"Двоє дітей цього року пішли в перший клас". Чому малокомплектним школам на Хмельниччині загрожує закриття

"Двоє дітей цього року пішли в перший клас". Чому малокомплектним школам на Хмельниччині загрожує закриття

"Двоє дітей цього року пішли в перший клас". Чому малокомплектним школам на Хмельниччині загрожує закриття
Малокомплектна школа у селі Великий Лазутин Теофіпольської громади, що на Хмельниччині, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Двоє дітей пішли цього року в перший клас у селі Великий Лазутин Теофіпольської громади, що на Хмельниччині розповідає діловод старостату Світлана Пейда. За її словами, школа в селі малокомплектна вже років шість, і відтоді щороку стояло питання про її оптимізацію.

"Ми вже готуємся років шість-сім. Так кожен рік ми вже думаєм, що вже не буде, не буде, але ще поки є, Богу дякувати", — стверджує діловод старостату.

Через те, що у закладі немає укриття, навчальний рік тут розпочали дистанційно. Місцева вчителька Алла Нагребельна розповідає: навчити шестирічку читати, писати й рахувати дистанційно майже неможливо.

"Звичайно, це дуже важко. І уявити собі, хто з цим не зв'язаний, неможливо. Дитина спочатку не може так зразу спілкуватися, тим більше, вона добре мене і не знає", — каже вчителька.

Алла Нагребельна проводить дистанційний урок для першокласників малокомплектної школи у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Алла Нагребельна проводить дистанційний урок для першокласників малокомплектної школи у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Онлайн вчаться не тільки учні школи, а й займаються щодня по чверть години дошкільнята дитячого садка. Вихователька Людмила Войтюк розповідає: без своїх 12-ти вихованців почувається у групі самотньо.

Людмила Войтюк проводить дистанційне заняття для вихованців дитячого садка у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Людмила Войтюк проводить дистанційне заняття для вихованців дитячого садка у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Дуже сумно. Я їх бачу кожен день. Ті, що біля мене живуть, то вони приходять до мене і на чай, так що бачимося і спілкуємося. Дітям потрібне середовище, де вони можуть спілкуватися, гратися, навчатися, розвиватися", — додає вихователька.

Класна кімната для вихованців дитячого садка у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Класна кімната для вихованців дитячого садка у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Виконувачка обов'язків директора освітнього закладу Галина Славецька каже: цього року в школі десять учнів та 12 різного віку — у садку.

"Перспективи нема, на другий рік шість випускників і є один учень на перший клас. А через рік є п'ять", — переконана посадовиця.

Ігровий майданчик на території малокомплектної школи у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Ігровий майданчик на території малокомплектної школи у селі Великий Лазутин, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Із її слів, впродовж останніх двох років учнів п'ятих-одинадцятих класів возять в Теофіполь на навчання. Туди ж, за 23 кілометри від села, після закриття початкової школи возитимуть і учнів молодшої школи.

Таких малокомплектних шкіл в області майже 20 відсотків, і їх або закриють, або перетворять на філії опорних закладів — каже директорка обласного департаменту освіти Дарія Басюк.

"Є численні проблеми — по-перше, з утриманням персоналу, оскільки важко повною мірою фінансувати зарплату вчителів за рахунок освітньої субвенції, по-друге, важко забезпечити достойні умови для вивчення профільних предметів і дуже часто ми бачимо брак кадрового потенціалу", — каже Дарія Басюк.

Додає, загальна тенденція йде на те, щоби малокомплектні школи закривались і діти довозилися в опорні заклади і, відповідно, здобували якісну освіту.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок