"Думав, до кордону рік будемо йти". Засновник та аеророзвідник підрозділу "Хартія" розповіли, як звільняли Харківщину

"Думав, до кордону рік будемо йти". Засновник та аеророзвідник підрозділу "Хартія" розповіли, як звільняли Харківщину

Ексклюзивно
"Думав, до кордону рік будемо йти". Засновник та аеророзвідник підрозділу "Хартія" розповіли, як звільняли Харківщину
. Бійці підрозділу "Хартія", вересень 2022 року. Фото: ХАРТІЯ/Telegram

У вересні 2022 року українські військові звільнили близько 300 населених пунктів Харківської області в рамках Слобожанського контрнаступу.

У ньому брало участь добровольче формування "Хартія", початок деокупації вони зустріли в Руській Лозовій. Після звільнення Балаклії, бійці почали рухатися на північ до кордону з РФ, куди 11 вересня 2022 року вийшли одними з перших.

"Хартію" створив бізнесмен Всеволод Кожемяко навесні 2022 року. Окрім участі в бойових діях на Харківщині, добровольці воювали у Бахмуті та селі Стельмахівка.

Як "Хартія" воювала в період Слобожанського контрнаступу, яку роль зіграла у звільненні Балаклії та чому контрнаступ був успішним, Суспільне Харків розповіли засновник формування Всеволод Кожемяко та командир роти ударних БПЛА Олександр.

Отримали завдання відволікати росіян від наступу на Балаклію

Для добровольчого формування звільнення Харківщини почалося з травня 2022 року, розповідає Всеволод Кожемяко, а саме з деокупації сіл Питомник та Руська Лозова.

"У той період ми були прикомандировані різним частинам. Коли починалося звільнення Руської Лозової, були при 92-й ОШБр. Під час просування в напрямку Питомника — придані 3-й бригаді НГУ", — пригадав очільник "Хартії".

Після звільнення сіл, лінія фронту майже не рухалася. У Руській Лозовій "Хартія" пристала під командування своєї "рідної" 127-ї бригади ТрО, каже Кожемяко.

Бійці підрозділу "Хартія" в Руській Лозовій, Харківська область. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків
Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Перед Балаклійським ударом у вересні 2022 року, формуванню поступив наказ імітувати наступ на півночі області, щоб відволікти російську армію від справжнього місця прориву.

"У нас було завдання робити турбуючі дії: намагатися штурмувати, обстрілювати, літати, скидувати снаряди, ніби наступ планується на цьому напрямку. А тим часом вдарили по Балаклії й там усе посипалося, російські військові зрозуміли, що немає ніякого сенсу залишатися", — розповів Кожемяко.

Коли ми були в 17-20 кілометрах від кордону з РФ, враховуючи підтримку ворога з їхньої території, дуже важко було сподіватися, що росіяни настільки швидко побіжать і звільнять території
"Лего”командир роти ударних БПЛА

Обороняючи Руську Лозову, підрозділ перетворився на військовий організм

Кількамісячна оборона Руської Лозової перетворила добровольців на злагоджений військовий організм та сформувала кістяк підрозділу, який служить у формуванні дотепер, пригадує очільник.

"Цивільні люди — вони ж були цивільними — стали повністю військовими, звикли до щоденної рутини військової роботи. Я помітив, що це організм, який злагоджено працює, кожен на своєму напрямку став спеціалістом. У тій щільності бойових дій, обстрілів, які були в Руській Лозовій, чесно кажучи, це диво, що в нас майже не було втрат", — говорить засновник.

"Диво" Кожемяко пояснює дисциплінованістю та навченістю військових, а також чітким виконанням умов та задач командирів.

"На тій ділянці, ми були як на долоні у росіян. Підрозділи, які розташовувалися поруч з нами, втрачали людей у тих же ситуаціях, в яких ми не втрачали. Я пояснюю це тим, що ми більш якісно виконували певні алгоритми, та, певне, вдачею. Наприклад, у Бахмуті, на жаль, у нас такої вдачі не було. Можливо, це є певною компенсацією", — згадує доброволець.

"Ми спостерігали, як окупанти вивозили речі на дитячих візках"

Бійці "Хартії" не штурмували населені пункти в рамках контрнаступу, але допомагали іншим підрозділам готуватися до них, розповів командир роти ударних БПЛА (у період Слобожанського контрнаступу — аеророзвідник) Олександр.

"Нашою зоною відповідальності були Великі та Малі Проходи, правим флангом ми зачіпали Липці. Наш підрозділ гарно попрацював з 92-ю бригадою та Нацгвардією над ураженням дальніх цілей перед заходом у Липці. Я там працював з артилерією, розбивав те, що було подалі від лінії фронту: командні спостережні пункти, РЕБРадіоелектронна боротьба — здобуття інформації про розташування радіоелектронних засобів та захист власних, який закривав для безпілотників великий сектор", — пригадав командир роти.

Олександр доєднався до "Хартії" навесні 2022 року. Інженер-проектувальник за освітою, у цивільному житті харків'янин володів конструкторським бізнесом, тому у війську отримав позивний "Лего".

Аеророзвідник воював на Харківщині до завершення контрнаступу. Він розповів найяскравіший спогад з ділянки близ Великих Проходів, яку бійці про себе називали "Білгородським напрямком" через близькість до однойменного шосе.

Командир роти ударних безпілотників "Хартії" (у період контрнаступу на Харківщині — аеророзвідник) Олександр на колишніх позиціях росіян, позаду — ракети залпового вогню до РСЗВ, Харківська область
Командир роти ударних безпілотників "Хартії" (у період контрнаступу на Харківщині — аеророзвідник) Олександр на колишніх позиціях росіян, позаду — ракети залпового вогню до РСЗВ, Харківська область, вересень 2022 року. Фото надав співрозмовник

"У мене вистачило сміливості вилізти на найвищу точку населеного пункту — купол церкви, і залетіти дуже далеко, — розповів військовий. — Це виходило не один раз, я діставав на 14-17 кілометрівУ середньому, дрони типу Мавік можуть подолати відстань до семи кілометрів по дальності на звичайному "Мавіку", та знаходив "жирні" цілі: РЕБ-установки, велике скупчення броньованої техніки, вантажівок, командні пункти, для яких росіяни завжди вибирали великі гарні будинки, на подвір'ях яких під тентами ховали техніку".

Пролітаючи дроном над окупованими населеними пунктами, аеророзвідники бачили становище міст і сіл поперед тими, хто їх звільняв.

"Ми спостерігали, як окупанти вивозили речі на дитячих візках, на сільських мотоблоках. У мене є відео, як росіяни виносять з будинків речі та вантажать їх до "Газелей". Мародерство було постійним. Коли працювали у звільнених прикордонних селах, чули розповіді, що забирали в людей навіть скутери, щоб бодай на чомусь поїхати", — каже "Лего".

"Думав, до кордону рік будемо йти". Засновник та аеророзвідник "Хартії" розповіли, як звільняли Харківщину
Командир роти ударних БПЛА "Хартії" (у період контрнаступу на Харківщині — аеророзвідник) Олександр з побратимом на фоні школи у звільненому населеному пункті, Харківська область, вересень-жовтень 2022 року. Фото надав співрозмовник

В одному з сіл Дергачівської громади, куди зайшла "Хартія", була нещодавно відремонтована школа, в якій під час окупації розташовувався штаб росіян, тому українські військові мусили поцілити по ній під час звільнення села. Військовий говорить: важко було прийняти, що колись квітуче село майже знищено.

Пейзажі, що ми тоді побачили, не порівняти з, наприклад, соледарськими зараз, проте тоді вони здавалися жахливими. А якби їх побачили цивільні... Як вони там жили, не уявляю. Таке здавалося неможливим у наш час
"Лего"командир роти ударних БПЛА

Вихід на кордон Харківської області з РФ

11 вересня 2022 року Великі та Малі Проходи, які підрозділ готував до звільнення, деокупували. За словами Кожемяка, того ж дня добровольці отримали завдання в селі Висока Яруга на кордоні з Росією.

"Ми висунулися на кордон поруч з тим селом і зачистили два останніх блокпости з російськими прапорами. Коли міняли прапор, нас почали обстрілювати", — каже командир.

"Лего" та інші аеророзвідники супроводжували піхотинців у виході на держкордон. Того дня після важких боїв прийшло полегшення, пригадує боєць.

"Цікаво було проїжджати повз російські позиції та впізнавати: "Тут цих розбили, там це спалили, там ми влучили", коли протягом чотирьох-п'яти місяців спостерігав за ними з неба. Цікаво сфотографуватися з нашим прапором на звільненому блокпості, бо це перший досвід звільнення, і такого масштабного", — говорить військовий.

Коли ми були біля кордону, мені здавалося, що зараз можна піти на Білгород і далі, усе буде так само добре й весело
Всеволод Кожемякозасновник добровольчого формування "Хартія”

Командир бригади "Хартія" Всеволод Кожемяко з побратимами, Харківська область
Командир бригади "Хартія" Всеволод Кожемяко з побратимами, Харківська область, вересень-жовтень 2022 року. Фото: Всеволод Кожемяко

"Це була перша операція, яка показала, що ми можемо бити ворога"

Настрій, у якому проходив Слобожанський контрнаступ для "Хартії", командир підрозділу порівняв із атмосферою новорічних свят.

"Хоч люди гинули в цій операції, звільнялися величезні території, і дуже швидко. Це надихало, додавало впевненості, — каже Кожемяко. — Іноземні журналісти були просто в захваті, казали: "Ви перші, такого ще не було, щоб росіянам так надавали щиглів", бо на Заході лишився певний страх перед російською армією".

Добровольці формування "Хартія"
Добровольці формування "Хартія", березень 2023 року. Фото: ХАРТІЯ/Telegram

"Я б сказав, що це була перша операція, яка показала, що ми можемо бити ворога, — говорить засновник "Хартії". — Звісно, росіяни вже отримали на горіхи під Києвом, але тут був саме прорив крізь лінію оборони. Вони очікували наступу на Ізюм, а наші зробили марш на Балаклію, і це підірвало оборону окупантів, ніби картковий будинок, вони почали тікати, лишивши багато трофеїв. Шляхом планування, військового мистецтва та вдачі відбувся нетривіальний удар".

Олександр зазначив, що не очікував успіху, якого українські сили досягли під час Слобожанського контрнаступу. До причин, які висловив Всеволод Кожемяко, він додав активність, вмотивованість військових, і зокрема — креативність.

"Контрнаступ був успішний, тому що велика ділянка фронту була активною, і росіяни не знали, до прикладу, з якого боку перекидати резерви, — пригадав доброволець. — Основні причини успішності контрнаступу бачу в цій активності, і у креативності підходу, бо, мені здається, внаслідок того, що в армії стало багато цивільних зі свіжим баченням, це принесло несподіванку для окупантів".

Командир роти ударних безпілотників "Хартії" (у період контрнаступу на Харківщині — аеророзвідник) Олександр, Харківська область
Командир роти ударних безпілотників "Хартії" (у період контрнаступу на Харківщині — аеророзвідник) Олександр, Харківська область, вересень-жовтень 2022 року. Фото надав співрозмовник

Що відомо про бригаду "Хартія"

Добровольче формування територіальної громади "Хартія" навесні 2022 року створив харківський бізнесмен Всеволод Кожемяко, залучивши до формування досвідчених військових. Підрозділ функціонує та тренує бійців за методикою підготовки легкої піхоти армії США.

"У "Хартії" працює сильна команда військових експертів. На момент початку Великої війни всі вони були звільнені, тому прийшли та стали працювати зі мною, — розповів Кожемяко. — Це люди, які служили в українській армії, в АТО, брали участь в миротворчих місіях, співпрацювали з іноземними партнерами, проходили навчання, і вони дуже глибоко розуміються на питання стандартів НАТО. Я отримав від них певні базові знання, і зрозумів, що планування і керування за натівськими стандартами дуже схоже на бізнес-процеси".

20 березня 2023 року пресслужба формування повідомила, що "Хартія" мобілізується до Національної гвардії та стане основою для однієї з "Гвардій наступу".

"Ми зачиняли кордон". Засновник, молодший лейтенант та солдат "Хартії" розповіли, як звільняли Харківщину
Добровольчий підрозділ "Хартія", березень 2023 року. Фото: t.me/khartiia

"Коли набиралися бригади наступу, нам, керівництву батальйону, запропонували очолити бригаду наступу "Хартія". Я став радником командувача Нацгвардії, бо на бригаду в мене вже не вистачить фаху й профільної освіти, тому я допомагаю у формуванні бригади", — сказав Всеволод Кожемяко.

Для підрозділу доєднання до "Гвардій наступу" означатиме появу фінансування на рівні регулярних військ, а також — масштабування тактики підготовки.

"У нас є певний підхід до навчання людей, який показав свою ефективність. Якщо це спрацювало на маленький моделі, чому не має працювати на великій, на моделі бригади?", — розповів засновник.

Унікальною рисою "Хартії" він називає цивільних людей у її складі.

"Перебудувати старий будинок важче, ніж побудувати новий, — каже бізнесмен. — Цивільних людей можна навчити швидше, ніж перевчити військових робити по-іншому, ніж вони звикли".

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок