Пам'ятка на Рейтарській у Києві: суд арештував комплекс споруд і заборонив будівельні роботи

Пам'ятка на Рейтарській у Києві: суд арештував комплекс споруд і заборонив будівельні роботи

Будинок повітового земства на Рейтарській: суд наклав арешт на майно і заборонив демонтаж
Будівельна техніка біля будівлі по вул. Рейтарська, 37 у Києві. Фото: Київська міська прокуратура/Telegram

У п'ятницю, 6 жовтня, Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на комплекс історичної будівлі по вулиці Рейтарській, 37 із забороною проведення на об'єкті будь-яких будівельних робіт.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура у Telegram.

Рішення ухвалили з метою збереження пам'ятки. У споруді по вул. Рейтарській, 37 колись розміщувався Будинок Київського повітового земства 1913 року.

Ухвала суду про арешт майна стосується усіх частин будівлі загальною площею майже 3700 кв.м, що розташовані за адресами: 37A, 37-А' та флігель 37Б.

Також власнику об'єкта заборонено використання, експлуатація чи проведення будь-яких будівельних робіт на цій території.

"Ухвала суду підлягає негайному виконанню", — зазначили у столичній прокуратурі.

Що відомо про ситуацію довкола будинку на Рейтарській

Будівля на вулиці Рейтарська, 37 має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

У травні 2023 року компанія-забудовник почала зносити історичний флігель за адресою: вулиця Рейтарська, 37-А. У департаменті культурної спадщини КМДА запевнили, що проєкт не погоджували. Поліція відкрила тоді кримінальне провадження, демонтаж будівлі вдалося зупинити. Але пізніше роботи поновлювали кілька разів, востаннє — у вересні.

Активісти зазначають, що компанія "Нест" планує звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну.

Водночас забудовник запевняє, що будівлі хочуть "повернути їй первозданний вигляд" і "зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями". Там також додають, що мають усі необхідні дозволи від Мінкульту та департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Щоб зупинити проведення незаконних будівельних робіт на вулиці Рейтарській, 37, громадські активісти подали колективне звернення до Офісу Генерального прокурора.

У вівторок, 26 вересня, Експертна комісія МКІП з питань обліку об'єктів культурної спадщини ухвалила рішення, що будівля Київського повітового земства за адресою: вул. Рейтарська вул. 37-А, А' є цілісною і відповідає усім критеріям пам'ятки архітектури та історії місцевого значення.

Наприкінці вересня Мінкульт визнав усі частини садиби на Рейтарській, 37 у Києві пам'яткою місцевого значення. Відповідні зміни внесли до Держреєстру нерухомих пам'яток.

На початок