Водопровідна вода з платних водоматів: що каже власник, "Тернопільводоканал" та Держпродспоживслужба

Водопровідна вода з платних водоматів: що каже власник, "Тернопільводоканал" та Держпродспоживслужба

Водомат
Жінка купує воду у водоматі. Фото: Суспільне Тернопіль

Платні водомати у Тернополі продають звичайну питну воду з централізованої водопровідної мережі. Про це розповіли у комунальному підприємстві "Тернопільводоканал". Фахівець зі зв’язків з громадськістю Антон Федорців розповів Суспільному, власники водоматів самовільно під’єднуються до міського водопроводу і продають воду споживачам майже у сто разів дорожче.

За його словами, під час контрольної перевірки фахівці комунального підприємства "Тернопільводоканал" виявили чотири таких водомати в Тернополі.

"Вони є різні за своєю конструкцією, якісь такі маленькі, як, скажімо, поштові скриньки колись були. От якраз на них ми звернули увагу, тому що тут відразу зрозуміло, що в ньому не зберігається вода, він звідкись її бере. І от ми виявили таких чотири — це є проспект Бандери, вул. Патріарха Любомира Гузара, вул. Романа Купчинського та на бульварі Тараса Шевченка. На цих водоматах немає жодних фільтрів. Тобто, вони просто під’єднані до мережі".

Фахівець зі зв’язків з громадськістю Антон Федорців "Тернопільводоканал"
Антон Федорців. Фото: Суспільне Тернопіль

Тернополянка Ірина Гулей набирала воду з водомата на бульварі Тараса Шевченка.

"Пише, що це джерело, що це очищена гарна питна вода. З крана вона хлорована, не очищена і, звичайно, не є корисна. І, тим паче, для дитини. В мене маленька дитина і я готую їсти на воді, котру набираю, і ми її вживаємо, як питну воду щодня".

Про те, що цей водомат подає воду з міського централізованого водопроводу чує вперше, каже жінка.

"Я цього не знала. Я думала, що це дійсно, як пише на цих автоматах, що це питна вода, що вона очищена. Мене шокувала ця інформація".

Тернополянка
Ірина Гулей. Фото: Суспільне Тернопіль

Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з підприємцем, який встановив водомат на бульварі Шевченка.

Чоловік не назвався, спілкуватися на камеру відмовився. За кадром розповів, дійсно бере воду з централізованої водопровідної мережі. У власному господарському приміщенні встановив систему багаторівневої очистки. За словами підприємця, обладнання дороговартісне, тож і вартість води відповідна.

Те, що підприємці продають воду з водопровідної мережі, не є порушенням, каже Антон Федорців. Адже власники водоматів встановили лічильники на воду і оплачують за послуги водопостачання та водовідведення.

"Тут швидше йдеться про якусь морально-етичну складову. Тому, що облік ведеться, часто чуємо якісь нарікання от вода не така, "Тернопільводокананал" погану воду подає і так далі. Але, як ми бачимо, підприємці не соромляться цю воду продавати. І тому є питання: а для чого платити 1.50, чи 1.70, чи 2 гривні за літр води, якщо "Тернопільводоканал" цю ж воду подає до тернополян і вартість кубометра, тобто тисячі літрів, 17 гривеь 58 копійок. Тобто, якщо взяти за літр, це менше 2 копійок".

Чи не порушують підприємці права споживачів, продаючи водопровідну воду дорожче, кореспонденти Суспільного запитали у фахівців Держпродспоживслужби, які моніторять стаціонарні пункти розливу води.

"На сьогоднішній день на території міста Тернополя офіційно зареєстровано 4 суб’єкти господарювання, які розміщують біля 200 водоматів – пунктів розливу питної води, які контролює Держпродспоживслужба. Стосовно цих водоматів, які виявив водоканал, у нас немає в реєстрі їх як суб’єктів господарської діяльності. Зрештою, якщо це вода дійсно з централізованого водопостачання, то можемо говорити, що вона контрольована. Інше питання, що встановлення самих водоматів — це є незаконна діяльність, незаконний бізнес і незаконне збагачення. Тобто, вода в крані — це одна ціна, а людям продають дорожчу в рази, а люди на це ведуться, купуються. Те, що вони самовільно встановлені ці пункти розливу, питання більше до правоохоронних органів, до фіскальної служби, що податків не платять, до органів місцевого самоврядування", — каже начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Нінель Цяпа.

Нінель Цяпа
Нінель Цяпа. Фото: Суспільне Тернопіль

За коментарем з приводу розміщення водоматів та продажу води з централізованої мережі ми звернулися до пресслужби міської ради, однак наразі відповіді не отримали.

У муніципальній інспекції нам повідомили: інформації щодо самовільно встановлених водоматів до них не надходило.

Читайте також

На початок