Про підготовку міста до зими та вибори під час війни — Малинський міський голова Олександр Ситайло

Про підготовку міста до зими та вибори під час війни — Малинський міський голова Олександр Ситайло

Малинський міський голова Олександр Ситайло дав інтерв'ю кореспондентам Суспільного
Малинський міський голова Олександр Ситайло дав інтерв'ю кореспондентам Суспільного . Малин, Житомирщина, 21 вересня 2023 року. Фото: Володимир Жабровець для Суспільне Житомир

В місті Малин на Житомирщині зменшується кількість користувачів централізованим опаленням. Про причини відмови людей від цієї послуги, про підготовку міста до опалювального сезону, а також про ситуацію з фінансуванням Малинської міської лікарні і про вибори під час війни із Малинським міським головою Олександром Ситайлом говорила кореспондентка Суспільного Тетяна Дукач.

Як Малин пройшов попередній опалювальний сезон і як місто готується до нового?

В цілому, всі, мабуть, пройшли попередній опалювальний сезон успішно. Тому що на те було ряд причин. І основне — це взаємна співпраця всіх структур, які за це відповідали. І, якщо говорити про нашу громаду, це була співпраця як комунальних служб, як наших працівників РЕМ — співпраця між усіма структурними об’єктами. За минулий рік нам вдалося залучити велику кількість генераторів, які були вкрай необхідні на той період часу. Вдалося налагодити ту систему роботи, яка була відпрацьована в минулому опалювальному сезоні.

Щодо підготовки до нового опалювального сезону, то за 2023 рік ми багато котелень переробили і ще деякі перероблюємо на тверде паливо. Зробили реконструкцію котелень, в деяких місцях будемо ставити нові котельні. Це дасть нам змогу все таки не залежати від постачань газу. Це у нас буде своє локальне опалення, яке буде опалювати той чи інший об’єкт. Дрова ми можемо на місці організувати, у нас на території громади працює два лісгоспи.

Централізоване опалення у нас уже понад 10 років тому почало руйнуватися у зв’язку з тим, що пішло велике розбалансування мережі. Це призвело до того, що майже не залишилося абонентів на централізованому опалені. Відповідно ті чотири котельні, які у нас існують в місті Малині, розраховані під централізоване опалення, а саме під опалення газом — вони надвеликі для тієї кількості абонентів. А сьогодні у нас залишилося понад 300 абонентів на централізованому опалені. І зараз люди масово відключаються. Чому відключаються, тому що ця послуга завжди була дороговартісною. По-друге, коли людина на індивідуальному опалені, вона сама собі регулює графік включень-відключень. Вона має можливість відповідно до своїх фінансових можливостей регулювати температуру.

Проєкти, які фінансуються з місцевого бюджету

Велика кількість військової техніки проїхала цими дорогами. Вони й так були в незадовільному стані. І ще врахуйте погодні умови, а це був кінець лютого початок березня. Це коливання температури, волога на дорогах і те навантаження, яке на неї лягало, ще швидше її зруйнувало. Нам дуже потрібно було відновити дорожнє покриття. Адже це сьогодні дасть можливість далі розвивати нашу економіку, дасть можливість оперативно реагувати на ті чи інші виклики, це для наших рятівників з ДСНС чи медиків із екстреної медичної допомоги. Ми сподіваємось, що цього не буде, але ми маємо прораховувати різні варіанти, тієї ж самої евакуації. І сьогодні всі шляхи у нас в задовільному стані. Проводяться поточні ремонти в закладах освіти, проводяться роботи по грантовим програмах міжнародних донорських організацій.

Минулого місяця медики лікарні у Малині отримали зарплату від 4000 до 10 000 гривень. Чому виникла така ситуація? І чи урегульована вона на сьогоднішній день?

Чому виникла така ситуація, це потрібно провести точний досконалий аналіз діяльності лікарні. В першу чергу зараз відбувається реформа. Вона спрямована на те, щоб заклади освіти, заклади охорони здоров’я здобували кошти за рахунок наданих послуг. Тобто, якщо за освітянами, то кошти ходять відповідно за учнями. Якщо ми говоримо про пацієнтів лікарень, то кошти ходять за пацієнтами, за кількістю пролікованих випадків.

Кількість населення зменшилась. А якщо зменшилась кількість населення, відповідно, зменшилась кількість звернень до того чи іншого закладу охорони здоров’я. Зменшилась кількість звернень — сума надходжень теж зменшилась. Ми це маємо зрозуміти, що загальна картина сьогодні така. І перше основне наше завдання це повернути наших людей. Бо люди це головний капітал, це саме головне багатство будь-якої громади. Це наша найбільша цінність, навколо людей будується інфраструктура.

Ще з початку року ми вже розуміли, що буде така ситуація. І вже в бюджеті закладали певну суму співфінансування нашого медичного закладу. І ця сума була вичерпана, і на той час, на серпень місяць, коштів, які отримала лікарня від НСЗУ, було замало для того, щоб заплатити в тому обсязі, скільки медичний персонал звик отримувати. І тимчасово довелося перейти на нову систему оплати. Наша головна задача: утримати наш медичний заклад для того, щоб він і надалі продовжував працювати в нашій громаді, надавав послуги нашим людям, а також зберегти медичний персонал.

В коментарі Суспільному ви сказали, що планується сесія міської ради, де будуть виділяти дотації медичному закладу. Чи відбулася сесія і про які суми йде мова?

Найближчим часом ми плануємо провести сесію. Попередньо обговорили з депутатським корпусом, що ця сума буде становити один мільйон 400 тисяч гривень. В частині співфінансування на заробітну плату. Там є також низка інших сум по медичній галузі, що стосується опалення, господарських витрат. Але якщо ми говоримо про зарплату, то це в межах 1,4 мільйона гривень.

Малинський міський голова Олександр Ситайло та кореспондентка Суспільного Тетяна Дукач
Малинський міський голова Олександр Ситайло та кореспондентка Суспільного Тетяна Дукач. Малин, Житомирщина, 21 вересня 2023 року. Фото: Володимир Жабровець для Суспільне Житомир

Багато питань щодо того, бути виборам чи не бути. Якою є ваша думка щодо цього питання?

Про вибори особисто я взагалі не думаю. Тому що, потрібно працювати сьогодні. Я абсолютно аполітичний, ми працюємо з усім депутатським корпусом різних політичних сил. І абсолютно ніхто тут не грається в політику. Можливо, скажемо, політика це десь ближче до столиці. Я вважаю, ніякої політики не повинно бути. Потрібно, щоб кожен виконував професійно свою роботу на своїх місцях той час, який йому відвела громада. Якщо завтра будуть перевибори, значить завтра будуть перевибори. Якщо їх не буде, значить їх не буде. Не потрібно жити виборами, потрібно жити сьогоденням.

Якщо вибори відбудуться, Ви підете на вибори?

-Ні.

Хтось з Вашої громади займається підготовкою до виборів?

Я не готовий сказати, чи хтось займається підготовкою до виборів. Якщо ми подивимось ті чи інші соціальні мережі, то ми бачимо, що люди вже працюють над цим, люди використовують певні політичні технології. Я з впевненістю можу сказати, що я обирався на цей строк, конкретно на цей строк. Скільки мені потрібно буде працювати, скільки порахують депутати громади, стільки я буду працювати. Але те, що я на наступні вибори не піду — це однозначно. Я вважаю, що цей період часу, що я сьогодні працюю, я маю викластися на максимум. Для того, щоб з часом громада побачила, що ті чи інші роботи були зроблені. Що я міг — те я зробив. Я в цьому місті і надалі хочу жити. Тут моя родина, тут я, тут я себе бачу і надалі. Я думаю, що громаді обов’язково ще чимось знадоблюсь.

Про підготовку міста до зими та вибори під час війни — Малинський міський голова Олександр Ситайло
Малин, Житомирщина, 21 вересня 2023 року. Фото: Володимир Жабровець для Суспільне Житомир

Більше інтерв'ю на YouTube-каналі Суспільного Житомир:

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

"Прораховуємо варіанти на випадок можливого блекауту" — Звягельський міський голова Микола Боровець

Про облік, мобілізованих та ухилянтів — керівник Житомирського обласного ТЦК Олексій Бєланов.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок