Чи придатна до споживання вода у Стримбі на Франківщині, де стався порив нафтопроводу

Чи придатна до споживання вода у Стримбі на Франківщині, де стався порив нафтопроводу

Чи придатна до споживання вода у Стримбі на Франківщині, де стався порив нафтопроводу
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Вода у селі Стримба на Івано-Франківщині, де неподалік стався порив нафтопроводу 30 вересня, придатна для споживання.

Про це у коментарі Суспільному повідомив керівник Івано-Франківського обласного центру контролю і профілактики хвороб Руслан Савчук.

За його словами, фахівці центру відбирали проби води 1 жовтня.

"Ми брали проби у чотирьох криницях, які розташовані найближче до місця пориву нафтопроводу. У воді немає залишків пально-мастильних матеріалів. Вода залишається придатною для споживання", — каже Руслан Савчук.

Що відомо про пожежу нафтопроводу поблизу села Стримба

30 вересня орієнтовно о 17:00 стався порив нафтопроводу, внаслідок чого розлилися нафтопродукти вздовж потічка на площі 100 м². Опісля трапилася пожежа. Вогонь перекинувся на приватний будинок.

Внаслідок пожежі на нафтопроводі травмувалися дев'ятеро людей. Двоє дітей — у критичному стані з численними опіками тіла перебували в обласній дитячій клінічній лікарні. Також двох дорослих транспортували в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню. Один пацієнт залишався на лікуванні у Надвірнянській центральній районній лікарні. Ще чотирьом людям надали необхідну медичну допомогу на місці.

2 жовтня на лікування до клініки святого Луки у Львові транспортували 35-річного чоловіка, який отримав понад 44% опіків тіла. Того ж дня одного з хлопчиків, який отримав опіки внаслідок пориву нафтопроводу, привезли в опіковий центр Львова. Ще одного пацієнта з опіками після пориву нафтопроводу у Стримбі перевели з Надвірнянської центральної лікарні в Івано-Франківську обласну.

На 1 жовтня 2023 року концентрація нафтопродуктів у річці Стримба, що на Івано-Франківщині, через порив нафтопроводу у майже 26 разів перевищувала гігієнічні нормативи.

Станом на 2 жовтня спеціалісти Держпродспоживслужби у селі Стримба, за 500 м до пориву нафтопроводу, зафіксували збільшення сажі у 15 разів та майже удвічі — азоту діоксиду та оксиду вуглецю.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок