Що таке синдром "відкладеного життя" та як з ним боротися

Що таке синдром "відкладеного життя" та як з ним боротися

Що таке синдром "відкладеного життя" та як з ним боротися
. Ілюстративне фото: Pixabay

Багато українців зараз перебувають в стані очікування перемоги та повернення до минулого життя. Такий стан можна схарактеризувати, як синдром "відкладеного життя", коли людина забуває жити тут і зараз.

Як позбавитися цього синдрому розповіла сімейна психологиня Ірина Марасіне.

За її словами, синдром "відкладеного життя" особливо спостерігається у людей, які вимушено покинули свої домівки через війну.

"Від них часто можна почути фрази: "я не хочу нічого починати на новому місці, бо скоро вже перемога і ми поїдемо додому", або "я навіть думати не хочу про майбутнє, просто чекаю перемогу", — розповідає психологиня.

При цьому, каже сімейна психологиня, людина мріє про життя після перемоги та вичікує саме того слушного моменту, щоб почати знов повноцінно жити, відкладаючи, чи навіть забороняючи собі насолоджуватися приємними моментами у житті. Така людина має відчуття спостерігача свого життя.

П‘ять порад, як допомогти собі подолати синдром "відкладеного життя"

1. Подумайте, що ви можете зробити корисного тут я зараз

2. Пригадайте, що ви вмієте робити добре та як ви можете це застосувати на новому місці.

3. Починайте діяти. Складіть план реалізації себе на новому місці — задовольняйте свої потреби: фізичні (улюблена їжа, якісний сон) та психологічні (приємні відчуття та бажання).

4. Організовуйтесь та оточуйте себе тими людьми, які вас надихають та підтримують.

5. Робіть невеличкі кроки до своєї особистої перемоги. Вчіться жити наново маленькими кроками та хваліть себе за кожне нове, навіть невеличке досягнення.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок