Пес Шериф на службі: історія службової вівчарки хмельницьких нацгвардійців

Пес Шериф на службі: історія службової вівчарки хмельницьких нацгвардійців

Пес Шериф на службі: історія службової вівчарки хмельницьких нацгвардійців
Пес Шериф — німецька вівчарка, яка уже вісім років служить у Національній гвардії України. Фото: Суспільне Хмельницький

Вісім років німецька вівчарка на кличку Шериф служить у Нацгвардії України. Це граничний вік служби собаки, розповідає Суспільному Хмельницький командир кінологічного взводу Нацгвардії Дмитро Ковалишин. За його словами, комісія дозволила собаці продовжити нести службу ще пів року.

"За вісім років несення служби ми багато чого пройшли разом. Було багато і службово-бойових завдань, і змагань, і виїздів", — розповідає про їхню спільну службу з Шерифом Дмитро Ковалишин.

Каже, службу в Національній гвардії України пес розпочав, коли йому виповнився рік та два місяці. Зараз німецька вівчарка дослужилась до граничного віку несення служби.

Дев'ятирічний Шериф уже ветеран кінологічної служби Нацгвардії. У нього є дві з трьох медалей за віддану службу — ІІ і ІІІ ступенів.

"Медаль третього ступеня ми отримали в 2019 році за багатоборство кінологів на першості Національної Гвардії України, зайняли тоді ІІІ місце. Другу медаль за "Віддану службу" отримали до 30-ї річниці з Дня Незалежності України. Ми з Шерифом були тоді на параді", — згадує Дмитро Ковалишин.

Пес Шериф на службі: історія службової вівчарки хмельницьких нацгвардійців
Пес Шериф разом із своїм хазяїном - кінологом Нацгвардії України Дмитром Ковалишиним. Фото: Суспільне Хмельницький

Зі слів кінолога, Шериф може знайти тіло, закопане в землі на глибині до трьох метрів.

"Ми з Шерифом служимо з 2015 року, він у нас за "спеціальністю" розшукова собака. Ми часто з ним брали участь в змаганнях, в семінарах. На останньому семінарі ми були в групі з пошуку "вантажу 200". Пройшли триденний курс навчання, під час якого собаку привчали до запаху, який виділяє людина після смерті і пошуку її під звалами в будівлях, в польових умовах, в лісопосадках", — розповідає Дмитро Ковалишин.

Кожне тренування службової собаки, каже кінолог, починається з виконання нею загальних команд.

"Службова собака має виконувати команди загального курсу, до яких входять команди як голосом, так і жестом. Далі є спеціальний курс, до якого входить пошук речі чи людини за запахом, затримання умовного правопорушника", — каже Ковалишин.

Пес Шериф на службі: історія службової вівчарки хмельницьких нацгвардійців
Командир кінологічної служби Нацгвардії Дмитро Ковалишин під час тренування службового пса Шерифа. Фото: Суспільне Хмельницький

Тренуючи службових собак на затримання умовних правопорушників, кінологи одягають спеціальний костюм, який захищає людину від укусів.

"Такий костюм важить 20 кілограмів і в ньому трохи важкувато навіть ходити. А щоб побігати, то треба зусиль прикласти. Але він необхідний, бо дає безпеку, собака його не прокушує і не наносить шкоди здоров’ю. Без команди службова собака людину не чіпає", — розповідає кінолог Нацгвардії Ярослав Кисилюк.

Хоч Шериф і досяг граничного віку на службі, йому дозволили служити далі. Але тепер, каже Дмитро Ковалишин, аби продовжити службу кожні пів року пес здаватиме заліки.

"Вік граничний службової собаки 8-9 років. Після цього засідає комісія. Якщо собака здає усі заліки на оцінку задовільно, добре чи відмінно, вона залишається нас службі. В мене поки що бажання ще з ним послужити", — усміхається Дмитро.

За роки своєї служби, каже Дмитро Ковалишин, Шериф охороняв громадський порядок, конвоював засуджених, а у 2016 році виконував бойове завдання на сході України.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок