Був на пенсії, та долучився до захисту міста. Поліцейський Сергій Хохлов — про загін ексміліціонерів, полон та Оленівку

Був на пенсії, та долучився до захисту міста. Поліцейський Сергій Хохлов — про загін ексміліціонерів, полон та Оленівку

Поліцейський Сергій Хохлов, оборонець Маріуполя, експолонений з Оленівки
Експоліцейський з Маріуполя Сергій Хохлов був у відставці на момент повномасштабного вторгнення, тому долучився до загону колишніх правоохоронців. Фото: поліція Донеччини

На початку повномасштабного наступу маріупольчанин, експравоохоронець Сергій Хохлов був пенсіонером, вийшов у відставку після 25-ти років служби. Коли Маріуполь почали атакувати російські війська, Сергій приєднався до загону, який зібрали поліцейські у відставці. Він та його товариші допомагали містянам у перші дні великої війни, охороняли зруйновані будівлі, склади, медичні заклади, патрулювали місто. З 15 квітня чоловік був на Азовсталі, звідти вийшов у полон був в Оленівці. 22 вересня 2022 року Сергія Хохлова обміняли. Нині він продовжує нести службу у прифронтовій Донеччині.

Історію поліцейського Сергія Хохлова розповіли в облуправління Націполіції у Донецькій області.

На момент російського повномасштабного вторгнення Сергій Хохлов був як 14 років на пенсії. Колишній поліцейський доєднався для таких, як і він, колег "з відставки", які у перші дні великої війни створили загін допомоги у Маріуполі:

"Мені дали пораду звернутись у зведений загін колишніх міліціонерів, поліцейський, який очолював, теж — колишній поліцейський — Юрій Горестович. Виконували те, що нам давали: евакуація людей з районів, які піддались бомбардування, надання допомоги, охорона об’єктів — складів, медичних закладів, патрулювання міста, розповсюдження інформації".

Поліцейський з Маріуполя Сергій Хохлов
Фото: поліція Донеччини

Сергій Хохлов згадує: місто було в інформаційному вакуумі, тож у їхні обов’язки входило розповсюджувати друковані листівки по вулицях, підвалах, сховищах. Сергій особисто евакуював понад тридцятьох людей до більш безпечних регіонів.

"Вражали мене діти, очі цих дітей. Коли ти дитині даєш якусь цукерку, шоколадку, чи печиво, то ці очі запам’ятовуються надовго й ця посмішка дитини, яка простягає тобі ручку й бере ту цукерку, дякує тобі", — згадав Сергій Хохлов.

15 квітня чоловік вийшов з міста на Азовсталь. Звідти — потрапив у полон.

"Редіс" — командир Азова, довів до всіх, що ми по сумісній домовленістю виходимо з Азовсталі. Це сприймається не як саме полон, що ми склали зброю й вийшли з піднятими руками й з якоюсь білою ганчіркою в руках, ні — це сприймалось, як припинення спротиву з метою збереження життя, бо було дуже багато поранених хлопців", — розказав чоловік.

З 17 травня 128 днів Сергій Хохлов провів у полоні. Був у колонії в окупованій Оленівці. За цей час схуд на 21 кілограм.

"Оленівські будні, тяжкі, важкі, відсутність їжі, майже відсутність їжі, відсутність питної води. Я втратив 21 кілограм, але це не тільки я, це у всіх хлопців. Мене вивозили й у Донецьк. Саме я був у Донецьку на допитах, два рази вивозили, але потім вночі повертали. Тому, коли зачитали наші імена...ти не знаєш, куди тебе везуть й чи повернуть, чи не повернуть, чи, може, ти поїдеш десь в інший табір, як було з Горлівкою", — згадав Сергій.

Поліцейський з Донеччини Сергій Хохлов, боронив Маріуполь, був у полоні
Фото: поліція Донеччини

Востаннє поїздка у невідомість виявилась обміном: Сергія Хохлова звільнили 22 вересня 2022 року разом із понад 200 захисниками.

Чоловік вирішив продовжити службу у прифронтовий Донеччині, має медаль "За мужність" ІІІ ступеню.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок