Хмельниччина п’ятий рік поспіль лідирує в Україні за врожайністю зернових

Хмельниччина п’ятий рік поспіль лідирує в Україні за врожайністю зернових

Хмельниччина п’ятий рік поспіль лідирує в Україні за врожайністю зернових
. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельниччина п’ятий рік поспіль дає найкращі показники в Україні за врожайністю зернових. Нині в області фермери збирають пізні зернові культури та засівають озимі на 2024 рік.

Про це Суспільному Хмельницький розповів начальник обласного управління агропромислового розвитку та земельних відносин Олег Омелянюк.

"До пізніх відноситься соя, якої маємо 210 тисяч гектарів, соняшник – 170 тисяч гектарів. Маємо кукурудзи 190 тисяч гектарів. Що стосується сої, вона зібрана на площі 25 тисяч гектарів. При урожайності 33 приблизно центнера з гектара. Соняшник зібраний відсотків 10 від заявленого, також врожайність 32 центнери з гектара. В принципі, урожайність така сама, як була минулого року даних культур", – розповів Олександр Омелянюк.

Наразі, за його словами, завершується збір гречки.

"З 12 тисяч гектарів гречки зібрано 10 тисяч, при урожайності 25 центнерів з гектара. На сьогодні маємо разом з ранніми зерновими й гречкою, це ще без кукурудзи, намолочених два мільйони тонн валу. Маємо вийти, як і минулі роки, десь на чотири мільйони тонн. Сьогодні середня врожайність по області зернових культур 63,4 % – це найвища в державі",– говорить начальник обласного управління агропромислового розвитку та земельних відносин.

Наразі, каже, продовжується посів озимого ріпаку. Ним засіяно 86 тис. гектари, а це 98% до заявленого на 2024 рік плану. Також триває посів озимої пшениці. Її, за словами Олега Омелянюка, має бути в межах 200 тис. гектари, але посіяно лише приблизно 50 тис. гектарів.

"Тут трошки така ситуація за ціною склалася не дуже. Тож трошки фермери вагаються сіяти чи ні її у зв’язку з ціною", – розповів Олександр Омелянюк.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок