Начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус прокоментував законопроєкт про вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів

Начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус прокоментував законопроєкт про вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів

Начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус прокоментував законопроєкт про вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів
. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ми маємо збудувати повноцінну обороноздатну країну і, відповідно, озброєння власного виробництва", — так прокоментував начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу, який пропонує переспрямувати військовий ПДФО із місцевих бюджетів у державний. Всі місцеві бюджети, зі слів Чауса, отримають субвенції, які були не меншими, ніж у 2021 році.

"Це питання щодо того, щоб ПДФО від військових піднімалося нагору в держбюджет для відповідної мети. Там більшість коштів витрачається на розвиток нашого вітчизняного воєнно-промислового комплексу. Ми маємо збудувати повноцінну обороноздатну країну і, відповідно, озброєння власного виробництва. Всі місцеві бюджети: і обласний бюджет, і громад не отримають у 2024 році менше, ніж було у 2021 році, довоєнний період. Тобто ті громади, які будуть по ПДФО провисати до рівня 2021-го, отримають додаткові субвенції".

Депутати Чернігівської облради не проголосували за проєкт рішення "Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо збереження зарахування до бюджетів територіальних громад та обласного бюджету ПДФО". "За" проголосував 21 депутат, загалом на сесії Чернігівської облради зареєструвалися 44 депутати.

"Ми ще не бачили тих субвенцій. Нічого поки не відомо. Ми говоримо тільки про те, що буде. Це ще все в процесі", — сказав Суспільному виконавчий директор Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко.
В'ячеслав Чаус прокоментував законопроєкт про вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів
Виконавчий директор Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Нагадаємо, 12 вересня у Верховній Раді прем’єр-міністр Денис Шмигаль зареєстрував законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу, який пропонує переспрямувати військовий ПДФО із місцевих бюджетів у державний. Цим законопроєктом уряд пропонує, зокрема, з 1 жовтня 2023-го по 31 грудня 2024-го військовий ПДФО спрямувати на розвиток оборонно-промислового комплексу. Зі слів Дениса Шмигаля, Україна має наростити виробництво власних дронів, озброєння та боєприпасів, а гроші з військового ПДФО підуть на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

Представники місцевого самоврядування Чернігівщини, з якими поспілкувалося Суспільне, вважають, що для їхніх громад такий перерозподіл доходів від податків буде негативним і Чернігівщина може втратити у 2024 році 3,5 мільярди гривень.

Як вплине на Чернігівщину вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів — дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок