"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин
. Житомир, 31 серпня 2023 року. Фото: Володимир Жебровець для Суспільне Житомир

Про підготовку комунальників Житомира до нового опалювального сезону, про борги населення за тепло, про нові ТЕЦ, про допомогу військовим і реконструкцію скверів і тротуарів, про вибори під час війни говорив із Житомирським міським головою Сергієм Сухомлином журналіст Суспільного Дмитро Клименко.

Починається осінь, які сценарії розвитку подій взимку? Цікавить саме ситуація по "Житомиртеплокомуненерго". Чи прораховували помилки минулого сезону? Як готується місто, як готується теплокомуненерго?

Якщо аналізувати в Україні минулий опальний сезон, то я думаю, що в Житомирі була найкраща ситуація серед усіх обласних центрів. Це я беру до уваги відключення електроенергії і забезпечення теплом. Це оцінка людей, бо назвіть мені ще одне місто, обласний центр в Україні, у якому майже не було відключень електроенергії.

Ми не аналізували по всій Україні.

Проаналізуйте і побачите, що я кажу абсолютну правду. І той же Хмельницький, Вінниця і Київ мали відключення по декілька годин і по два рази на день. У Житомирі без цього майже обійшлися. У нас ситуація була складною у березені, коли ми зняли електротранспорт, але населення ми майже не відключали. Чому? Тому що у нас саме по теплокомуненерго теж одна з найкращих ситуацій в Україні і це нам дозволило не відключатися від електроенергії. Як воно взаємопов'язане, можу пояснити в двох словах. По-перше, ми об'єднали більшу частину котелень, між собою їх зв'язали. І якщо в одну з котелень "прилетить", не дай Бог, то інша зможе забезпечити цей район теплом.

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин
Сергій Сухомлин. Житомир, 31 серпня 2023 року. Фото: Володимир Жебровець для Суспільне Житомир

Тобто потужності котелень вистачає?

Так, у нас залишилися там ще радянські потужності. А якщо взяти по газу, я вже не один раз наводив ці цифри, то зменшили використання газу з 2015 року у понад два рази. Це каже про те, що в нас є великий запас потужностей, і один район спокійно може забезпечити інший. В нас залишилося лише три котельні невеликих районів, які не підключені, "тупикові". Там дуже дорого їх підключати і тому трохи інша ситуація розглядається. Плюс всі котельні у нас автоматизовані, повністю автоматизовані. Вони можуть включатися і виключатися автоматично з центрального пульта.

Люди відчувають дефіцит тільки тим, що зменшується кількість транспорту.

Люди до кінця не розуміють, що якщо ми цього не зробили б, то все відключали б, і транспорт все одно не ходив би. А таким чином ми ситуацію проходили. Ті ліміти, які були у 2022 році, не факт, що вони не будуть більш жорсткими у цьому році. І нам може вже не вистачити, якщо ми будемо відключати всі котельні. Бо ми всі розуміємо, що в минулому році російські ракети нанесли великих руйнувань енергетичній інфраструктурі України. І це ж не тільки підстанції Житомира, трансформатори. Ми ж підживлюємося і з Хмельницького, і з інших областей. Це залежатиме від ситуації в цілому по країні: які будуть ліміти, чи зможемо ми за таким графіком працювати. Ще є інший момент щодо теплозабезпечення. Ми почали будувати і підключати котельні на альтернативному паливі. Це інша ситуація, коли, наприклад, у нас не буде газу чи тиску. У нас вже фактично у всіх великих мікрорайонах є котельні на альтернативному паливі. Маю надію, що в цьому році ще одна буде введена в експлуатацію. Таким чином, якщо, наприклад, не буде газу, то ми не зможемо підтримувати в квартирах температуру 22 градуси, але потужність дозволить зберегти підігрів системи, і ми точно її не розморозимо.

Але варіант розмороження Ви прораховуєте?

Так, але це може бути тільки десь по невеликих "тупикових" районах. Ми закупили дві модульні котельні на альтернативному паливі. Одну ми поставили зараз на водоканал для того, щоб не використовувати газ, проте у разі чого ми може її зняти. І ще є на теплокомуненерго. І ці дві модульні котельні протягом доби ми можемо підключити у будь-якому районі міста, аби забезпечити теплом додатково.

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин
Житомир, 31 серпня 2023 року. Фото: Володимир Жебровець для Суспільне Житомир

У 2022 році було закуплено багато генераторів. Вони зараз всі готові до використання?

Так, дев'яносто відсотків готові. Декілька ще надійдуть. До початку опалювального сезону вони вже будуть.

А запас палива для цих генераторів?

Це все передбачено. Більше того, ми вже сформували запаси деревини. У минулому році запасів деревини вистачило фактично до кінця лютого.

Цього тижня з'явилась інформація на сайті Житомирської міської ради, що є деяка кількість вакансій на теплокомуненерго, водоканалі та інших комунальних підприємствах. Переважно це технічні спеціалісти: водії, екскаваторники, газозварювальники. Такий дефіцит кадрів вплине на проходження опалювального сезону?

Може вплинути. Візьмемо, наприклад, теплокомуненерго. Люди будуть змушені працювати без вихідних, в критичних ситуаціях, без відпусток. Я думаю, що ми прийдемо до цього, бо багато людей пішли у Збройні сили і були мобілізовані. Це стосується не тільки комунальних підприємств, але і бізнеса. Люди не хочуть йти офіційно на роботу.

Тому що потрібно проходити військкомат.

Це теж правда.

Борги за тепло — 40 мільйонів. Люди не сплатили за минулий опалювальний сезон близько 40 мільйонів гривень і теплокомуненерго наводило цифру, що 2000 сімей перестали від початку вторгнення сплачувати за тепло. Наскільки ця проблема впливає на роботу? І 2000 сімей — це фактично люди, які виїхали, чи люди, які втратили дохід. Ви аналізували цю цифру?

Аналізували. Там дуже багато людей, у яких є не одна квартира, є автотранспорт, але вони все одно не платять за комуналку. Під час війни є обмеження щодо стягнень, і вони це розуміють, ну, це ж люди. Є багато людей, у яких, дійсно, складна життєва ситуація. Хтось виїхав, хтось залишився без доходу, є такі люди. Але є люди, які просто розуміють, що гривня сьогодні і гривня через два роки — абсолютно різні гривні. І їм буде простіше закрити це потім, тому вони просто не платять. Навіть депутати були такі. Коли я став міським головою, то борг перед "Нафтогазом" був десь 360 мільйонів гривень. На сьогодні в нас ситуація наступна: за газ ми винні "Нафтогазу" 220 мільйонів гривень, але частина з них — це різниця в тарифах, яку держава вже зафіксувала. Формально ми за газ винні десь 15-20 мільйонів і 200 мільйонів нам теплокомуненерго винні.

Це фактично дотацією закривають?

Це ми постійно з міського бюджету закриваємо, бо не можемо не дати, бо зарплата, за газ потрібно розрахуватися, бо ми не отримаємо на наступний місяць ліміти по газу, тому змушені постійно з бюджету це закривати. Люди не розраховуються, різниця в тарифах … Ось така ситуація.

Є багато різних питань, які стосуються багатьох сфер. Почнемо з допомоги ЗСУ. З'явилась інформація, знову ж таки на сайті міської ради про те, що 760 мільйонів у 2023 році з бюджету громади так чи інакше в різних програмах передали на підтримку Збройних сил України. У ці 760 мільйонів входять пів мільярда на військові облігації?

Ні, це окремо. У нас мільярд двісті було окремо військових облігацій. Це і квартири, які ми купуємо і передаємо через сертифікати військовим, і дрони, і все, що ми закуповуємо для військових, і прямі субвенції, які ми даємо на військових. Військові облігації — це окрема сума.

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин
Житомир, 31 серпня 2023 року. Фото: Володимир Жебровець для Суспільне Житомир

Запитання стосується весни. На початку квітня були оголошені численні закупівлі на Prozorro. Частина із них стосувалася реконструкції скверів і ще було близько десятка, я можу помилятися, може бути більше, стосувалися реконструкцій тротуарів. Тоді піднялася хвиля, тоді була петиція від житомирян. В кінці травня відбулася подія в Києві. Коли люди не добігли, не змогли потрапити в укриття, загинули. Всі кинулися до укриттів. Потім почався тиск медійний, зокрема, і такі недвозначні натяки від Президента, зокрема, про те, що не стадіони і не бруківка мають бути в пріоритеті. І потім почалися скасування тендерів. Ви говорили про те, що тендери, які оголосили, але вони не завершилися, їх скасовують і не проводять. Чому цей пріоритет — допомога військовим — став основним, коли почали тиснути, коли почали про це говорити, а не у квітні?

Вибачте, але це повна нісенітниця. Чому, поясню на цифрах. Тут потрібно взяти бюджет міста і подивитися. 65% бюджету йде на освіту міста. Це школи, садочки, музичні школи, спортивні. 20% іде на військових, а на благоустрій, якщо не помиляюся, близько 1%. Тому сказати, що у нас змінилися пріоритети, це теж неправда, бо якщо у нас 20% було б на благоустрій міста: тротуари, дороги, сквери, а після цього ми б змінили, то тоді да, я визнав би, що ми вчинили неправильно. А так лише у минулому році ми витратили на військових десь пів мільярда — 430 мільйонів гривень.

Мене цікавить, чи є проєкти, які дозволяють економити і заробляти, наприклад, ґрантовий проєкт на даху першої міської лікарні — сонячна електростанція. Ви говорили, що ця електростанція дозволить в рік економити 20% оплати за електроенергію. Це на ту потужність, яка є. Економія, люди щасливі, тому що заклад буде постійно працювати, гемодіаліз буде постійно, пологи будуть постійно, і тут всі у виграші. Чому немає за бюджетні гроші сонячних електростанцій на дахах інших лікарень, поліклінік, шкіл?

Тому що ефективність від цього невелика. 20% економії від потужності у 40 кіловат, то лише влітку, бо сонце, а взимку це дає лише 10% економії від потужності. Це перший момент. В нас є проєкт, який ми реалізували зі Швейцарським урядом. І ця ТЕЦ фактично заробила на себе десь 36 мільйонів гривень. Це фактично ті кошти, які ми зекономили, зокрема, з бюджету, бо це було б дотацій більше теплокомуненерго на 36 мільйонів гривень. На сьогодні в нас планується будівництво ще двох ТЕЦ і за кредитні, і за ґрантові кошти. Перший проєкт в районі Проспекту Незалежності вже готовий і найближчим часом буде оголошений тендер. Другий проєкт ТЕЦ ми розробили з фінською компанією "Velmet". Це буде ТЕЦ зі спалювання переробленого сміття.

"У нас не змінилися пріоритети" — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин
Житомир, 31 серпня 2023 року. Фото: Володимир Жебровець для Суспільне Житомир

Вибори. Президент України Володимир Зеленський в одному зі звернень говорив про те, що хоче провести вибори в наступному році, але для цього потрібно там перше, друге, третє... Яка Ваша думка з приводу виборів місцевих? Минулого року я запитував Вас, Ви сказали, що ні, дякую. Цього року позиція не змінилася?

Я не буду нічого казати сьогодні з приводу своєї участі у виборах. Я ніколи офіційно не озвучував ще позицію. Не хочу про це сьогодні говорити, бо це буде впливати на роботу: міської ради, депутатського корпусу. Ви поставили питання по виборах, про позицію Президента.

По-перше, якщо ми розраховуємо закінчити війну впродовж року, наприклад, можна вибори не проводити. Чому? Бо 4-5 мільярдів гривень з бюджету країни є на що витрачати і точно не потрібно витрачати на вибори, це по-перше. Другий момент — велика кількість людей перебувають за кордоном, виїхали зі своїх областей, знаходяться в інших областях. Третій момент — наші військові за Конституцією мають право брати участь у виборах, і мають право балотуватися і у Верховну Раду. Для цього, відповідно до закону, в них є 60 днів на відпустку. Ми впевнені, що десятки тисяч військових не напишуть заяву на відпустку на 60 днів задля участі у виборах? Не впевнені, тому політичне змагання під час гострої фази війни — це точно не те, що нам на сьогодні потрібно, бо це ще більше буде розхитувати ситуацію всередині України.

Якщо ми розуміємо, що ми переходимо в стадію війни, як Ізраїль, і що в нас війна з Росією буде продовжуватися 10 років, то для демократії потрібно проводити вибори. Якщо ми це усвідомлюємо, це потрібно проговорювати з суспільством, пояснювати цю ситуацію, тоді потрібно проводити вибори. Цього вимагає демократія. Тоді нам потрібно проводити вибори або змінювати законодавство і проводити вибори, можливо, не один день. Бо в нас повітряна тривога може просто закрити всі ці питання. В деяких країнах вибори можуть проходити декілька тижнів чи місяць. Потрібно змінювати це.

Ми всі повинні розуміти, що які б вибори ми під час цієї війни навесні чи восени не провели, як тільки закінчиться війна, ми знову будемо проводити нові вибори. Бо світ розділився на дві частини: до 24 і після 24 лютого. Життя України розділилося. Ми вже забули про тих людей, які у перші дні війни втекли, деякі правоохоронці втекли, деякі міністри, можливо, деякі депутати народні чи місцевих рад. Чи мають вони право брати участь у виборах чи ні? Теж потрібно дати відповідь на це запитання. Я все одно вважаю, що потрібно буде після війни проводити вибори всіх рівнів, тому що хлопці, які повернуться з війни, мають переважне право встановлювати, диктувати умови, бо вони пішли і ризикували своїм життям.

Повна версія інтерв'ю на YouTube-каналі Суспільного Житомир:

Більше інтерв'ю на YouTube-каналі Суспільного Житомир:

"Зараз час, коли потрібно робити великі проєкти", — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин

"Це був наказ військових" — міський голова Житомира Сергій Сухомлин про спуск води з річки Тетерів

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок