Які спеціальності обирали найбільше та найменше абітурієнти на Рівненщині у 2023 році. Дані департаменту освіти

Які спеціальності обирали найбільше та найменше абітурієнти на Рівненщині у 2023 році. Дані департаменту освіти

Вступна кампанія на Рівненщині 2023
. Фото: Telegram НаУ"ОА"

Під час вступної кампанії 2023 року у закладах вищої освіти Рівненщини найбільш популярними спеціальностями стали правознавство, психологія, облік і оподаткування. Водночас найменший конкурс для вступу був на інформаційну, бібліотечну та архівну справу, гірництво, професії середньої освіти — хімія, фізика, астрономія, історія образотворчого мистецтва.

Про це повідомив директор департаменту освіти Рівненської ОДА Петро Коржевський під час онлайн-брифінгу.

Які заклади обирали найчастіше:

Зі слів посадовця, найбільше студентів під час вступної кампанії змогли набрати:

  • Національний університет водного господарства та природокористування — 2 090 студентів;
  • Рівненський державний гуманітарний університет — 1 068 студентів;
  • МЕГУ імені академіка Степана Дем'янчука — 989 студентів;
  • Національний університет "Острозька академія" — 735 студентів;
  • Рівненська медична академія — 130 студентів.

Популярні спеціальності вступної кампанії 2023 року

Петро Коржевський розповів, що найбільший вступний конкурс цьогоріч був на правознавство у двох закладах вищої освіти Рівненщини — НУ "Острозька академія" і НУВГП, де на одне місце претендували 36 і 37 людей відповідно.

Чимало абітурієнтів, зазначив посадовець, обрали психологію. Високий конкурс був у МЕГУ — 20 осіб. 30 людей претендували на вступ за спеціальністю облік і оподаткування в Національний університет біоресурсів і природокористування.

"Сподівався, що в період війни відбудуться якісь зміни у виборі професії, але, виявляється, що в нашому суспільстві є усталені традиції обирати правознавство, психологію, облік і оподаткування", — зазначив Петро Коржевський.

Є спеціальності, які традиційно мають найменший конкурс — це інформаційна, бібліотечна та архівна справа в Острозькій академії, гірництво в НУВГП і професії середньої освіти, такі як хімія, фізика, астрономія, історія образотворчого мистецтва як в РДГУ, так і в МЕГУ. Конкурс складав 0,8 людини на місце.

Скільки переселенців вступили до закладів вищої освіти Рівненщини

Як зауважив освітянин, для переселенців були готові проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу. Під час вступної кампанії зарахували 448 абітурієнтів з числа внутрішньо переміщених осіб. Загалом цього року студентами стали 12 754 людини.

Скільки абітурієнтів вступили на бакалаврат та магістратуру

  • ступінь бакалавра почали здобувати 5 430 людей. На денну форму вступили 4 609 абітурієнтів і 951 — на заочну. На державному замовленні навчаються 1 555 осіб. Зі слів Петра Коржевського, такий прийом ще триває і ця цифра поки що тільки оперативна. За кошти фізичних та юридичних осіб навчалися 3 875 студентів;
  • ступінь магістра здобувають 3 579 осіб. Денна форма — 2 451 людина, заочна — 1 128. З них на державний бюджет вступили 674 абітурієнти, за кошти фізичних та юридичних осіб — 2 905;
  • ступінь фахового молодшого бакалавра здобувають 3 655 абітурієнтів. З них 3 563 на денній формі навчання і 178 на заочній.

У якій формі навчатимуться студенти на Рівненщині

"Для нас однією ключовою вимогою усього освітнього процесу є безпека. Тому тільки у випадку повноцінного забезпечення безпекових умов заклад може працювати в очному режимі. На жаль, серед закладів вищої та фахової передвищої освіти не всі мають такі можливості. Тому, станом на зараз, у десяти закладах вищої освіти навчання відбувається в очному режимі, у трьох — дистанційно", — розповів освітянин.

Він також додав, що у двадцяти закладах фахової передвищої освіти студенти займаються в очному режимі і один заклад — в дистанційному.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок