Що почитати? Ірина Вільде "Сестри Річинські"

Що почитати? Ірина Вільде "Сестри Річинські"

Що почитати? Ірина Вільде "Сестри Річинські"
. ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

Якщо вам до вподоби панорамні твори, у яких доля представників однієї родини вписана в історичний, суспільний і регіональний контексти, то докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік пропонує для прочитання роман Ірини Вільде "Сестри Річинські", дія якого відбувається на заході України в 30-х роках XX століття.

Сюжет роману розгортається на основі розповіді про родину греко-католицького священника Аркадія Річинського, коли після раптової смерті батька, що призвела до матеріальної кризи, кожна із п’яти дочок намагається влаштувати власну долю, керуючись особистими уявленнями про моральність і щастя. Читачі мають змогу спостерігати за тим, як життєві колізії гартують їхній дух, формують характери й світогляд. Герої розкриваються для читача поступово, не лише за допомогою художнього опису, а й через їхні думки й дії.

Докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік
Ольга Лілік. ФОТО: Фейсбук-сторінка Ольга Лілік

Роман Ірини Вільде "Сестри Річинські" дійсно монументальний, це твір-епопея, адже авторка пропонує повний зріз епохи, у ньому відображені різні аспекти суспільних і міжнаціональних відносин того часу (економічна, культурна, освітня складові, соціальний устрій і медичне обслуговування), соціальні настрої, становлення національної свідомості, запровадження комунізму, а також інертність і байдужість суспільства до державотворчих процесів.

Окрім того, у цьому романі ви знайдете детальний опис багатьох народних традицій і звичаїв.

З-поміж переваг рекомендованого роману тонкий психологізм; глибокі й характерні персонажі, що належать до різноманітних суспільних груп (робітники, інтелігенція, селяни, священники, маклери, урядовці); колоритна мова героїв (до речі, твір містить польські, німецькі слова, а подекуди й латинські вирази); драматизм і комічність зображення їхніх доль.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок