У Рівному молодь навчали на рівні ідей розв'язувати проблеми громад. Як це було

У Рівному молодь навчали на рівні ідей розв'язувати проблеми громад. Як це було

БУР у Рівному
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному протягом чотирьох днів молодь з області розробляла власні проєкти під час програми UPSHIFTІнноваційна програма для підлітків та молоді, що допомагає перетворити ідеї на дієві проєкти.. Учасники генерували ідеї, які можуть допомогти покращити життя у їхніх громадах.

Про це Суспільному розповіла менеджерка програми Єлизавета Курицина. Такі заходи, з її слів, планують проводити регулярно.

Корецька школярка Анна Федюра розповіла, що у її рідному місті майже не розвивається спортивний напрямок. Щоб зрозуміти, як розв'язати проблему, вона приїхала на тренінг з реалізації проєктів, який у Рівному проводили представники програми ЮНІСЕФ для молоді UPSHIFT:

"У нас у місті погано розвинена спортивна інфраструктура, у нас відсутні тренери з різних видів спорту. У нас дуже багато класних вправ на вияснення проблеми, ми постійно копаємо до кореня і кожного дня бачимо все нові шляхи розв'язання цієї проблеми. Ми почнемо з влади. Почнемо говорити владі, що потрібно розвивати спорт, потрібно пояснювати населенню, що це класно і спорт — це здоров'я".

Учасники тренінгу — юні жителі Рівненщини. Проєкти для реалізації у своїх територіальних громадах вони колективно напрацьовували під наглядом менторів UPSHIFT.

Одна з найпопулярніших проблем — незалученість молоді до життя громад, вважає житель Шпанова Мирослав Завалюк:

"Ми багато вже в громаді проводили різних заходів, активностей, але молодь не ходила на ці події, а якщо і ходила, то дуже невелика кількість людей. Шляхом візуалізації показу всі причини, проблеми на ватмані, на пластиліні, на різних стікерах, коли ми самі це пишемо, брейнштормимо, це все в голові відкладається і бачиш, що так реально це може розв'язати проблему".

Навчання для молоді Рівненщини влаштувала громадська організація "Будуємо Україну Разом". Менеджерка програми UPSHIFT в Рівненській області Єлизавета Курицина розповіла, що на тренінг вдалося зібрати 40 жителів області:

"Це десять команд з усієї Рівненської області, які мають якусь проблему у своїй громаді, яку вони хочуть вирішити. Наприклад, неефективність учнівського самоврядування, або проблема тютюнопаління, проблема розриву поколінь, відтоку молоді з сільської місцевості. На тренінгу вони відпрацьовують розв'язання цієї проблеми, щоб потім реалізовувати ці проєкти у своїх громадах. Ми будемо надавати їм менторську підтримку, фінансовий супровід".

З її слів, тренінги з проєктного менеджменту у Рівному проводитимуть регулярно.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок