В Житомирі збирають каштани для допомоги ЗСУ

В Житомирі збирають каштани для допомоги ЗСУ

У Житомирі триває акція "Каштани для ЗСУ"
У Житомирі триває акція "Каштани для ЗСУ". Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

У Житомирі триває акція "Каштани для ЗСУ", де усі охочі можуть збирати плоди, які відправлять на переробку, а гроші спрямують на потреби військових.

Про це розповіла Оксана Вахнюк, координаторка акції.

За словами Оксани Вахнюк, акцію проводять другий рік поспіль.

"Минулого року моя бухгалтерка Катруся разом зі своєю донькою збирали каштани. Вона сказала — акція класна, давай долучатися. Ми долучилися на роботі, у нас був пункт прийому, а потім я ще запропонувала долучитися нашій школі. Мій син каже: "У мене немає грошей, щоб донатити, але ж каштани це гроші, які валяються під ногами". І власне він правий, бо з таких маленьких каштанчиків творяться великі справи", — каже Оксана Вахнюк.

Оксана Вахнюк, координаторка акції
Оксана Вахнюк, координаторка акції. Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Учні та вчителі одного з ліцеїв Житомира зібрали понад 400 кілограмів каштанів.

Вчителька початкових класів Надія Сігнаєвська розповіла, що у дітей одразу з’явилось питання, а де взяти стільки каштанів?

"Поспілкувавшись, ми вирішили, що більш уважніше подивитися навколо. Тому що ми досить часто не бачимо те, що відбувається навколо. І вирішили, що під час прогулянок з батьками, у вільний час знати у своєму мікрорайоні, на вулиці, де ти проживаєш, де ростуть каштани і якомога більше їх зібрати", — говорить Надія Сігнаєвська.

Вчителька початкових класів Надія Сігнаєвська розповіла, як із дітьми збирають каштани
Вчителька початкових класів Надія Сігнаєвська розповіла, як із дітьми збирають каштани. Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Разом з однокласниками долучився до збору каштанів учень 4 класу Тимофій.

"Я першого тижня у своєму мікрорайоні не міг їх знайти. Потім я вирішив взяти велосипед та поїхати і пошукати. І знайшов в сусідньому районі від свого. А на другий раз я йшов з батьком, то побачив теж дуже багато каштанів", — розповів ліцеїст.

Учень 4 класу Тимофій долучився до акції
Учень 4 класу Тимофій долучився до акції. Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

"Ми збирали каштани на ЗСУ, — каже четверокласник Тихон. — Із каштанів роблять мазь, а нам передають гроші на ЗСУ".

Учні одного з ліцеїв збирають каштани для допомоги ЗСУ
Учні одного з ліцеїв збирають каштани для допомоги ЗСУ. Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

На виручені кошти від продажу каштанів планують допомогти військовим, каже Оксана Вахнюк.

"Чоловік мами нашого учня, військовий, командир 46 штурмової бригади. І зараз у них найбільша потреба це "зігрівайки", — говорить координаторка акції.

Каштани переробляють для фармакології та косметології, розповіла кореспондентам Суспільного начальниця відділу контролю якості підприємства "Ліктрави" Людмила Ковеня. Їх екстракт додають до мазей, кремів, які використовують для покращення стану судин людини.

"Кінський каштан проявляє безліч корисних властивостей. Найвідоміша фармакологічна дія цієї рослини, визнана офіційною медициною — венотонізуюча. Препарати кінського каштану підвищують тонус вен, розширюють артерії, зміцнюють капіляри, зменшують набряки, діють протизапально та знеболююче", — розповіла Людмила Ковеня.

Представниця підприємства підприємства "Ліктрави" Людмила Ковеня
Представниця підприємства підприємства "Ліктрави" Людмила Ковеня. Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

В Житомирі збирають каштани для допомоги ЗСУ
Житомир, 9 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок