У Чернівцях обвалений будинок на вулиці Руській, 6 планують повністю зносити

У Чернівцях обвалений будинок на вулиці Руській, 6 планують повністю зносити

У Чернівцях обвалений будинок на вулиці Руській, 6 планують повністю зносити
. Будинок на вул. Руській, 6. Джерело: ДСНС України

У Чернівцях обвалений будинок на вулиці Руській, 6 планують повністю зносити. Таке рішення у міськраді прийняли за висновками експертів з будівельних організацій. Оскільки ділянка поблизу будинку небезпечна, поліція перекриватиме ділянку дороги, поки не усунуть небезпеку.

Про це під час преспідходу сказав заступник міського голови Євгеній Маховіков.

За його словами, розбір будинку і перекриття вулиці ймовірно буде тривати не менш як тиждень.

"Сьогодні ми плануємо ще збиратись безпосередньо з будівельними організаціями й будемо говорити про порядок дій по цьому будинку. Я сподіваюсь, ми зможемо почати завтра. Сьогодні ми маємо прийняти остаточне рішення, зрозуміти порядок дій. До 21:00 мають провести всі необхідні обстеження і скажуть, як це має відбуватись", — каже Маховіков.

Мешканці будинку переїхали до родичів незадовго до обвалу. 21 вересня у міській раді отримали від мешканців згоду на переселення до фонду міської ради.

Будинок будуть зносити за гроші з міського бюджету. Поки що вартість робіт невідома.

"Кошторисну вартість складно передбачити, бо роботи достатньо складні. Там є конструктивні особливості між двома будинками, будівельники до 17:00 мають їх вивчити та доповісти. Можливо, на початкових етапах це буде демонтаж не всього будинку", — каже Маховіков.

Суспільне Чернівці показувало, який вигляд має обвалений будинок на вулиці Руській, 6 21 вересня:

Що відомо про обвал будинку на вулиці Руській, 6

  • Черговий обвал стіни трапився ввечері 20 вересня. Вдень мешканці дали згоду на переселення, тому на момент обвалу покинули будинок. Ніхто не травмувався. Через надзвичайну ситуацію на Руській, 6 перекрили рух транспорту на ділянці Руської від Української до Центральної площі. Через це тролейбуси №2 та 4 змінили рух.
  • Вперше частина стіни у будинку на вулиці Руській, 6 у Чернівцях обвалилася два роки тому внаслідок зливи. Відтоді мешканцям рекомендували не жити у квартирах.
  • У липні 2023 року в цьому аварійному будинку трапилося ще два обвали. Тоді обмежували газопостачання. Спочатку у міськраді мешканцям будинку пропонували співфінансувати ремонт, але після другого обвалу у липні ремонтувати будинок планували лише за гроші з міського бюджету. Й на час ремонту пропонували переїхати в однокімнатні квартири. Мешканці не погоджувалися: хотіли, щоб їм запропонували рівноцінні двокімнатну та трикімнатну.
  • Співвласниця квартири на вулиці Руській, 6 Галина Крилова повідомила Суспільному, що її батьки ще до обвалу умовою виселення назвали надання рівнозначного житла за площею. Зробили це через те, що листи від міськради про виселення не мали конкретних строків, на який час відселяють людей, та конкретних планів ремонту будинку. Перед самим обвалом батьки Крилової погодилися на тимчасове проживання у квартирі з резервного фонду, що на вулиці Українській, 24. Проте ця квартира є вдвічі меншою за втрачене житло, а також потребує капітального ремонту — протікає дах, мокра стіна та прогнила підлога. Крилова каже, що батьки терміново мусили переїхати до родичів. Галина Крилова вважає, що обвал будинку є надзвичайною ситуацією, тому хоче, аби її батькам надали еквівалентне житло згідно з Кодексом цивільного захисту.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок