Лукашенко привів війська на західному кордоні у повну бойову готовність

Лукашенко привів війська на західному кордоні у повну бойову готовність

Лукашенко привів війська на західному кордоні у повну бойову готовність
. БЕЛТА

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що привів війська на західному кордоні у повну бойову готовність.

Він повідомив про це під час зустрічі з членами Ради безпеки Білорусі.

Зокрема, за словами Лукашенка, "з'явилися заяви представників західних держав, в тому числі і керівників деяких держав, які взагалі не знають, де Білорусь знаходиться, і не знають, що тут відбувається".

"Коли ми в Міноборони обговорювали це питання, президент мав рацію, і слава богу, що ми відреагували на це і розгорнули бойові підрозділи нашої армії на західних рубежах нашого кордону і привели їх в повну бойову готовність. Міністр оборони доповів, що все це виконано, і відповідні частини сьогодні готові до виконання своїх зобов'язань", - заявив він.

Лукашенко наголосив, що використовувати силу, зокрема, протестувальників його змушує "зовнішній компонент".

"Тобто, сьогодні не тільки всередині, а й ззовні у нас з'являються проблеми. І те, що це абсолютно скоординовані дії, ми вже бачимо в відкриту. Але це ще навіть не пік. Події будуть розвиватися відповідним чином, але ми розуміємо, в якому напрямку", - сказав Лукашенко.

Раніше 18 серпня Лукашенко також заявив, що створена його опоненткою Світланою Тихановською Координаційна рада є спробою захоплення влади. Окрім того, білоруський президент погрожував членам ради, що проти них буде "вжито адекватних заходів". При цьому, на думку Лукашенка, прагнення протестувальників вирішити все мирним шляхом - тільки "спосіб заколисати владу".

У відповідь на заяви президента член новоствореної ради, колишній голова білоруського Міністерства закордонних справ Павло Латушко сказав, що Лукашенко знову погрожує застосуванням сили.

"Ті заяви, які сьогодні були за годину до цієї пресконференції є погрозами застосування сили, яка призведе до недосягнення консенсусу у суспільстві", - наголосив Латушко під час пресконференції Ради, передає кореспондентка Суспільного.

Що відомо

  • За дорученням опонентки Олександра Лукашенка Світлани Тихановскої створено Координаційну раду. На її базі створять політичний орган, який візьме на себе процес мирної передачі влади у Білорусі.
  • За офіційними результатами виборів, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,1% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,1%.
  • Проте Світлана Тихановська оголосила себе переможницею і 10 серпня подала до Центрвиборчкому скаргу з вимогою провести перерахунок голосів. У будівлі ЦВК вона пробула сім годин, після цього вийшла й зникла.
  • Зранку 11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Країна надала політикині урядове житло й охорону.
  • 14 серпня Світлана Тихановська закликала мерів міст Білорусі організувати масові зібрання.

На початок