У Хмельницькому з дев'ятого поверху випав 14-річний підліток. Який його стан та що могло стати причиною

У Хмельницькому з дев'ятого поверху випав 14-річний підліток. Який його стан та що могло стати причиною

У Хмельницькому з дев'ятого поверху випав 14-річний підліток. Який його стан та що могло стати причиною
Реанімаційне відділення Хмельницької міської дитячої лікарні, де зараз перебуває 14-річний підліток. . Фото: ілюстративне/Суспільне Хмельницький

Стан 14-річного підлітка, який випав з дев'ятого поверху хмельницької багатоповерхівки на проспекті Миру, майже критичний. Поліція схиляється до версії, що хлопець пробував вчинити самогубство. Що могло стати причиною цього — дізнавалося Суспільне Хмельницький.

Повідомлення про падіння 14-річного хлопця з дев'ятого поверху однієї з хмельницьких багатоповерхівок до поліції надійшло 20 вересня о 9:30, розповіла Суспільному речниця Хмельницького районного управління поліції Віра Мазур.

"Туди одразу виїхала слідчо-оперативна група. Було порушене кримінальне провадження, в рамках якого встановлюються усі обставини події. Попередня версія — хлопець намагався вчинити самогубство", — каже Віра Мазур.

Як розповів Суспільному один із знайомих родини підлітка, останнім часом хлопець часто конфліктував з батьками.

"Того ранку батьки насварили хлопця за те, що він занадто багато уваги приділяє гаджетам та заборонили ними користуватися, забрали у нього телефон. Після цього він, нічого не сказавши, вийшов з квартири, це бачив його молодший брат. Піднявся ліфтом на дев'ятий поверх і там вистрибнув з вікна, розташованого в під'їзді. Потім була "швидка", міська лікарня, де хлопцеві нейрохірурги одразу зробили операцію. На вихідних ми здавали для нього кров, бо була така потреба. В принципі, його рідні зверталися до усіх небайдужих, аби вони здали кров. Наскільки знаю, зараз уже донорів не потрібно. Хлопець у реанімації міської дитячої лікарні, куди його перевезли з міської лікарні, у дуже важкому стані. Лікарі бояться давати якісь прогнози", — розповів знайомий родини Олександр.

За словами заступниці директора Хмельницької міської дитячої лікарні Катерини Дем'яник, підліток зараз у реанімаційному відділенні у критичному стані.

"Він у глибокій комі, підключений до апаратів. Врешті, він вижив після падіння лише тому, що йому дуже оперативно надали медичну допомогу. "Швидка" завезла хлопця у найближчу лікарню, де його одразу прооперували. Коли його стан після оперативного втручання трохи стабілізувався, його перевели до дитячої лікарні, але він дуже важкий. Усі вихідні ми шукали для нього кров, продовжуємо боротися і вірити в чудо", — каже Катерина Дем'яник.

У підлітків немає відчуття смерті, — психологиня

У ситуації, що сталася з підлітком у Хмельницькому, Суспільне Хмельницький спробувало розібратися разом із дитячою та підлітковою психологинею Тетяною Матвійчук.

За її словами, підлітковий вік дуже бурхливий та неоднозначний, у цей період відбуваються гормональні сплески, які зумовлюють різку зміну поведінки та ставлення до найближчого оточення.

"З огляду на те, що наші підлітки живуть в умовах війни, коли соціальні зв'язки подекуди втрачаються, то їхній психоемоційний стан досить не стабільний. Інший момент, це те, що є важливим у житті підлітка — чи це спілкування з друзями, чи спілкування з гаджетом, чи це формат якогось заняття, яке для нього є важливим. І різка заборона чогось, що є важливим, може спричинити різкі прояви у поведінці. Також важливо звертати увагу на те, чим цікавиться підліток. Ми знаємо, що зараз багато підлітків цікавляться соцмережами і їхнє життя в багатьох випадках відбувається саме там, а не в реальному просторі. І якщо такий світ у підлітка забрати, це також може спричинити неочікувані реакції та імпульсивні вчинки", — каже Тетяна Матвійчук.

За словами психологині, треба також зважати на те, що у сучасних підлітків немає відчуття смерті. На фоні комп'ютерних ігор, каже вона, підлітки не сприймають смерть як якийсь кінцевий етап життя.

"Гра формує уявлення про те, що життя продовжується і після завершення гри. Адже герой тут помирає, а потім включається заново нова гра і він оживає та рухається далі. І у деяких підлітків насправді присутнє таке розуміння", — говорить Тетяна Матвійчук.

Вона також радить батькам досить обережно взаємодіяти з гаджетами як з останнім кроком якогось впливу на підлітка.

"Досить часто гаджет стає одним із таких важелів впливу, яким батьки прагнуть підкреслити свою авторитетність. Батьки дуже часто забирають гаджети в дітей, аби таким чином на них вплинути. Але в підлітковому віці починати впливати на підлітка трохи запізно, краще це починати робити раніше. І не те щоб впливати, а говорити, комунікувати, взаємодіяти, підтримувати емоційний контакт і давати розуміння того, що ми, як батьки, завжди готові тебе почути і зрозуміти. У той самий час, коли немає іншого варіанту впливу, батьки можуть домовлятися. А для цього варто просто говорити про свої переживання: "Ти знаєш, мені настільки важко спостерігати за тим, що ти закинув навчання, що ти не спілкуєшся зі своїми близькими. Можливо є сенс нам з тобою поспілкуватися і знайти якийсь вихід з цієї ситуації?". Для підлітків дуже важливо, щоб до них зверталися, як до рівних, щоб їх могли почути. Також варто просити підлітка розподілити свій час так, аби він міг зробити те, про що ви його просите. Бо підліток так само може мати якісь дуже важливі речі в гаджеті — це може бути спілкування, це може бути навіть та сама гра чи навчання чомусь, що для нього цікаве. І тому тут в більшості випадків про розуміння того, чому я хочу забрати гаджет, що мені в цьому форматі не подобається, і що я можу змінити, як дорослий, аби не створювати конфліктних ситуацій", — каже Тетяна Матвійчук.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок