Передає свій досвід школярам. На Кіровоградщині спецпризначенець викладає предмет "Захист України"

Передає свій досвід школярам. На Кіровоградщині спецпризначенець викладає предмет "Захист України"

Ексклюзивно
Передає свій досвід школярам. На Кіровоградщині спецпризначенець викладає предмет "Захист України"
Спецпризначенець Сергій Кондратьєв після демобілізації викладає предмет "Захист України" в ліцеї на Кіровоградщині. Колаж: Суспільне Кропивницький

34-річний Сергій Кондратьєв служив у військах спеціального призначення, а нині вчителює у новоукраїнському ліцеї, що в Кіровоградській області. Працює вчителем фізичної культури та викладає предмет "Захист України". Восени 2022 року він повернувся із зони бойових дій. Свій досвід спецпризначенець використовує на уроках: вчить ліцеїстів надавати домедичну допомогу, складати й розкладати автомат, знайомить зі зброєю. До Дня вчителя, який 2023 року в Україні відзначають 1 жовтня — історія від Суспільного про вчителя-спецпризначенця.

Сергій має бухгалтерську освіту, та, пропрацювавши рік за фахом, обрав інший шлях.

"Я зрозумів, що спорт більше для мене значить ніж дебет та кредит, й пішов здобувати другу вищу освіту – вчителя фізичної культури. Коли почав працювати з дітьми, зрозумів, що це не просто робота, це хобі – я відпочиваю. Коли мої діти почали брати перші місця, я зрозумів, що це моє покликання".

У 2014 році, коли розпочалася Антитерористична операція, Сергія мобілізували вперше. Рік та місяць він служив у третьому полку спецпризначення. Після восьми років цивільного життя чоловіка мобілізували вдруге.

"Відслужив я сім місяців, після чого мене звільнили за сімейними обставинами – я сам виховую доньку. Їй зараз шість років".

Досвід, який здобув у зоні бойових дій, зі слів Сергія, використовує, викладаючи предмет "Захист України".

"Предмет вчить молодих юнаків та дівчат не тільки боронити себе й державу, відстоювати свої принципи та інтереси, а й патріотизму – любити не тільки свої будинок та місто, а й свою державу".

Його предмет готує юнаків до військової служби, що актуально в умовах повномасштабної війни, вважає вчитель.

"Хлопці, вступаючи до лав української армії, вже не будуть дивитися здивованими очима на деякі предмети. Вони вже знають, як збирати-розбирати автомат, знають – як і куди він стріляє. Вони вже не безпорадні діти. Дитина, яка вивчила "Захист України", може тримати зброю в руках, може захистити себе й свою сім’ю. Вони психологічно стійкі".
Сергій Кондратьєв з Новоукраїнки вчить учнів поводитись зі зброєю
Сергій Кондратьєв вчить учнів поводитись зі зброєю. Фото: Суспільне Кропивницький

Вчить Сергій Кондратьєв й домедичній допомозі, виходячи з власного бойового досвіду.

"Коли ти його проживаєш, тобі легше його донести дітям. Діти тебе уважніше слухають, бо розуміють, що це не просто слова, які ти вивчив або зачитав з книжки, це слова, які ти пережив. Вони зможуть надати допомогу собі й близьким, визначити інфаркт, інсульт, зупинити артеріальну кровотечу".
Сергій Кондратьєв на занятті з домедичної допомоги
Сергій Кондратьєв показує, як накладати турнікет. Фото: Суспільне Кропивницький

Серед колишніх учнів Сергія Кондратьєв є курсанти військових закладів вищої освіти. Сам Сергій віддає перевагу педагогічній освіті.

"Якщо обирати між освітою військового й вчителя, я обираю вчителя. Військовий вміє і зробить, а вчитель може навчити ціле покоління тих, хто і зможе, і зробить".

На початок