В одній з громад Хмельниччини створили підрозділ добровільної пожежної охорони

В одній з громад Хмельниччини створили підрозділ добровільної пожежної охорони

В одній з громад Хмельниччини створили підрозділ добровільної пожежної охорони
Підрозділ добровільної пожежної охорони у Меджибізькій громаді, вересень 2023. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

Підрозділ добровільної пожежної охорони створили у Меджибізькій громаді. Члени підрозділу допомагають місцевим рятувальникам у разі надзвичайних ситуацій. Добровольці вже мають досвід з ліквідації наслідків російських обстрілів Хмельниччини.

Про це розповів завідувач сектору з питань цивільного захисту Володимир Насобков.

Федір Кирильцев став членом добровільної пожежної охорони. Чоловік і раніше ліквідовував наслідки обстрілів Росії в громаді.

"Щоб допомагати людям при гасінні пожеж, при обстрілах, при ліквідації наслідків якихось непередбачуваних. Така робота у нас має бути", — пояснює чоловік.

Підрозділ добровільної пожежної охорони створили в одній з громад Хмельниччини
Добровольці підрозділу пожежної охорони у Меджибізькій громаді, вересень 2023. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

Такий підрозділ створили в Меджибізькій громаді, розповідає завідувач сектору з питань цивільного захисту Володимир Насобков. Сюди ввійшли п’ять місцевих жителів, працівники комунального підприємства.

"В перспективі хочемо збільшити цю кількість з активних жителів кожного населеного пункту. Розроблена програма відповідна, тобто, це і страхування працівників, і надання паливно-мастильних матеріалів. Далі розглядаємо питання щодо їх заохочення", — каже Володимир Насобоков.

Пожежний автомобіль для охорони передали благодійники із Польщі, каже Меджибізький селищний голова Олександр Ткач. Укомплектували його за гроші з бюджету громади. Взяли на це сто двадцять одну тисячу гривень.

"Ми укомплектували наш пожежний автомобіль мотопомпою, пожежними рукавами, бензопилою, бензорізом, ще закупили місткість для води на 500 літрів. Форму нам подарувала Державна служба з надзвичайних ситуацій", — розповідає Олександр Ткач.

Підрозділ добровільної пожежної охорони створили в одній з громад Хмельниччини
Форма, яку добровольцям подарувала Державна служба з надзвичайних ситуацій, вересень 2023. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

На Хмельниччині у п’яти громадах створили 40 підрозділів добровільної пожежної охорони за останні шість років. Під час надзвичайної ситуації вони працюють разом із місцевими рятувальниками. Про це розповів начальник відділу контролю за особливо важливими об’єктами управління ДСНС України у Хмельницькій області Роман Петель.

"Людина має бути повнолітня, фізично здорова. Вона проходить навчання в територіальному підрозділі ДСНС України в Хмельницькій області. Створюється сама ця добровільна пожежна охорона за рішенням керівника органу місцевого самоврядування", — каже Роман Петель.

Добровольці виїздять на місце події в разі потреби, говорить Роман Петель.

"Виїздить пожежно-рятувальний підрозділ та місцева пожежна команда. Саме добровільна пожежна охорона залучається вже на допомогу місцевим пожежним командам",— пояснює начальник відділу контролю за особливо важливими об’єктами.

Зарплатню за свою роботу добровольці пожежної охорони не отримують, каже Роман Петель.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок