СБУ затримала міського голову Сум та директора департаменту інфраструктури на хабарі

СБУ затримала міського голову Сум та директора департаменту інфраструктури на хабарі

Доповнено
СБУ затримала міського голову Сум та директора департаменту інфраструктури на хабарі
. Фото: НАБУ

Ввечері 2 жовтня міського голову Сум Олександра Лисенка та директора департаменту інфраструктури міста Олександра Журбу затримали у момент отримання хабаря.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

У повідомленні йдеться, що НАБУ і САП спільно з СБУ затримали посадовців у момент отримання ними частини хабаря — 1,4 млн грн. За інформацією СБУ, фігуранти вимагали гроші з місцевої компанії, яка займається вивезенням сміття. У разі відмови платити — погрожували штучними перешкодами у веденні бізнесу. Також за даними слідства, посадовці мали вирішити питання про встановлення нового економічно обґрунтованого тарифу на поводження з побутовими відходами для цієї компанії.

З листопада 2022 року по жовтень 2023 року слідство задокументувало одержання посадовцями хабаря у загальній сумі 2 млн 130 тис. грн, зазначили у спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

СБУ затримала міського голову Сум та директора департаменту інфраструктури під час отримання хабаря
Фото: СБУ

Наразі вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру за ч. 4 ст. 368 Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.Кримінального кодексу України. Пізніше посадовцям буде обрано запобіжний захід, наразі тривають першочергові слідчі дії.

СБУ затримала міського голову Сум та директора департаменту інфраструктури під час отримання хабаря
Фото: СБУ

Кореспонденти Суспільного намагалися зв'язатися з Олександром Лисенком та Олександром Журбою, проте на дзвінки вони не відповідають.

Що відомо про Олександра Лисенка

  • Олександр Лисенко народився у Москві у родині військовослужбовця у 1971 році. Навчався в Донецькому вищому військово-політичному училищі, закінчив Сумський державний університет та здобув другу вищу освіту за спеціальністю “Менеджмент організацій”. У Сумах живе з 1984 року.
  • З 2006 року — член партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина". Також з 2006 року очолював власне підприємство ТОВ "Сумитранс–С", нині підприємство не працює.
  • У 2012 та 2014 роках балотувався до Верховної Ради України від “Батьківщини”. У 2010 році працював як керівник Зарічного районного в м. Суми виборчого штабу кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко. У 2010 та 2015 роках балотувався до Сумської міської ради від “Батьківщини”. З 2010 року по 2012 був головою Сумської міської партійної організації ВО “Батьківщина”.
  • У 2020 році на виборах втретє був обраний міським головою Сум.

Що відомо про Олександра Журбу

  • Олександр Журба родом із села Нижня Сироватка Сумського району. Чоловік має дві середні спеціальні освіти аграрного напрямку, у 2016 отримав "спеціаліста" за фахом "Промислове та цивільне будівництво" Сумського національного аграрного університету.
  • Два роки з 1998 працював робочим у ВАТ "Сумивторресурси". Потім сім років досвіду отримав водієм у міжнародних перевезеннях у ТОВ "СУМИТРАНСЕКСПЕДИЦІЯ". У 2019 рік пропрацював інженером ТОВ "СБК" СУМИВОДБУД", а потім до 2016 був його директором.
  • З 2016 почав будувати кар'єру чиновника. У лютому отримує посаду заступника директора КП "Міськводоканал". З середини квітня того ж року Олександра Журбу сумський міський голова призначив своїм заступником з питань ЖКГ. На цій посаді він був до лютого 2020, потім розпорядженням Сумського міського голови Олександра Журбу призначили на посаду директора Департаменту інфраструктури міста Суми, з якої у 2021 році депутати СМР хотіли його звільнити.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок