"Я б не хотіла варити каву для орків": переселенка з Херсона розповіла, як відкрила кафе в Одесі

"Я б не хотіла варити каву для орків": переселенка з Херсона розповіла, як відкрила кафе в Одесі

До початку повномасштабного вторгнення Анжеліка Пікуліна мала дві кав’ярні-кондитерські в Херсоні, а пізніше перевезла бізнес до Одеси. Власниця релокованої кав’ярні розповіла Суспільному про окупацію та відновлення бізнесу з нуля в новому місті.

"У нас було дуже багато гостей у Херсоні. І знаєте, наша кав’ярня, особливо в центрі міста, була як другий дім. Тобто людина просто біжить у справах, забігає до нас і така: "Ой, привіт. Як добре, що тут побачилися, вип’ю кавусю, посиджу, попрацюю у телефончику", — розповіла Анжеліка.

Переселенка з Херсона про те, як відкрила кафе в Одесі
Анжеліка Пікуліна, власниця релокованого кафе в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Релоковане з Херсона кафе в Одесі
Релоковане з Херсона кафе Анжеліки в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Анжеліка розповіла, що після окупації Херсона продовжувати роботу навіть не думали, бо боялися.

"Ми знали точно, що відкриватися не будемо тому, що реально дуже страшно. Я завжди приміряю це на себе, я б не хотіла варити каву для "орків". Я розумію, що в нас багато людей залишилося і каву ми маємо робити для них, якийсь хліб пекти, щось робити, але я собі не уявляю, як це взагалі. Я бачила купу разів, як "орки" просто десь стоять, п’ють кавусю собі і в них все добре".

Переселенка з Херсона розповіла, як відкрила кафе в Одесі
Анжеліка Пікуліна за роботою. Фото: Суспільне Одеса

"Перше, що ми зробили — це віддали все, що в нас було: горіхи, цукор, ну тобто все, що було, бо ми знали, що може бути голод. Не знаю чому, але це була перша така думка, якщо буде голод, треба щось робити. Ми все повіддавали і ми бачили, що багато кав’ярень теж віддають, волонтерять", — поділилась із Суспільним Анжеліка.

Релоковане з Херсона кафе Анжеліки в Одесі
Релоковане з Херсона кафе Анжеліки в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Напередодні Великодня Анжеліка разом із чоловіком та своїми тваринами вирішили виїхати з Херсона до Одеси. Дівчина розповіла, що обрали місто, яке недалеко, адже після звільнення Херсона хотіли повертатися додому. Втім, мусили працювати на новому місті:

"Було трошечки складно шукати приміщення, бо ти ще вулиць навіть не знаєш, і ну як то взагалі думати, де відкриватися. Ми вивозили техніку з Херсона, але це все було після того, як Херсон звільнили. У нас був великий список, що нам необхідно, ми приїхали, швиденько все організували, найняли собі велику вантажну автівку і, в принципі, наша кавомашина, наша холодильна вітрина, ну тобто таке, що дороге наразі, і ми не можемо собі дозволити, на жаль".

Релоковане з Херсона кафе Анжеліки в Одесі
Релоковане з Херсона кафе Анжеліки в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Анжеліка Пікуліна, власниця релокованого кафе в Одесі
Анжеліка Пікуліна, власниця релокованого кафе в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Меню десертів довелося переробляти під смаки одеситів, розповіла Анжеліка. Якщо у Херсоні були популярні еклери, то в Одесі — тістечка шу:

"Також ми ввели у себе сирочки, хоча до того ми робили у Херсоні дуже багато чизкейків різних: фісташкові, ванільні, фундучні, з вишнями, але чизкейки не зайшли, я не знаю чому. З Херсона ми привезли трубочки з листкового тіста з білковим кремом – це дуже простий десерт, але він знайомий всім поколінням".

Тістечка шу, які готують у релокованій кав'ярні в Одесі
Тістечка шу, які готують у релокованій кав'ярні в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Тістечка макаруни, які готують у релокованій кав'ярні в Одесі
Тістечка макаруни, які готують у релокованій кав'ярні в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

Після перемоги України Анжеліка з чоловіком планують повертатися до рідного Херсона, аби відновлювати свій бізнес там. Проте і в Одесі, яка їх прихистила, кав’ярню хочуть залишити.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок