Легіонельоз: симптоми, групи ризику та як відбувається перевірка води на наявність бактерій

Легіонельоз: симптоми, групи ризику та як відбувається перевірка води на наявність бактерій

Легіонельоз: симптоми, групи ризику та як відбувається перевірка води на наявність бактерій
. ФОТО: Gattyimages

У кінці серпня на півдні Польщі стався спалах хвороби легіонельозу. Що це за хвороба, які її симптоми, групи ризику та як відбувається перевіряють воду на наявність бактерій. Про це та інше у програмі "Відверто з лікарем" на Українському радіо "Чернігівська хвиля" розповіли завідувачка інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Іванна Олексієнко, лікар-пульмонолог, завідувач загальносоматичного відділення Чернігівської обласної лікарні Іван Тельнов й лікарка-епідеміологиня обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Тетяна Авраменко.

Що таке легіонельоз

Легіонельоз — це гостре інфекційне захворювання, спричинене здебільшого бактерією Legionella pneumophila. Характеризується ураженням дихальної та нервової системи та інкубаційним періодом від семи до одинадцяти днів, каже Іванна Олексієнко.

Людина інфікується через вдихання дрібнодисперсного водяного аерозолю, зараженого цією патогенною бактерією, а також через воду.

"Зазвичай вона розвивається у водоймищах. Зараження відбувається, коли людина вдихає цей водний аерозоль під час купання та навіть перебуваючи в душі".

Лікар-пульмонолог Іван Тельнов каже, у людини спочатку виникає пневмонія з лихоманкою та задишкою. Зазвичай вражається права легеня на нижній долі.

Чи є випадки захворювань на Чернігівщині

Тетяна Адаменко розповіла, що в центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ у 2023 році щоквартально проводиться дослідження на легіонельоз від підприємств Чернігівської області на платній основі та згідно з договорами. За цей період позитивних результатів не було.

"Якщо керівник якогось підприємства захотів перевірити воду, конденсат чи повітря, він може звертатися до нашого центра. І на базі лабораторії особливо-небезпечних інфекцій проводиться це дослідження згідно з договором".

Також, згідно з санітарними нормами та з планом моніторингу перевірка води проводиться щотижнево, в деяких випадках на інші дослідження — щоквартально. Тобто вся вода, яка тече по трубах та у бойлери перевіряється.

Чи можна захворіти через кондиціонери та при відвідуванні сауни

Іван Тельнов каже, що кондиціонери, якими люди користуються вдома або на роботі, не мають водяного охолодження.

"Кондиціонери централізованого користування у великих спорудах мають градирню з водою. Тому у них може розвиватися бактерія".
Легіонельоз: симптоми, групи ризику та як відбувається перевірка води на наявність бактерій
Кондиціонер. ФОТО: Gattyimages

Також, фільтри для води, які можуть бути встановлені на кухні, не фільтрують бактерії. Вони фільтрують хімічні речовини, більші часточки, але в цих фільтрах бактерія легіонельозу не може жити. В домашніх умовах захистити від хвороби може кип’ятіння питної води.

У бойлерах бактерія також не розвивається, тому що температура занадто висока і вода потрапляє з водоканалу, який перевіряється.

Тож через усі ці пристрої людина заразитися не може.

"У саунах теоретично можна захворіти, але на практиці теж ні. Температура в сауні понад 90 градусів та сухе повітря, бактерія просто не зможе там вижити. Бактерія легіонелла розвивається тільки тоді, коли є приваблива температура для її розмноження. Для того, щоб відбулося зараження окрім наявності цієї легіонелли, повинна бути ще і кількість. Якщо вона плаває одна, дві, три, то людина не захворіє, а от якщо їх плаває 25 мільйонів і людина вдихнула цей аерозоль, то цілком може захворіти", — каже пульмонолог.

За словами Іванни Олексієнко, шляхом "від людини до людини" хвороба не передається.

"Здоровим людям абсолютно не потрібно боятися, що хвора людина може заразити. Немає високої ймовірності контагіозності. Бактерія не живе в слизі та у слині".

Симптоми хвороби

Відмінної симптоматики при хворобі немає. Вона протікає, як звичайна пневмонія – підвищена температура, сухий кашель, біль в грудній клітині. Це можна побачити під час рентгену, комп’ютерної томографії внутрішніх органів та грудної клітини, можна почути під час аускультаціїМетод дослідження, який полягає у вислухуванні звукових явищ, які виникають в організмі людини і тварин. Лікар проводить аускультацію за допомогою фонендоскопа., розповів Іван Тельнов.

Також, можуть проявлятися кровохаркання, якщо це двостороння пневмонія, додає Іванна Олексієнко.

"Запалення при легіонельозі важко відрізнити від будь-якого іншого. При цій хворобі не має конкретної специфіки й люди часто лікуються вдома самостійно, а потім з’являються такі важкі пневмонії".
Легіонельоз: симптоми, групи ризику та як відбувається перевірка води на наявність бактерій
Легіонельоз має симптоми пневмонії. ФОТО: Gattyimages

Механізми лікування хвороби

Для того, щоб дізнатися чи є хвороба у людини потрібно здати аналіз крові, мокротиння. Також використовують серологічні методи дослідженняСерологічні дослідження – методи вивчення взаємодії антигенів з антитілами в сироватці крові..

"В стаціонарі на загальноклінічні аналізи плюс рентгенологічне обстеження. Лабораторний центр нам допомагає у виявленні легіонельозу методом ПЛР-тестування", — каже Іванна Олексієнко.

Не потрібно порівнювати COVID-19 з легіонельозом, каже пульмонолог. Якщо COVID була нова вірусна хвороба, яка не була вивчена, то легіонельоз викликається бактерією, яка давно вивчена і є методи лікування.

Лікують легіонельоз за допомогою антибіотиків. В залежності від важкості стану пацієнта лікування може бути як амбулаторним, так і стаціонарним.

"Якщо пацієнт почуває себе відносно задовільно, немає явищ дихальної недостатності, то може перебувати вдома на лікуванні. Якщо хвороба швидко прогресує, то це обов’язково стаціонарне лікування під наглядом лікарів", — говорить Іван Тельнов.

Групи ризику

  • люди зі шкідливими звичками;
  • літні люди;
  • люди із супутніми захворюваннями;

Летальні випадки трапляються через пізні звернення по допомогу.

"Знаючи медицину країн європейського союзу, це пізні звернення. Хвороба не прогресує дуже швидко. Тут питання лише доступності медичної допомоги та розпочатого своєчасного лікування", — каже пульмонолог.

Іванна Олексієнко додає, що від цієї хвороби немає вакцинації й у людей з групи ризику, через шкідливі звички та супутні хвороби, ускладнюється процес лікування та збільшується відсоток смертей серед людей.

Наслідки хвороби

Зазвичай легіонельоз є виліковною хворобою. І як при іншій пневмонії наслідків не має. Але якщо людина пізно звернулась до лікаря, то їй доведеться більше часу пробути на стаціонарному лікуванні.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube

На початок