"Роботи багато". Штурми та атаки танкістів на Бахмутському напрямку: репортаж

"Роботи багато". Штурми та атаки танкістів на Бахмутському напрямку: репортаж

Танк військовослужбовець ЗСУ танкісти Бахмутський напрямок Донеччина
Військовослужбовець ЗСУ Роман, Бахмутський напрямок, Донецька область. Танкісти ЗСУ на Бахмутському напрямку. Фото: Суспільне Донбас

Танкісти на Бахмутському напрямку прикривають піхоту та допомагають штурмувати позиції російських окупантів. Вони можуть проводити кілька діб у своїх бойових машинах, сидячі у засідці, і радіють кожній знищеній ворожій цілі. Як працює екіпаж танкістів на Бахмутському напрямку — репортаж Суспільногого.

  Екіпаж танку працює на Бахмутському напрямку на модифікованому Т-64. Їхня бойова машина має ім' я — "Торнадо", допомагає відбивати атаки російських військових та прикривати піхоту.

"Декілька разів на день зараз хлопці їздять. Багато зараз роботи. Дуже важко на цьому напрямку", — розповідає військовослужбовець ЗСУ Артем.

Танкісти ЗСУ Бахмутський напрямок Донецька область
Модифікований Т-64 на Бахмутському напрямку. Фото: Суспільне Донбас

Боєць Артем — командир танку. Він каже, головне — виконати бойове завдання і зберегти життя екіпажу. Для цього танк треба встигнути вивести з-під вогню російських військ, які не шкодують снарядів.

"Використовують, починаючи з 82-міліметри калібру і вже закінчуючи 152-міліметри. Це може бути як міномет, так і "стволка". Але здебільшого це протитанкові ракетні комплекси. Якщо там є пряма видимість для ПТРа, то працюємо якомога швидше. Якщо нема прямої видимості для ПТРа, тобто він нас не уразить, то працюємо неспішно, більше. Не п'ять-десять (пострілів ред.), а вже можна і конвеєром туди — 28 штук", — розповідає про бої військовослужбовець.

Танкісти ЗСУ Бахмутський напрямок Донецька область
Військовослужбовець ЗСУ Артем. Фото: Суспільне Донбас

Коли є завдання, екіпаж має до 15 хвилин на виїзд. Як швидко почнуть працювати — залежить від відстані до позиції та самої дороги, каже військовий Роман. 

"Є дороги, де я можу на п'ятій передачі пролетіти і відпрацювати. А є стежки в лісах, де треба на першій-другій передачі їхати, щоб не позривати броню", — каже він.

Роман — механік-водій. Контракт підписав у 2021 році, багато чому довелось вчитись вже в бойовій обстановці.

"Т-64 вмію управляти та обслуговувати, ремонтувати та Т-72. Бойова вага його 44 тони. Це круто, це класна тачка. Їдеш — ями тобі без різниці.

Місце механіка в танку досить компактне, та іноді доводиться проводити в танку багато часу: "Буває у засідку кудись виїжджаємо і треба захованим у посадці простояти добу, дві. Трошки приліг, відпочив".

Таким танкам вже не один десяток років, додає Роман: потребують уваги та гарного обслуговування:

"Непогана машина, довелось на ній штурмувати один раз. Там болото було страшне. Ледь виїхали звідти, бо машина грузла, по борти закопалися".

Танкісти ЗСУ Бахмутський напрямок Донецька область
Військовослужбовець ЗСУ Роман. Фото: Суспільне Донбас

За влучність пострілів з танка відповідає Навідник екіпажу "Торнадо" — Андрій, він досвідчений військовий, в армії з 2016 року.

"Вражали БТР, БМП і бліндажі. Попадали в будівлі, де розташовувався резерви — це з закритих позицій ми стріляли", — розповідає боєць Андрій.

Танкісти ЗСУ Бахмутський напрямок Донецька область
Військовослужбовець ЗСУ Андрій. Фото: Суспільне Донбас

Андрій родом із Запоріжжя. Артем і Роман не тільки бойові побратими, а й земляки: обидва з Маріуполя. 

"Це рідне місто, я там ріс. Там батьки були. Там майже одружився. Це рідний дім, звичайно, що хочеться звільнити", — каже Артем.

"Якщо так випаде, що прийдеться звільняти Маріуполь, знаючи дуже добре місто, ми покажемо їм знову пекло", — додає Роман.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок