"Мельпомена Таврії" повертається додому: історія театрального фестивалю

"Мельпомена Таврії" повертається додому: історія театрального фестивалю

"Мельпомена Таврії" повертається додому: історія театрального фестивалю
Відкриття фестивалю "Мельпомена Таврії" у 2018 році. Фото: офіційний сайт театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"

За 25 років існування до Міжнародного театрального фестивалю "Мельпомена Таврії", заснованого в Херсоні, долучилися понад 200 театрів з 20 країн світу. У 2023 році фестиваль триватиме з 8-го до 16-го вересня під гаслом: "Ми вдома", що символізує його повернення до деокупованого Херсона. Участь у заходах візьмуть українські театри, зокрема й миколаївські, а також колективи з інших країн — Португалії, Туреччини Словаччини та Німеччини.

Про історію "Мельпомени Таврії" та особливості фестивалю під час війни — у матеріалі Суспільного.

Історія фестивалю

Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" організовують у Херсоні з 1999 року. За цей час у межах "Мельпомени" понад 200 театральних колективів показали понад 450 вистав.

У межах фестивалю відбувається конкурсний перегляд театральних прем’єр. Експертна рада відзначає кращих акторів, сценографію, музичне та режисерське оформлення.

Мельпомена
Учасники фестивалю 2019-го року. Фото: офіційний сайт театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"

Щороку "Мельпомена" відзначалася культурно-мистецькими заходами в Херсоні, зокрема карнавальною ходою вулицями міста, концертами просто неба у Потьомкінському сквері, виставами у храмі святої Трійці.

Мельпомена
Свято фарб на "Мельпомені Таврії" в Херсоні в 2017році. Фото: офіційний сайт театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"

Традиційними є наради директорів театрів України, міжнародні режисерські конференції, творчі зустрічі драматургів, майстер-класи, літературні симпозіуми, гала-концерти та театральні капусники.

Мельпомена
Учасники фестивалю 2016-го року. Фото: офіційний сайт театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"

Президент фестивалю – генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша, народний артист України Олександр Книга.

Мельпомена
Президент фестивалю Олександр Книга (в центрі фото) на сцені в 2018 році. Фото: офіційний сайт театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"

Ювілейний 20-й фестиваль у 2018 році організували одразу в двох містах — Херсоні та Миколаєві, де залучили 20 сценічних майданчиків.

У 2020 році, попри карантин через пандемію коронавірусу, "Мельпомена" відбулася під гаслом: "Мельпомена просто неба". Участь у заході брали тільки українські театри, виключно на вуличних локаціях. Аби привернути увагу до проблемного стану архітектурних та історичних пам’яток Херсона, оргкомітет організував захід в Обласному палаці культури.

Мельпомена
"Мельпомена Таврії" просто неба: карантинний 2020 рік. Фото: офіційний сайт театрального фестивалю "Мельпомена Таврії"

У 2022 році через окупацію вперше фестиваль відбувся не в Херсоні, а його перенесли до Львова під гаслом "Мельпомена Таврії – Голос Херсонщини". Театри-учасники не везли вистави до Херсона, а показували їх на своїх майданчиках. Вистави окремих театрів, які не змогли здійснити показ наживо, публікували на YouTube-каналі.

Мельпомена
Відкриття фестивалю у Львові, червень 2022 року. Фото: театр ім.М.Куліша

Кожен театр-учасник виділяв певну кількість квитків для переселенців, які перебували у їхньому місті. Артисти Херсонського театру Куліша, які покинули домівки, відвідували фестивальні вистави як спеціальні гості.

У рамках проведення фестивалю Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Куліша показав онлайн-виставу "Обиженные. Россия".

Особливості цьогорічної "Мельпомени Таврії"

У 2023 році запланована програма у Херсоні в безпечному місці, а також гостьова програма в інших містах країни та закордону на сценах театрів-учасників. Загалом у межах фестивалю відбудеться 70 показів 66 вистав 68 театрів.

Географія фестивалю: Португалія, Туреччина, Словаччина, Німеччина та Україна.

25-й фестиваль відкриють відразу 25 театрів, а також 8-го вересня запланований спільний захід з благодійним фондом "Бібліотечна країна" та видавництвом "Саміт-книга" у межах KyivBookFest в Pochayna Event Hall.

Заплановані заходи музичної платформи з бардами та рок-гуртами в Херсоні, Миколаєві та Одесі.

"У Херсоні діятиме терапевтична платформа, мета якої здійснення позитивного впливу на психоемоційний стан людей, які пережили тривалу російську окупацію та лишаються у місті під постійними обстрілами. У її межах запланована низка майстер-класів", — зазначають організатори.

З програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок