Тихановська створила координаційну раду. Лукашенко заявив про спробу захоплення влади

Тихановська створила координаційну раду. Лукашенко заявив про спробу захоплення влади

Доповнено
Тихановська створила координаційну раду. Лукашенко заявив про спробу захоплення влади
. АР

За дорученням опонентки Олександра Лукашенка Світлани Тихановскої створено Координаційну раду. На її базі створять політичний орган, який візьме на себе процес мирної передачі влади у Білорусі.

Про це повідомляється в офіційному телеграм-каналі білоруського опозиціонера Віктора Бабарика.

"Для чого вона створюється? З метою організації процесу передачі влади та забезпечення згоди в суспільстві, а також для захисту суверенітету і незалежності Республіки Білорусь. Створення Координаційної Ради ініціювала Світлана Тихановська", - вказано у повідомленні.

Як розповів Суспільному член Ради та економіст Дмитро Крук, ідея створення ради належить Світлані Тихановській та є "символом початку процесу переходу влади".

"Сьогодні у суспільстві ні у кого немає сумнівів, щодо фальсифікації виборів, тому народна легітимність склалась у Тихановської. Координаційна рада покликана закріпити цю легітимність. Одна з головних ідей ради — вона має стати кроком до ініціювання мирної процедури, наприклад, на основі перемовин між представниками чинної влади і Тихановської, мирної та узгодженої передачі влади", - відзначив економіст.

Тим часом довірена Тихановської Ольга Ковалькова, що, на відміну від нинішньої влади Білорусі, вони використовують "виключно законні методи і законно перемагають".

"Відбуваються забастовки і на нас ще може чекати великачезна економічна криза. Ми сводіваємося, що влада це розуміє і ми усі зацікавлені у тому, щоб цей транзит (влади — ред.) відбувся. У нас немає цілі нас ділити, у нас є ціль нас об'єднати", — сказала вона.

Склад Ради

"Тихановська наділила відповідними повноваженнями двох своїх довірених осіб, один з них представляє безпосередньо її штаб, інший - штаб Віктора Бабарико. На основі відкритої процедури практично усі представники суспільства могли подавати заявки, щоб максимально охопити усіх людей, які могли б представляти інтереси різноманітних груп і щоб ці фігури були "об'єднавчими", - пояснив Крук.

Президія та голова ради будуть обрані найближчими днями. За інформацією голови виборчого штабу Тихановської Ольги Ковалькової, до складу Координаційної ради вже увійшли 35 осіб, зокрема:

  • Максим Знак — юрист;
  • Марія Колесникова — координатор штабу Віктора Бабарика;
  • Світлана Алексієвич — Нобелівська лауреатка з літератури;
  • Людмила Антонівська — голова асоціації "Інноваційне приладобудування";
  • Павло Білоус — засновник і власник Symbal.by;
  • Алесь Беляцький — правозахисник, голова правозахисного центру "Вясна";
  • Андрій Витушко — дитячий лікар-реаніматолог, кандидат медичних наук;
  • Павло Данейко — керівник Групи компаній ІПМ;
  • Світлана Калінкіна — журналістка;
  • Сергій Чалий — незалежний аналітик, економіст;
  • Дмитро Крук — економіст;
  • Анна Северінець — учителька, письменниця, літературознавиця;
  • Володимир Цеслер — художник;
  • Юлія Чернявська — культурологиня, професорка.

Список великий і постійно зростає.

Що каже Лукашенко

Президент Білорусі президент Олександр Лукашенко назвав створення штабу - спробою захоплення державної влади.

"Вони нам підкидають іншу сторону. І вимагають передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захоплення влади з усіма наслідками, що випливають. Тому я хочу попередити тих, хто увійшов в цей штаб, що ми будемо вживати адекватних заходів. Але винятково за Конституцією і законом. У нас достатньо цих заходів, щоб остудити деякі гарячі голови", - наголосив він, передає Tut.by.

Раніше Тихановська заявила про готовність очолити країну та підготувати нові чесні вибори. Першочерговими своїми цілями Тихановська назвала звільнення всіх політв’язнів, підготовку в найшвидші терміни законодавчої основи та умов для організації нових, чесних і прозорих виборів. Сама Тихановська нині перебуває у Литві.

Що відомо

  • За офіційними результатами виборів, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,1% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,1%.
  • Проте Світлана Тихановська оголосила себе переможницею і 10 серпня подала до Центрвиборчкому скаргу з вимогою провести перерахунок голосів. У будівлі ЦВК вона пробула сім годин, після цього вийшла й зникла.
  • Зранку 11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Країна надала політикині урядове житло й охорону.
  • 14 серпня Світлана Тихановська закликала мерів міст Білорусі організувати масові зібрання.
На початок