Підприємці з Хмельниччини отримують гранти на розвиток власної справи

Підприємці з Хмельниччини отримують гранти на розвиток власної справи

Підприємці з Хмельниччини отримують гранти на розвиток власної справи
. Фото ілюстративне: Pexels

Від початку 2023 року в рамках урядової програми "єРобота: Своя справа" 69 підприємців з Хмельниччини отримали мікрогранти та гранти на розвиток чи створення власної справи, з них — шість учасників бойових дій, або ж члени їх родин та троє внутрішньопереміщених осіб.

Про це Суспільному Хмельницький розповів заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський.

За його словами, мікрогранти отримали жителі області на суму понад 15 мільйонів гривень. А учасники бойових дій чи їх родини отримали гранти на суму 2,1 мільйона гривень. Це кошти фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, каже Сергій Залуський. У випадку не використання грантоотримувачем коштів впродовж шести місяців, вони повертаються назад на рахунок фонду.

"Напрямки підприємницької діяльності абсолютно різні: пошиття тентів для авто, косметичні салони, перукарні, кав’ярні, заклади громадського харчування, швейні цехи, інтернет продажі. Учасники бойових дій отримали гранти на відкриття автомайстерні, швейного цеху, ательє з пошиття весільних суконь, інтернет продажі, магазин питної води", — сказав Сергій Залуський.

Загалом, від початку 2023 року підприємці подали 430 заяв на отримання фінансування в рамках урядової програми. Відмову отримали 355 бізнес-проєктів. Сергій Залуський назвав основні причини відмов: "Відмовляють якщо не правильно написаний бізнес-план, або є негативне схвалення банку. Тобто, якщо банк виявляє в заяві претендента непогашенні кредити, не вірно вказані паспортні дані, банкрутство, або судові справи, то така заявка не розглядається".

Всі заявки, як розповів Сергій Залуський, подаються онлайн через урядовий портал "Дія". За державною програмою підприємці можуть отримати мікрогрант від 50 до 250 тисяч гривень. А військовослужбовці чи їх родини можуть отримати грант на суму від 50 тисяч гривень до мільйона. Гроші можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення.

"В застосунку дія є розділ в якому можна переглянути зразок бізнес-плану, нормативні документи, де описано вимоги до людини, до бізнес-плану і які зобов’язання буде брати на себе підприємець, якщо він отримає грант", — розповів чоловік.

Отримати мікрогрант може як підприємець, так і людина без досвіду. У 2022 році за урядовою програмою "єРобота: Своя справа" 118 людей отримали мікрогранти на бізнес-проєкти, сказав Сергій Залуський.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок