"Відвідування дітей зросло вдвічі". У селі на Буковині запрацював садок, який будували вісім років

"Відвідування дітей зросло вдвічі". У селі на Буковині запрацював садок, який будували вісім років

"Відвідування дітей зросло вдвічі". У селі на Буковині запрацював садок, який будували вісім років
. Дитячий садок у Колінківцях. Джерело: Чернівецька ОВА

У Колінківцях Чернівецької області запрацював дитячий садок, який будували вісім років. На його облаштування витратили майже 40 мільйонів гривень. Наразі садок відвідують 140 дітей, він майже повністю заповнений. Раніше діти відвідували садок у пристосованому приміщенні. Суспільне Чернівці розповідає, які умови у новому приміщенні дитячого садка.

Більше простору та велике укриття

Раніше садок у Колінківцях працював у двох старих будівлях, де не було приміщень для всіх груп. Також укриття було у підвалі, де раніше тримали овочі. Через це частина батьків забирала дітей додому під час тривоги та обіднього сну.

Жителька Колінківців Маргарита розповідає, що на відкриття дитсадка очікували, бо тепер заклад зможе відвідувати більше дітей.

"Ми довго чекали на цей садочок. Я дуже рада, що є, куди відвести дитину. Садок гарний та комфортний. Більше дітей вміщується. У старому приміщенні була маленька зала, а тут – велика ігрова зала. Дітям тут легше та просторіше", – розповідає жінка.

У Колінківцях запрацював новий дитячий садок
Кімната у новому приміщенні дитсадка. Джерело: Чернівецька обласна військова адміністрація

За словами виховательки дитсадка Маргарити, у старому приміщенні закладу умови були гіршими.

"Ми були всі на купі у маленьких кімнатах. Важко було. Тепер тут є велика групова кімната, спальні. Діткам дуже подобається, бо є, де гратися. Також у новому приміщенні ми просто спускаємося з дітками в укриття. Все поруч. А там потрібно було виходити для цього на вулицю", – каже вихователька.

Нове приміщення дитсадка розраховане на 150 дітей. На території закладу є ігрові майданчики. Також облаштували пандуси та безбар'єрні вбиральні. Після відкриття нового корпусу відвідування дітей зросло вдвічі, каже виконувачка обов’язків директора дитсадка Ольга Павленчук.

"У селі усі, хто почув, що відкрився новий садочок, то щодня приходять і записуються. У ясельну групу не набралася достатня кількість дітей. Певно, батьки очікують, щоб дітки трохи підросли. Маємо лиш кілька заяв. Наступного року у нас будуть тільки дві старші групи, то за потреби, зможемо набрати ще одну групу", – розповідає керівниця дитсадка.

Укриття у дитячому садку у Колінківцях
Укриття у дитячому садку. Фото: Суспільне Чернівці

Ремонт вартував майже 40 мільйонів гривень

Новий дитсадок зводили з 2015 року, згодом його внесли до програми "Велике будівництво". У новому приміщенні його мали відкрити торік, втім через зміни до будівельних норм та повномасштабне вторгнення з'явилися додаткові роботи, тому відкриття закладу відтермінували.

За вісім років на реконструкцію приміщення загалом витратили 38 мільйонів гривень, каже Топорівський сільський голова Юрій Пасічник. На роботи спрямували гроші з держбюджету та бюджету громади на умовах співфінансування.

"За цей період зростали ціни на будівельні матеріали, змінювали державно-будівельні норми. Також за вимогами часу потрібно було сховище для діток. Тому неодноразово проводили корекцію кошторису. Потрібно було виконати усі сучасні умови", – каже Пасічник.

Голова громади розповідає, за останні шість місяців у дитсадку встановили та здали в експлуатацію ліфт, розширили пандуси та підвели альтернативне джерело опалення. Крім цього, там облаштували протирадіаційне укриття на понад 340 людей.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок