Картину про вибори "Кам'яні баби, які йдуть у невідомість" покажуть у музеї. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Картину про вибори "Кам'яні баби, які йдуть у невідомість" покажуть у музеї. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Картину про вибори "Кам'яні баби, які йдуть у невідомість" покажуть у музеї. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
.

Сумський художник Ігор Швачунов написав картину "Кам'яні баби, які йдуть у невідомість" у 2019 році напередодні президентських виборів. Побачити її можна 19 серпня на відкритті "Музею виборчого трешу" у Сумах.

"Мав думку таку, що вони повинні асоціюватися з масою, більшою частиною людства, котрі ідуть за якимось лідером. Можливо, вони цього лідера повністю не розуміють, не знають, але ж він зробив якусь рекламу", — пояснив митець.

Він розповів, що горщики у руках жінок на картині - це приношення, яке асоціюється з голосом, що несуть на вибори та який інколи можуть загубити по дорозі.

"На початку сосуд був у руках, а потім я подумав, що це буде символ, що вона (жінка на картині - ред.) загубила свій голос", — додав художник.

За ідеєю художника, лідер, який "веде" за собою "масу", має свій задум.

"Я зобразив погляд на глядачі, і він такий погляд має, якийсь хитрий. Він має якісь свої думки, а маса іде за ним. Як це ми багато бачили, напередодні виборів рекламують одне, а коли починається строк перебування на посаді, те, що було обіцяно, не виконувалось.

19 серпня, об 11.00 у приміщенні телеканалу "Суспільне. Суми" по вул. Петропавлівська, 125 відбудеться відкриття "Музею виборчого трешу". 

Експозиція незвичного музею — зразки підкупу виборців з 1991 року до сьогодні. Їх принесли сумчани, яких у різні часи обдарували політики. Різноманітні варіанти передвиборчої "гречки" до сумської філії Суспільного надходили більше місяця — назбиралось багато цікавих екземплярів, серед яких є унікальні. 

"Музей виборчого трешу" вперше організували у Києві влітку 2019 року рух ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом "Вибори вибори". У 2020 році оновлену експозицію презентують у приміщеннях філій Суспільного у Сумах, Харкові, Черкасах, Житомирі, Одесі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях.

На початок