На Миколаївщині є потреба у створенні патронатних родин — начальниця Служби у справах дітей

На Миколаївщині є потреба у створенні патронатних родин — начальниця Служби у справах дітей

На Миколаївщині є потреба у створенні патронатних родин — начальниця Служби у справах дітей
Батьки з дітьми на прогулянці. Ілюстративне фото: Pexels

У Миколаївській області станом на восьме жовтня на обліку Служб у справах дітей перебуває понад дві з половиною тисячі дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. В обласному центрі за дев'ять місяців 2023 року вже набули такого статусу 686 дітей. Пріоритетним серед форм сімейного виховання є усиновлення, також соціальні працівники намагаються влаштувати дітей до родин патронатних вихователів. Патронатні сім'ї — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла начальниця Служби у справах дітей Миколаївської міської ради Юлія Кравченко.

За її словами, випадків неналежного виконання батьками своїх обов'язків у Миколаєві побільшало, у порівнянні з 2022 роком.

"Пов'язуємо з тим, що багато дітей виїхали з батьками за межі Миколаєва. Наразі діток повно в місті, навчання онлайн, лише кілька садочків працюють. Є родини, які не виправляються: пиячать, кидають дітей напризволяще, не годують їх, не виховують. Ми вимушені відбирати діток з таких родин. І дуже потребуємо патронатних родин", — розказала очільниця Служби у справах дітей.

Ті, хто вирішив стати патронатним вихователем, каже Юлія Кравченко, можуть звертатися до районних Служб у справах дітей. Патронат має фінансову підтримку від держави.

"Наприклад, якщо дитина протягом місяця буде проживати в цій родині, то патронатний вихователь отримуватиме 13 420 гривень, плюс ще соціальну допомогу на одну дитину — два з половиною прожиткових мінімуми на дитину до шести років, це 5 680 гривень, на дитину від шести до 18 років — 7 082 гривні. Ми дуже шукаємо такі родини", — зазначила Юлія Кравченко.

Патронатним вихователем може стати людина, яка має позитивний досвід у вихованні своїх дітей, яка має добровільного помічника, що проживає з нею на спільній площі, а також має відповідні житлові умови та певні морально-етичні якості.

За словами начальниці Служби у справах дітей Баштанської міської територіальної громади Наталії Гордієнко, за кілька років функціонування патронату на Баштанщині жодна дитина з такої родини не була доправлена до притулку або до центру соціально-психологічної реабілітації.

"Спочатку була одна така родина, зараз вже три. Коли побачили позитивний досвід першої сім'ї, то виявили бажання інші. Зараз у трьох патронатних сім'ях виховують дев'ять дітей. А всього за кілька років понад 15 дітей були у патронаті", — розказала Наталія Гордієнко.

З трьох патронатних сімей у Баштанській громаді — дві були створені у 2022 році. Мати-вихователька однієї з родин Наталія Ульянова — колишня фахівчиня Центру надання соціальних послуг

Надивившись на несолодку долю дітей, розуміла, що відвідати та завезти якісь речі, продукти — замало, що дитину ти залишаєш в цій же неблагополучній родині, із батьками. Я думала, що я б могла і краще допомогти.

Наталія Ульянова каже, коли з чоловіком побачили оголошення про набір патронатних вихователів, подали свої кандидатури, навчались на курсах. Процес прийняття в родину дітей був призупинений із повномасштабним вторгненням РФ.

"У 2022 році в лікарні були маленькі діти — хлопчик і дівчинка, вони сирітки. Жити в лікарні й в родини — зовсім різне. І ми взяли у травні 2022 року цих діток. Тоді було дуже тривожно, біля нас вибухало, ми постійно перебували на тривожній валізі. Бог милував, наша хата вціліла. Малюкам знайшли родини, які їх всиновили. Ми дуже звикли до діток, хлопчику було п'ять місяців, дівчинці — сім. Але ми підтримуємо зв'язок, бачимо, як вони ростуть", — говорить мати - вихователька.

Наталія Ульянова каже, у їх родині під час війни патронатне виховання не припинялось.

"Як тільки усиновили перших немовлят, нам дали відразу других, потім — третіх. І зараз у нас двоє діточок — хлопчик і дівчинка, п'яти й шести років, вони з різних родин, з різними історіями. Влітку забрали 15-річну дівчинку, яка у нас жила сім місяців", — розказала Наталія Ульянова.

Статистика Служби у справах дітей на Миколаївщині

  • У Миколаївській області станом на жовтень 2023 року на обліку Служби у справах дітей зареєстровано 2 581 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, із них 1 069 — діти-сироти, 1 512 — позбавлені батьківського піклування. У 2023 році на Миколаївщині статус отримали ще 160 дітей.
  • В області функціонує 42 дитячі будинки сімейного типу, де виховуються 292 дитини. У 2023 році створені два нові будинки, де виховуються 30 дітей. Також 22 дитини всиновили. Під опіку або піклування передано 190 дітей.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок