Від барбера до воїна "десятки". Історія франківця Павла Ковальова, який отримав поранення на війні

Від барбера до воїна "десятки". Історія франківця Павла Ковальова, який отримав поранення на війні

Від барбера до воїна "десятки". Історія франківця Павла Ковальова, який отримав поранення на війні
. Фото: Facebook/Івано-Франківська обласна клінічна лікарня

Іванофранківець Павло Ковальов — боєць 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс". У травні 2023 року його поранили — у бліндаж влучила російська міна. Наразі військовий перебуває у відділенні травматології ортопедії і реконструктивної та пластичної хірургії Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні.

Історію воїна оприлюднили на Facebook-сторінці медичної установи.

До повномасштабної війни працював тату-майстром та барбером

Павло Ковальов народився в Івано-Франківську. Йому — 26 років. До повномасштабної війни хлопець працював тату-майстром та барбером.

"Я любив свою роботу і почувався повністю щасливою та вільною людиною. За все своє життя ні разу не виїжджав за кордон України. Навіть не подорожував нікуди. Мені було комфортно жити у нас, бо знав, що і тут можна досягти своїх мрій", — розповідає Павло Ковальов.

Війна

Павло Ковальов проходив строкову службу у десантно-штурмових військах. 25 лютого 2022 року почав служити у підрозділі протиповітряної оборони.

Павло Ковальов отримав поранення на війні
Павло Ковальов мобілізувався у військо 25 лютого 2022 року. Фото: Facebook/Івано-Франківська обласна клінічна лікарня

"Я спокійно до цього ставився. Хоч, звісно, як і будь-якій людині, спочатку мені було страшно. Але я розумів, що треба йти воювати, бо не хотів бачити смерть цивільних через війну", — говорить воїн.

Поранення

18 травня 2023 року у бліндаж, в якому перебував Павло, влучила російська міна. Він та семеро його побратимів отримали поранення.

"Я розумів, що нікому не можу допомогти. Намагався накласти турнікет, але не мав сил. А потім сів, закурив сигарету і думаю: ну помру, то помру", — пригадує Павло Ковальов.

У бійця — уламкове поранення стопи.

Воїн каже: після пережитого не боїться ні смерті, ні життєвих труднощів: "Коли робиш чи переживаєш щось вперше, то страшно. Але до всього можна звикнути, навіть до того, коли тобі під час обстрілу падає шматок землі в тарілку в той момент, коли ти їси".

Із ЗСУ відчуваєш свободу

Як йдеться в дописі, у Збройних силах України Павло Ковальов відчуває свободу.

"Живеш одним днем, розумієш, що завтра тебе може не бути, але все одно лягаєш спати з надією на новий день", — ділиться військовий.

Павло Ковальов
Боєць "десятки" Павло Ковальов. Фото: Facebook/Івано-Франківська обласна клінічна лікарня

Павло Ковальов не втрачає оптимізм, намагається зберігати душевний спокій і життєву стійкість.

"Коли мене поранили, то я подумав: як класно, бо я ж додому поїду. Загалом намагаюся зберігати здорове відчуття "пофігізму". Мені байдуже на ситуації, але при цьому ніколи не байдуже на людей. Я ще у дитинстві зазнав розчарувань, тому зараз ставлюся без особливих очікувань до будь-чого. Буде щось добре — то супер, не буде — теж не біда", — розповідає військовий.

Як лікують Павла Ковальова

"Рана не могла ніяк зажити, була досить глибока з дефектом шкіри, і в ній був сухожилок-розгинач першого пальця, що доставляло дискомфорт при ходьбі", — розповідає лікар-травматолог Павла Андрій Стуй.

Спершу лікарі провели бійцю дебрідментПроцедура санації й очищення ураженого тіла від елементів, що порушують механіку суглоба і змінених тканин рани — взяли посів, виявили бактерію та побороли інфекцію. Згодом Павлові Ковальову пересадили шкіру, шкірну жирову клітковину і з фасцієюСполучнотканинні оболонки (плівки), що огортають окремі групи м'язів, органи, порожнини тіла, якою судина постачає кров, з верхньої частини гомілки розвернули її на стопу.

"Це ортопластична хірургія. Під час війни трапляються травми з великими дефектами, які тяжко закрити клаптем або неможливо зашити. Рани великі й глибокі, тому їх можна закрити тільки таким способом", — говорить Андрій Стуй.

За словами медиків, операція пройшла успішно. За три тижні рана у Павла загоїться.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок