людей.

Лубінець підтвердив, що Катар сприяв поверненню чотирьох українських дітей з Росії

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець підтвердив, що Катар посприяв в поверненні чотирьох українських дітей з Росії. Про це раніше повідомило Міністерство закордонних справ Катару.

Лубінець відмовився розповідати про подробиці повернення, поки не всі діти ще вдома:

"Як людина, яка безпосередньо цим займається, я починаю коментувати лише тоді, коли українські діти на території України. Станом на зараз я можу лише підтвердити, що це відповідає дійсності. Катар залучений до цих процесів. Операція ще триває".

Від початку окупації Криму зафіксовано понад 5 тисяч порушень прав людини

У тимчасово окупованому Криму за останні 9,5 років зареєстровано понад 5 тисяч порушень прав людини. Переважно вони стосувалися кримських татар. Про це заявив кримськотатарський активіст, правозахисник, заступник директора Українського інституту Алім Алієв під час конференції "Крим глобальний. Розуміння України через Південь", повідомили в Мінреінтергації.

На Закарпатті прикордоннику повідомили про підозру в держзраді

На Закарпатті прикордоннику служби "Велятино" працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді. Раніше йому повідомляли про підозру у дезертирстві в умовах воєнного стану. За даними слідства, чоловік надавав військовим з так званої "ЛНР" інформацію про розміщення підрозділів збройних сил України.

На Полтавщині унаслідок нічної атаки пошкоджені 50 будинків та квартир

У Миргородському районі на Полтавщині через нічний російський обстріл пошкоджені 50 приватних будинків та квартир, повідомив голова Полтавської ОВА Філіп Пронін. За його словами, створені три комісії, які обстежують пошкоджене майно.

Троє людей, зокрема дитина, перебувають у лікарні в стані середньої тяжкості. Загиблих немає, додав Пронін. За його словами, усім травмованих виплатять допомогу на лікування, а також будуть компенсації власникам пошкодженого майна.

СБУ повідомила про підозру співробітникам окупаційного «МВС РФ» на Херсонщині

В СБУ повідомили про викриття 57 співробітників з окупаційного "МВС РФ" на Херсонщині. Їм оголосили підозри у колабораційній діяльності, їм загрожує до 15 років ув'язнення. За даними слідства, підозрюваних до лав окупаційного органу підбирали кадрові співробітники ФСБ. Після отримання "посад" їм видавали "посвідчення" та формений одяг російського зразка, а також вогнепальну зброю. Це дозволяло їм вільно пересуватися по захопленій частині Херсонщини та проводити каральні заходи проти місцевих жителів.

Підозрювані, додають в СБУ, викрадали людей та відвозили у російські катівні, де застосовували до них жорстокі тортури. Наразі вони перебувають на окупованій частині Херсонщині, триває робота з притягнення їх до відповідальності.

У жодній з областей України наразі не передбачається відключень світла — Міненерго

Наразі електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для забезпечення потреб споживачів, необхідності в обмеженні електропостачання немає у жодній з областей, повідомили в Міненерго.

Відключення світла можливі виключно у разі масованих обстрілів, а також технологічних порушень та несприятливих погодних умов, наголосили в міністерстві.

До України приїхав голова ОБСЄ Османі

До України з офіційним візитом прибув цьогорічний голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі. Він вже відвідав одну зі шкіл на Київщині, що постраждала від російської атаки.

Як зазначили в організації, Османі має зустрітись з членами уряду, парламентарями, представниками громадянського суспільства та співробітниками Програми позабюджетної підтримки України ОБСЄ. Обговорять нагальні виклики, з якими стикаються цивільні через війну, а також подальшу роль ОБСЄ у підтримці України.

До України прибула перша брьоньована "швидка", придбана за гроші United24

До України прибула перша з 13 броньованих машин швидкої допомоги, придбаних завдяки збору United24, повідомили в МОЗ. Ці "швидкі" допомагатимуть медикам евакуйовувати поранених з лінії фронту до найближчого медзакладу.

Машини відповідають балістичним стандартам НАТО та можуть захистити від ураження боєприпасами та уламками, а також мають спеціальні шини, які можуть їхати спущеними. "Швидкі" виготовлені спеціально під замовлення в Канаді. Як тільки інші машини з партії будуть готові, їх одразу транспортують до України, додали в МОЗ.

РФ дещо зменшила кількість обстрілів Авдіївки

Російські військові здійснюють дещо менше обстрілів по території Авдіївської громади російські військові, також менше обстрілів і штурмів стало й по українських позиціях. Водночас армія РФ продовжує застосовувати усе наявне в них озброєння, розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Якщо дозволить ситуація, найближчими днями у місто відновлять постачання гуманітарної допомоги. Водночас, додає Барабаш, того, що є в Авдіївці, наразі вистачає.

На Кіровоградщині внаслідок нічної атаки є влучання

Уночі російські війська обстрілювали Кіровоградську область ракетами та дронами, у регіоні працювали сили ППО. Є збиття та влучання, одна людина госпіталізована. Руйнувань цивільної інфраструктури немає, повідомив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

До України прибула спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер

До Києва з візитом прибула спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, повідомила посолка США в Україні Бріджит Брінк, опублікувавши спільне фото.

Пенні Пріцкер призначили спецпредставницею США щодо відновлення економіки України 14 вересня. На посаді вона працюватиме з українським урядом, G7, ЄС, міжнародними фінансовими установами, міжнародними партнерами й американським приватним сектором, щоб сприяти формуванню майбутнього України.

У ніч проти 16 жовтня РФ атакувала Полтавщину

Уночі 16 жовтня російська армія атакувала Полтавську область — вибухи було чутно у Миргородському районі. По території регіону випустили ракети та безпілотники.

Влучань у цивільну чи критичну інфраструктуру немає. Уламки ракети пошкодили кілька приватних будинків. За попередньою інформацією, загиблих немає, а троє людей отримали травми. Серед них і 10-річна дитина. Усіх госпіталізували, повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Повітряні Сили знищили дві ракети Х-59 та 11 ударних дронів Shahed

Вночі проти 16 жовтня армія РФ атакувала Україну з кількох напрямків, застосувавши балістичне озброєння, керовані авіаційні ракети та ударні дрони. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил знищено дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 11 безпілотників "Shahed-136/131".

Про це повідомили у Повітряних силах Збройних сил України.

"Усього було зафіксовано застосування однієї балістичної ракети "Іскандер М", п’яти керованих авіаційних ракет Х-59 та 12 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131". Авіаційними ракетами атаковано північні та східні регіони України, "шахеди" противник направив у різних напрямках, зокрема на захід", — йдеться у повідомленні.

За добу армія РФ втратила 860 військових на війні в Україні — Генштаб

Станом на ранок 16 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 288 630 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 860 військових.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 4965 (+17) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 9385 (+23) од,
  • артилерійських систем – 6910 (+44) од,
  • РСЗВ — 814 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 547 (+0) од,
  • літаків — 318 (+1) од,
  • гелікоптерів – 317 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5280 (+11),
  • крилаті ракети ‒ 1531 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 20 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9271 (+22) од,
  • спеціальна техніка ‒ 981 (+5).

Дані уточнюються.

Путін змінив риторику щодо провального наступу армії РФ на Авдіївку — ISW

Президент РФ Володимир Путін змінив риторику щодо наступу російської армії на Авдіївку, "зменшуючи очікування" щодо ймовірного просування на цьому напрямку.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти інституту зазначають, що Путін, можливо, намагається зменшити очікування значного просування російських військ навколо Авдіївки в Донецькій області.

Зокрема 15 жовтня в інтерв’ю російському державному телебаченню Путін заявив, що російські війська ведуть "активну оборону" на Авдіївському, Куп’янському та Запорізькому напрямках. Президент РФ назвав наступ під Авдіївкою "активною обороною", а не "активними бойовими діями", спробувавши зменшити очікування значного російського просування на цьому напрямку.

"Російські війська навряд чи здійснять значні прориви або відріжуть українські Сили оборони в Авдіївці в найближчій перспективі, а потенційні масштабні просування, ймовірно, вимагатимуть значного і тривалого залучення особового складу та матеріальних засобів", – зазначають аналітики ISW.

Також зазначається, що російський інформаційний простір в цілому стримує свій початковий оптимізм щодо перспектив наступальних операцій армії РФ навколо Авдіївки. Окупаційні війська продовжили наступ, спрямований на оточення Авдіївки 15 жовтня, але поки що не досягли успіхів на тлі ймовірного зниження темпів операцій у цьому районі.

Українські військові оглядачі та російські джерела заявили, що війська РФ не досягли бажаного швидкого прориву, зіткнулися з великими втратами та, ймовірно, повільнішим, ніж очікувалося, темпом просування.

Проте армія РФ, ймовірно, продовжуватимуть наступальні операції у такому зниженому темпі у найближчій перспективі та залишатиметься загрозою для ЗСУ в цьому районі, хоча навряд чи зможуть досягти вирішального прориву або оточення Авдіївки. Зниження темпів російських наступальних операцій може бути результатом тимчасового пристосування до тактичної обстановки, і загарбники можуть активізувати свої спроби оточити Авдіївку найближчими днями.

На фронті відбулось близько 70 бойових зіткнень — Генштаб

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку та штурмові дії на Бахмутському напрямку. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулось близько 70 бойових зіткнень з армією РФ.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 16 жовтня.

"Росія продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну Кремлю тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а в значній кількості по цивільних об’єктах нашої держави", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Армія РФ завдала чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши керовані авіаційні ракети Х-59, балістичні ракети "Іскандер-М" та ударні дрони типу "Shahed-136/131". Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється. Загалом противник завдав 10 ракетних та 87 авіаційних ударів, здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Грем’яч, Галаганівка Чернігівської області; Піщане, Дружелюбівка, Чернещина Харківської області; Надія, Білогорівка, Серебрянське лісництво, Новолюбівка Луганської області; Григорівка, Сіверськ, Спірне, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Біла Гора, Диліївка, Авдіївка, Очеретине, Степове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області; Бургунка, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка, Степанівка, Микільське, Херсон Херсонської області; Іванівка Миколаївської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Яка ситуація на фронті

В зоні відповідальності ОСУВ "Північ" на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку ЗСУ відбили понад 15 атак росіян у районах Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 5 атак противника в районі населених пунктів Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Водночас Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають армії РФ втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку армія РФ за підтримки авіації вела марні штурмові дії в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Степове, Тоненьке, Сєверне Донецької області. Тут ЗСУ відбили понад 15 атак противника.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони відбили понад 15 атак противника в районі Мар’їнки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ЗСУ відбили атаки противника в районі північніше Приютного Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 4 рази намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області, успіху не мав.

В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку ЗСУ ведуть контрбатарейну боротьбу, успішно уражають склади та тили противника.

"Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж всієї лінії фронту", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, та ще один — по зенітно-ракетному комплексу противника. Також ЗСУ знищили російський вертоліт Мі-8.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 засоби протиповітряної оборони та 5 артилерійських засобів армії РФ.

Українські військові збили російський Мі-8 – Сирський

Командувач Східного угруповування військ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив у неділю, 15 жовтня, що українські військові збили російський гвинтокрил Мі-8.

"Збили російський Мі-8. Чудова робота 25-ї окремої повітрянодесантної бригади. Гарно горить. Молодці, українські воїни", – написав він у телеграмі.

Сирський не уточнив, де саме знищили російський гелікоптер.

На початок