Перейменування вулиць четвертої черги: як подати пропозицію у Полтавській ТГ

Перейменування вулиць четвертої черги: як подати пропозицію у Полтавській ТГ

У Полтавській громаді почали прийом пропозицій на перейменування четвертої черги топонімів
Табличка із назвою проспекту у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

У Полтавській громаді почали прийом пропозицій нових назв вулиць, які увійшли до четвертої черги перейменування. Це топоніми, які зберігають радянську риторику. Подати свій варіант можна трьома способами.

Які вулиці у Полтавській громаді мають перейменувати під час четвертої черги

Загалом у четвертій черзі мають перейменувати 50 топонімів у громаді. Про це Суспільному розповіла фахівчиня комунальної установи "Інститут розвитку міста" Анна Воробйова.

"Четверта черга приурочена перейменуванню, яке стосується радянської риторики, всіх геонімів з невизначеними назвами та ті, які були перенесені на четверту чергу", – пояснила фахівчиня комунальної установи "Інститут розвитку міста" Анна Воробйова.

Перейменування вулиць четвертої черги у Полтавській громаді
Проспект Першотравневий у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Проспект Першотравневий у Полтаві ― один із тих, які мають перейменувати. Викладачі та студенти "Полтавської політехніки" пропонуватимуть назвати проспект Університетським, каже професор закладу Андрій Конюк.

"Логіка проста: немає нічого комуністичного, нічого з того, що може прив’язати до персоналій, і це запорука того, що в майбутньому не буде можливих конфліктів. На цьому проспекті розміщені три вищих навчальних заклади. Історична назва була ― проспект Інститутський. Пов’язане з тим, що ми зараз перебуваємо у цій будівлі, центральному корпусі, пам’ятці архітектури загальнонаціонального значення ― колишній Інститут шляхетних дівчат", – сказав професор кафедри містобудування "Полтавської політехніки" Андрій Конюк.

Як подати пропозицію на перейменування вулиці

Приймати пропозиції нових назв будуть від 9 до 23 жовтня. Подати свій варіант можна у три способи. Зокрема, через анкету-опитувальник в інтернеті.

Як подати пропозицію на перейменування вулиць четвертої черги у Полтаві
Як подати пропозицію на перейменування вулиць четвертої черги. Графіка: Суспільне Полтава

"Будь-який житель нашої громади може подати свою пропозицію. Але головне ― з обґрунтуванням. Анонімних ми не приймаємо", – сказала фахівчиня комунальної установи "Інститут розвитку міста" Анна Воробйова.

Вулицю Пушкіна у Полтаві перейменують
Табличка із назвою вулиці Пушкіна у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

За словами Анни Воробйової, після збору пропозицій їх опрацюють представники робочої групи, а згодом мають винести на голосування для жителів громади.

Що відомо про перейменування вулиць у Полтавській громаді

Питання щодо перейменування вулиць у Полтавській міськраді почали розглядати від червня 2022-го. Відтоді затвердили нові назви для топонімів першої та другої черги, загалом їх 166. Вони містили орфографічні помилки, русизми, стосувалися російських чи радянських військових діячів, героїв війн, політиків чи подій. Голосування за 61 топонім третьої черги відбулося, але нові назви не затвердили на сесії міської ради.Ці вулиці та провулки стосуються російських та радянських митців і науковців.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок