В одній з громад Хмельниччини працює чотири релокованих підприємства

В одній з громад Хмельниччини працює чотири релокованих підприємства

В одній з громад Хмельниччини працює чотири релокованих підприємства
На фото токар працює за станком на релокованому підприємстві, 4 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Чотири релоковані зі сходу та півдня країни підприємства працюють в Дунаївцях. Всі вони зареєстровані за своїми юридичними адресами й сплачують податки не в бюджет їхньої громади. Однак, підприємства створюють робочі місця для переселенців та для місцевих.

Про це Суспільному Хмельницький розповіла начальниця відділу економіки міської ради Ірина Кадюк.

Працівник підприємства, релокованого в Дунаївці, Максим Максимченко розповідає, як виготовляють мобільне житло для людей, які залишилися без домівок.

"Це мобільні будиночки для ВПО. Ми можемо за тиждень зробити один з таких. Нам замовляють наші партнери, а ми виробляємо",— пояснює працівник підприємства.

За його словами, будиночки майструють з соснової деревини на металевих рамах, і, на перший погляд, таке житло може видатися не надто надійним. Та, розповідає працівник, насправді будинки довговічні, бо деревину для стін обробляють протипожежним розчином, під підлогою — спеціальна піна, яку не їдять гризуни.

В одній з громад Хмельниччини працює чотири релокованих підприємства
Один з модульних будиночків, які виробляють у Дунаївцях, 4 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Житлова площа одного будиночку близько 20 квадратних метрів. Кожен зрештою обладнують усім необхідним для комфортного проживання: двома обігрівачами, душовою кабіною, біотуалетом, холодильником, меблями, каже Максим Максимченко. З його слів, замовлень вистачає: саме зараз на підприємстві виконують замовлення на 25 таких будиночків. Вартість мобільного будинку — від п'ятисот тисяч гривень.

"Все залежить від комплектації, від розміру, від планування",— каже Максим Максимченко.

В одній з громад Хмельниччини працює чотири релокованих підприємства
Працівники релокованого підприємства проводять внутрішні роботи у модульному будиночку, 4 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

На підприємстві, релокованому зі Слов’янська Донецької області, працюють як приїжджі на Хмельниччину робітники, так і місцеві. Як і на решті трьох, які перебралися з зони активних бойових дій. Одне із них — двічі релоковане: спочатку з Мар’їнки Донецької області в Дружківку на Донеччині, далі — з Дружківки на Хмельниччину, розповідає його співвласник Сергій Неліпа.

"Ми двічі перевозили. Перший раз збиральну ділянку, а другий — деяке обладнання змогли вивезти. І держава допомогла суттєво. Це приблизно 60-70 відсотків того, що нам потрібно було",— пояснює співвласник підприємства Сергій Неліпа.

В одній з громад Хмельниччини працює чотири релокованих підприємства
На фото токар з Житомира працює на станку релокованого з Донеччини підприємства, 4 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

На підприємстві виготовляють гідравлічні підіймачі, домкрати, все, що пов’язане з гідравлікою, розповідає токар Віктор. За словами Сергія Неліпи, на цьому підприємстві ремонтували й підіймачі для літака "Мрія".

"У 2022 році й у 2023 реалізували проєкт з ремонту обладнання, підіймачів з-під "Мрії" з Гостомеля, які були пошкоджені внаслідок бойових дій. Це домкрат такий великий, щоб літак підіймати. Наскільки мені відомо, він зараз використовується. Відремонтували підіймачі для "Хмельницькелектротрансу",— розповідає Сергій Неліпа.

Сергій Неліпа каже: орендують приміщення за символічну плату. І це була одна з причин, чому вирішили перебралися на Хмельниччину.

"Дунаєвецька міська рада створила такий перелік приміщень, які можуть бути використані для розміщення підприємств, що постраждали від війни. Ми подали заяву на Хмельницьку адміністрацію, і вже за програмою реолокації вони зв’язувалися саме з власниками приміщень",— пояснює начальниця відділу економіки громади Ірина Кадюк.

За її словами, підприємства ще не всі перереєструвалися за новою адресою, тож податки до місцевого бюджету наразі не надходять, але забезпечують громаді нові робочі місця.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram.

На початок