На Миколаївщині фермери зібрали два врожаї за сезон

На Миколаївщині фермери зібрали два врожаї за сезон

На Миколаївщині фермери зібрали два врожаї за сезон
Соняхи на фоні поля, вересень 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

На одному з фермерських господарств Миколаївщини у 2023 році отримали два врожаї за сезон. Поля засіяли морквою, буряком та капустою.

Про те, наскільки це поширена практика в Україні та як цього вдається досягти кореспондентам Суспільного розповів директор фермерського господарства Руслан Михайлов.

"Бачимо, що у моркви здоровий листовий апарат, хвороб немає, з живленням проблем немає. Коренеплід розвивається нормально".
На Миколаївщині фермери зібрали два вожаї за сезон
Ігор Поляшенко показує врожай моркви. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Агроном Ігор Поляшенко показав поле, що розташоване поблизу села Дорошівка Вознесенського району. Тут засіяли пізню моркву, буряк та капусту. Після озимих культур – це буде другий урожай з поля.

"Засівались 12 червня. А саме висівали під краплинне зрошення, тому що пізні посіви висівати потрібно тільки на краплинному зрошенні, бо на поверхневому ми можемо не отримати сходів", — розповів Ігор Поляшенко.

"Працюємо засобами захисту рослин, що по моркві, що по буряку систематично. Якщо йдуть дощі, то частіше працюємо, якщо погода сприятлива, то раз на два тижні".
На Миколаївщині фермери зібрали два вожаї за сезон
Врожай капусти. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Директор фермерського господарства Руслан Михайлов каже, робили земляні насипи, аби вберегти поле від ймовірного підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС.

"У нас 10 гектарів буряка, 5 гектарів моркви. У нас проходить механічна вибірка, ручна вибірка. Ми вирішили садити овочі у зв'язку з ситуацією в Україні", — сказав Руслан Михайлов.

Працюють фермери на полі щодня з 7:00 до 19:00. Хоча практика збору другого урожаю не нова, овочеві культури садять вперше, говорить бенефіціарний власник групи компаній "ПАЕК", що займаються обробітком землі, Юрій Кормишкін.

"Недалеко вода і ми змогли на невеликому полі на 26 гектарів проекспериментувати й зробити так, щоб отримати другий врожай. Я думаю, що через місяць, коли будемо збирати – можна буде з впевненістю сказати, що в Україні можна збирати два врожаї та для цього можна мати зрошення, можливості та ринок збуту", — говорить Юрій Кормишкін.

На Миколаївщині фермери зібрали два вожаї за сезон
Засіяний врожай моркви. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Збирання двох урожаїв в основному проводиться на півдні України, розповідає доктор сільськогосподарських наук Євгеній Домарацький.

"У нас раніше починається весна і пізніше, скажімо так, приходить осінь. У нас більша кількість тепла, більша кількість сонячної інсоляції. Ми посів можемо провести раніше. І відповідно другу культуру ми можемо зібрати пізніше. Наприклад, північні й центральні регіони у вересні мають велику кількість опадів. Вересень, жовтень. А у нас такої кількості ще немає, тому там цей урожай псується", — пояснює Євгеній Домарицький.

На Миколаївщині фермери зібрали два вожаї за сезон
Трактор обробляє землю. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Така практика можлива за умов необхідної кількості вологи. Відтак потрібно розширювати площі під зрошення, каже фахівець.

"Без зрошення з цією кількістю вологи це практично неможливо. Це справа випадку. Тобто таке буде тоді можливо раз на 5 років. Як правило, може бути чергування овочевих культур, які мають період вегетації, наприклад, від 80 до 100 днів. Тобто від посіву до збирання", — говорить доктор сільськогосподарських наук.

Культури з довгим періодом вегетації не підійдуть для тих, хто збирається двічі на рік засівати одне поле.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок