Волонтери з Волновахи відкрили для дітей на Донеччині лабораторію 3D-моделювання: як працюють

Волонтери з Волновахи відкрили для дітей на Донеччині лабораторію 3D-моделювання: як працюють

Діти в гуманітарному хабі грають в настільні ігри та вчаться 3D моделюванню.
Покровськ, Донецька область, 2023 рік. Фото: робоча група з громадської безпеки та соціальної згуртованості Волноваха/Facebook

У Покровську Донецької області волонтери з Волновахи для місцевих підлітків та дітей з родин переселенців організували освітню лабораторію з 3D-друку, де навчають їх моделюванню.

Заняття вже стартували. У перших воркшопах взяли участь місцеві діти, а також переселенці з Авдіївки, Красногорівки, Волновахи та Марʼїнки, розповів Суспільному Донбас менеджер робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості Волноваської громади Дмитро Кобзар.

Для рятувальників — зарядні пристрої, для дітей — розвивальні. Які проєкти на Донеччині реалізують волонтери з Волновахи
На одному занятті займається шестеро дітей. Покровськ, Донецька область, 2023 рік. Фото: робоча група з громадської безпеки та соціальної згуртованості Волновахи/Facebook

Загалом набрали три групи по шість учасників.

"У кожній групі по шість хлопців та дівчат, бо така кількість планшетів, за якими діти навчаються та виконують вправи. Це також і питання безпеки, щоб не було скупчення людей. Заходи проходять у партнерстві з Агенцією Розвитку Вугледара при підтримці Програми розвитку ООН", — пояснює Дмитро Кобзар.

Створити лабораторію 3D-друку "Фенікс" вирішили з огляду на те, що доступ до неформального навчання у дітей на Донеччині обмежений.

Гурток з 3D моделювання на Донеччині відкрили волонтери з Волновахи
Ігор Чельтер проводить воркшоп з 3D моделювання. Фото: робоча група з громадської безпеки та соціальної згуртованості Волновахи/Facebook

"Учасники на заняттях дізнаються про принципи роботи 3D-принтера, вивчають властивості різних видів пластику, самостійно створюють власну 3D-модель та готують її до друку", — розповідає педагог з моделювання Ігор Чельтер.

Наприклад, зараз, каже Ігор, діти створюють підставки під телефон, іменні дармовиси, а також складні конструкції — модульні будинки. Усе, що вони роблять, лишається їм у подарунок.

Серед учасників воркшопу хлопців і дівчат практично порівну, зазначає викладач. Це переважно учні та учениці п'ятих-восьмих класів.

"Дітям цікаво. Ми одного разу вимушені були перенести заняття, то батьки казали, що для дітей це було розчаруванням. У них мало зараз організованих активностей, тим більше, що вони під час перерви на заняттях ще й грають з однолітками у настільні футбол чи хокей", — розповідає Ігор Чельтер.

Дітей приводять батьки, які очікують на них упродовж заняття, зазначає Дмитро Кобзар: "Уразі тривоги, вони забирають дітей і далі — на свій розсуд: чи йдуть додому, чи у найближче укриття".

Для рятувальників — зарядні пристрої, для дітей — розвивальні. Які проєкти на Донеччині реалізують волонтери з Волновахи
Обладнання для воркшопів на Донеччині. Фото: робоча група з громадської безпеки та соціальної згуртованості Волновахи/Facebook

Вартість проєкту майже 188 тисяч гривень. На ці кошти волонтери зокрема придбали обладнання: 3D-принтери, планшети, пластик для друку, а також настільні ігри.

Воркшопи проходять в гуманітарному штабі Волноваської громади у Покровську.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок