"Буває, і десять дронів на день атакують". Бійці на Авдіївському напрямку пильнують та збивають повітряні цілі

"Буває, і десять дронів на день атакують". Бійці на Авдіївському напрямку пильнують та збивають повітряні цілі

Зенітні установки збивають дрони-камікадзе на фронті, Авдіївський напрямок.
Українські військові на Авдіївському напрямку фронту. Фото: Суспільне Донбас

Десятки дронів-камікадзе за добу — так описують ситуацію лише на одній ділянці фронту бійці, що несуть службу на Авдіївському напрямку. Як за допомогою зенітних установок та нового обладнання військові знищують повітряні цілі на чергуваннях поблизу лінії фронту — репортаж.

Серед іншого озброєння військовослужбовці на Авдіївському напрямку використовують зенітну установку розроблену понад пів століття тому — ЗУ 23-2. "Призначена вона для ураження наземної сили, легкоброньованої техніки, повітряного десанту. Працює вона за повітряними цілями. Є снаряди, що працюють до 3 кілометрів, а є снаряди, які працюють на 5 кілометрів", — каже військовослужбовець ЗСУ Дмитро.

Бійці ЗСУ фронт зенітні установки дрони-камікадзе Авдіївський напрямок
Військовослужбовець ЗСУ Дмитро. Фото: Суспільне Донбас

"Старі машини, але працюють. І працюють гарно", — додає військовослужбовець ЗСУ на позивний "Журналіст". Працювати краще, за словами бійців, їм допомагає спеціальний прилад — спектрометрСпектрометр – це аналітичний прилад, принцип роботи якого ґрунтується на накопиченні, обробці та аналізі спектру випромінювання., який налаштовують на певну частоту. Спектрометр допомагає визначати, чи є повітряні цілі в певному напрямку.

"Ланцет", "Орлан", Zala — перераховує Дмитро типи безпілотників, на які "полюють" військові на цих позиціях.

Бійці ЗСУ фронт зенітні установки дрони-камікадзе Авдіївський напрямок
Спектометр. Фото: Суспільне Донбас

"До цього як ми працювали? Ми не знали, де летить ворожий дрон, де летить розвідник і так далі. Ми отримували сигнал, що в районі такого населеного пункту відстежуємо ворожий дрон. Але ми не знали, куди дивитись. За допомогою цього спектрометра ми визначаємо напрямок, де він зараз летить. Він показує діапазон, згідно з діапазоном ми визначаємо, що це за повітряна ціль і де вона перебуває", — пояснює військовослужбовець ЗСУ "Журналіст".

Бійці ЗСУ фронт зенітні установки дрони-камікадзе Авдіївський напрямок
Військовослужбовець ЗСУ "Журналіст". Фото: Суспільне Донбас

"Якщо є можливість нам відпрацювати, якщо дозволяє висота тощо, ми починаємо працювати", — зазначає боєць Дмитро.

На Авдіївському напрямку бійці знаходяться на чергуванні по повітряним цілям. 

"Зараз ми знаходимось від лінії фронту на відстані три кілометри приблизно. Сказати, що це часто — проліт ворожих дронів — це нічого не сказати. Дуже велика проблема на Авдіївському напрямку це дрони-камікадзе. Ми отримаємо сигнали про влучання таких дронів по нашим сусіднім підрозділам, вдень до 10 штук буває", — каже військовослужбовець ЗСУ "Журналіст". "Дрон, звичайно, важко збити. Безпілотник легше", — розповідає боєць Дмитро.

Зенітні установки дрони-камікадзе бійці ЗСУ фронт Авдіївський напрямок
Фото: Суспільне Донбас

Дмитро вміє управлятись із зенітною установкою — на таких служив строкову службу. 22-річний хлопець місяць як став батьком, тому, каже, тут у першу чергу захищає і свою родину. Та у День Незалежності має одну найбільшу мрію: "Хотілося б провести час із сім'єю".

Його побратим з міркувань безпеки не знімає балаклави. На окупованих територіях Донбасу лишились його рідні. До яких, певен "Журналіст", обов'язково повернеться український прапор. 

"Ми вистояли оці півтора року. Ми вистояли в інші свята, на які Росія нас атакувала. Вистоїмо і на цей День Незалежності. Незалежність у нас є і вона обов'язково буде. Ми обов'язково переможемо".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок