PEN Canada анонсував розмову Куркова з Гессен, українські письменники відреагували

PEN Canada анонсував розмову Куркова з Гессен, українські письменники відреагували

PEN Canada анонсував розмову Куркова з Гессен, українські письменники відреагували
Андрій Курков.

Міжнародний фестиваль авторів у Торонто (Toronto International Festival of Authors) анонсував подію від PEN Canada та мовника CBC. У дискусії разом виступлять український письменник Андрій Курков, російсько-американські письменникиМаша Гессен — небінарна особа, яка використовує щодо себе займенник "вони" Маша Гессен, канадська письменниця Маргарет Етвуд, а модеруватиме ведуча CBC Radio IDEAS Нахла Аєд.

Анонс події викликав обурення в українських письменників, зокрема його розкритикував Артем Чех.

Про що подія "Нотатки про вторгнення"?

Тема зустрічі, яку організовує канадський PEN та канадське радіо IDEAS від CBC, сформульована так: "Нотатки про вторгнення: Маша Гессен та Андрій Курков у розмові про війну Росії в Україні". У розмові також братиме участь канадська письменниця Маргарет Етвуд, а модеруватиме ведуча CBC Radio IDEAS Нахла Аєд, яка, зокрема, 10 років висвітлювала конфлікти на Близькому Сході й писала про анексію Криму Росією.

Позиція Артема Чеха

На опублікований анонс відреагували українські автори. Зокрема, письменник та військовий Артем Чех нагадав, як у травні 2023 року разом з Іриною Цілик та Артемом Чапаєм відмовився брати участь у фестивалі World Voices у США, організованому Американським PEN, тому що в програмі фестивалю була подія про мир за участі росіян. Там теж серед запрошених були й Маша Гессен.

"Андрій Курков не міг не знати про цей скандал. Знав, звісно. І навряд чи забув. Але це не заважає йому зараз сісти за один стіл з Гессен. Напевно він розповідатиме багато правильних і банальних речей про Україну. Напевно навіть це принесе якусь користь. Але все це трохи смердітиме російським контекстом і болотною муттю. (...) Просто відтепер все, що говоритиме Андрій Юрійович з міжнародних майданчиків, видаватиметься мені нечесним і неправильним", — висловив свою думку Артем Чех.

Позиція Андрія Куркова

Андрій Курков у коментарях допису Чеха відкидає звинувачення. Він радить "простий спосіб сказати мені своє обурення — відписатись", а про Машу Гессен говорить, що вони "заслали десятки тисяч доларів на допомогу Україні, до Росії мають ще менше стосунку, ніж Шишкін, громадянин Швейцарії".

"Якщо проведете референдум щодо того, зрадник я чи ні, і народ проголосує, що зрадник, то я замовкну і більше в міжнародному публічному просторі виступати на тему російської агресії не буду", — написав Курков.

Суспільне Культура звернулося до письменника Андрія Куркова з проханням про коментар.

Хто такий Андрій Курков

Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносценарист. Був президентом Українського ПЕН. Він є автором понад 20 книг, серед яких як дорослі романи, так і казки для дітей. Курков також написав понад 20 сценаріїв для художніх і документальних фільмів. Книги письменника перекладені 36 мовами.

Письменник Андрій Курков
Письменник Андрій Курков. Фото: Тарас Бовт / The Ukrainians

Суспільне Культура розповідало, що Курков отримав премію ім. Софі та Ганса Шолль 2022 року за книгу "Щоденник вторгнення", яка вийшла в німецькому перекладі.

Книжка Андрія Куркова "Львівська гастроль Джимі Хендрікса" увійшла до довгого списку Міжнародної Букерівської премії 2023.

Книжка "Сірі бджоли" отримала Премію Греґґа Барріоса за найкращу книгу, перекладену англійською мовою та видану в США, а ще американську премію Foreword INDIES Book of the Year, яку вручає американський літературний журнал Foreword Reviews.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок