"Тяжко без нього жити, але треба заради дочки": у Луцьку вшанували пам'ять загиблих бійців

"Тяжко без нього жити, але треба заради дочки": у Луцьку вшанували пам'ять загиблих бійців

"Тяжко без нього жити, але треба заради дочки": у Луцьку вшанували пам'ять загиблих бійців
У Луцьку вшанували пам'ять загиблих захисників, 29 серпня 2023 рік. Фото: Луцька міська рада

На Театральному майдані Луцька вшанували захисників України, які віддали своє життя за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність держави.

Участь у заході взяли орієнтовно триста людей. Про це розповіла Суспільному речниця Нацполіції Волині Ольга Бузулук.

Біля пам’ятного фотостенду "Герої Небесної Сотні – Загинули за Єдність України" зібралися волиняни, які прийшли вшанувати пам'ять загиблих на війні військовослужбовців.

Волиняни прийшли вшанувати пам'ять загиблих військових
Волиняни прийшли вшанувати пам'ять загиблих військових. Фото: Суспільне Луцьк

Людмила Нагорна каже: на війні 18-го січня цього року загинув син Олександр. Він пішов воювати добровольцем, у мирному житті працював у поліції. У чоловіка залишилася десятирічна донька та дружина.

"Тяжко без нього жити, але потрібно ради донечки, ради нашої країни треба, в пам'ять про синочка треба жити достойно", – каже Людмила Нагорна.

Мама загиблого військовослужбовця Олександра Нагорного – Людмила
Мама загиблого військовослужбовця Олександра Нагорного – Людмила. Фото: Суспільне Луцьк

Іван Бондарук служив у складі 128 гірсько-штурмової бригади. Він загинув на початку цього літа на Запорізькому напрямку, розповідає його бабуся Таїса Бондарук.

"Добрий, чуйний, гарний татусь. Дуже любив, він мене, де б не зустрів, він ніколи не сказав: "Бабо", завжди "Бабуся". Він завжди прийде, поцілує, обніме. Хай буде земля пухом, всім, всім. А нам – миру і злагоди", – говорить жінка.

"Тяжко без нього жити, але треба заради дочки": у Луцьку вшанували пам'ять загиблих бійців
Бабуся загиблого військовослужбовця Івана Бондарука – Таїсія Бондарук. Фото: Суспільне Луцьк

Обоє синів Анатолія Мельничука пішли захищати цілісність України на початку повномасштабної війни. Старший син Олексій загинув на Харківщині 10-го вересня 2022-го року, герою було 42.

"Вони удвох з братом меншим були у Польщі. Тільки почалося, то на другий день уже були тут. А на четвертий день були в військкоматі. В 14-ту бригаду потрапили, якраз той наступ на Харківщині і загинув", – каже батько.

"Тяжко без нього жити, але треба заради дочки": у Луцьку вшанували пам'ять загиблих бійців
Батько загиблого військовослужбовця Олексія Мельничука – Анатолій. Фото: Суспільне Луцьк

Володимир Дащук загинув на Донеччині 25-го липня торік. Зі слів мами загиблого Євгенії, син брав участь в АТО у 2015-му році, а на початку повномасштабної війни відразу вступив у лави Збройних Сил України.

"Він пішов сам, бо його син теж воював. Він все старався, щоб йому піти туди на схід, де його був син. Син його був у Слов’янську, і він туди пішов. В Яковлівці він загинув разом зі своїм товаришем, вони разом служили у розвідці. Їх накрило, мінометний обстріл", – розповідає Євгенія Дащук.

"Тяжко без нього жити, але треба заради дочки": у Луцьку вшанували пам'ять загиблих бійців
Мама загиблого військовослужбовця Володимира Дащука – Євгенія. Фото: Суспільне Луцьк

Завершилася панахида покладанням квітів до пам’ятного фотостенду.

Що відомо про День пам’яті загиблих захисників України

День вшанування пам'ять українських воїнів був заснований в 2019 році за указом президента. Дата 29 серпня обрана в пам'ять про Іловайську трагедію 2014 року.

Бої за Іловайськ Донецької області тривали з 6 по 29 серпня 2014-го. Тоді українська армія втратила 366 воїнів, 429 — отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 — потрапили у полон. Під час відходу українських військових з міста, росіяни, попри домовленості, почали розстрілювати колони. Битва за Іловайськ спонукала Україну підписати 5 вересня 2014-го Мінські угоди.

Загалом з 14 квітня 2014 року по 31 січня 2021-го за даними ООН на війні загинуло приблизно 4150 українських військових. Поранених воїнів за цей період — приблизно десять тисяч.

У квітні минулого року Володимир Зеленський повідомив, що на той період, з 24 лютого 2022-го, загинули від 2500 до 3000 оборонців, а у червні 2022-го — що щодня на фронті гинуть 60-100 українських військових, а ще 500 — отримують поранення. 22 грудня 2022-го радник Офісу президента Михайло Подоляк, посилаючись на оцінки Генштабу, сказав, що від початку повномасштабної війни втрати української армії склали до 13 тисяч. У травні 2023-го Зеленський заявив, що Україна більше не коментує втрати військових.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок