Зеленський в Греції, "атака" безпілотника в Московській області, успіх Сил оборони на півдні. 544 день війни. Онлайн

Зеленський в Греції, "атака" безпілотника в Московській області, успіх Сил оборони на півдні. 544 день війни. Онлайн

Зеленський F-16 Данія
. Президент Зеленський та прем'єр-міністерка Данії Фредеріксен сидять у винищувачі F-16 у Данії, 20 серпня 2023 року. Фото: Mads Claus Rasmussen/Getty Images

21 серпня — 544 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Президент Володимир Зеленський з першою леді відвідав Нідерланди та Данію: країни офіційно оголосили, що передадуть Україні винищувачі F-16 після закінчення навчання українських пілотів. Після цього президент України прибув з візитом до Греції де провів перемовини з президенткою Катеріною Сакелларопулу.
  • Сили оборони "мали успіх" в напрямку південно-східніше Роботиного та південніше Малої Токмачки Запорізької області, повідомила заступниця міністра оборони Маляр.
  • В Міноборони РФ заявили про атаки безпілотників по Московській області, яку нібито організувала Україна. Там стверджують, що один дрон придушили засобами РЕБ, інший — збила ППО. Губернатор області повідомив, що двоє людей в окрузі Істра отримали поранення через падіння уламків.
  • З Нідерландами домовились про передачу 42 літаків, повідомив президент Зеленський після зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.
  • Водночас Данія надасть 19 винищувачів F-16, оголосила прем'єр-міністерка Метте Фредеріксен. За її словами, перші шість літаків планують відправити до Нового року.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 544 дня війни. Нову хроніку 22 серпня — читайте тут.

На Чернігівщині "шахед" влучив у цивільний об'єкт

Про це повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

На Київщині оголошена ракетна небезпека, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

"Київщина – ракетна небезпека, загроза застосування ударних БпЛА", — йдеться у повідомленні.

На Лимано-Куп'янському напрямку армія РФ тримає понад 45 тисяч своїх військових

На Лимано-Куп’янському напрямку російська армія зосередила понад 45 тисяч своїх військових. На Бахмутському — чотири російських військових потрапили у полон. За добу, 20 серпня, російські військові обстріляли з усіх видів ствольної та реактивної артилерії Бахмутський напрямок 510 разів, а Лимано-Куп'янський — 533.

Про це розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

"На Бахмутському напрямку відбулось 18 боїв. На Лимано-Куп'янському — російські військові завдає значних обстрілів. Станом на зараз на цьому напрямку армія РФ тримає понад 45 тисяч своїх військовослужбовців, понад пів тисячі танків й пів тисячі БМП, понад 300 артилерійських систем та майже півтори сотні РСЗВ", — зазначив Євлаш.

У Києві оголошена повітряна тривога.

Зеленський: Україна створила альтернативний "зерновий коридор" у Чорному морі

Про це Володимир Зеленський заявив під час пресконференції з головою уряду Греції Кіріакосом Міцотакісом.

Сторони обговорили ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема загрозу, яку Росія створила для портів, свободи мореплавства і, як наслідок, – для продовольчої безпеки всього світу.

"Україна створила альтернативний «зерновий коридор» у Чорному морі, він може працювати. Але, щоб його робота була стабільною, ми потребуємо посилення повітряного щита саме для Чорноморського регіону, зокрема для нашого міста Одеси. І це може бути історичний внесок Греції у загальноєвропейську безпеку, якщо ви допоможете нам із захистом саме чорноморської акваторії. І щодо систем ППО – я запропонував варіанти, як це можна зробити", – повідомив президент.

Він також відзначив важливість того, що грецькі компанії готові брати участь у транспортуванні українського зерна.

Повітряна тривога оголошена в Чернігівській, Сумській та Луганській областях. Повітряні сили України повідомляють про ракетну небезпеку.

Армія РФ вивела у Чорне море три ракетоносії

Про це повідомили в ОК "Південь".

Армія РФ вивела у Чорне море два надводних і один підводний ракетоносії. Їх загальний залп може сягати до 20 ракет типу "Калібр".

Пригожин опублікував відео, де розповів про плани зробити Африку "вільною"

Відео з Євгеном Пригожиним було опубліковано у Telegram-каналі "Разгрузка Вагнера".

"Працювати. Температура + 50. ПВК Вагнер проводить РПД (ймовірно — розвідпошукову діяльність), робить Росію ще більш великою на всіх континентах. А Африку - ще більш вільною", — каже Пригожин.

За його спиною кам'янистий ландшафт з низькими деревами на горизонті і кілька машин з людьми в хакі. Сам він одягнений у камуфляж і тримає в руках автомат.

Галущенко: Енергосистема буде готова для проходження зимового сезону

Енергетичну інфраструктуру України готують до ефективної роботи взимку, а відповідні установи готові забезпечити швидке реагування на можливі екстрені ситуації, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження опалювального зимового сезону без відключень електроенергії. Але не виключені наслідки ворожих терористичних атак, які мі не можемо прогнозувати. Минулої зими ми багато чому навчилися з погляду втримання енергосистеми, але удари ворога можуть бути модифіковані", — сказав Герман Галущенко.

Він додав, що у разі відсутності нових серйозних пошкоджень через обстріли не планується вводити обмеження в подачі електроенергії споживачам.

15 000 психологів закладів освіти пройдуть тренінг від ЮНЕСКО, щоб надавати підтримку учням та педагогам

ЮНЕСКО та Міністерство освіти і науки України розпочинають курс підвищення кваліфікації 15 000 практичних психологів закладів освіти для протистояння впливу війни на психічне здоров'я українських дітей та педагогів.

Дослідження показало, що 75% українських дітей пережили стрес, а у 26% українських підлітків діагностовано посттравматичний стресовий розлад. Існує нагальна потреба в посиленні психосоціальної підтримки, щоб допомогти їм оговтатися від травми та емоційного розладу, спричиненого війною.

"ЮНЕСКО рішуче налаштована підтримати Україну у зміцненні психічного здоров'я та психосоціальної підтримки в освітньому секторі, — сказала Стефанія Джанніні, заступниця Генеральної директорки ЮНЕСКО з питань освіти. "Наша ініціатива має на меті посилити життєстійкість здобувачів освіти і педагогів та сприяти зменшенню стигми у сфері психічного здоров'я".

Греція долучиться до відбудови Одеси

Про це заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на пресконференції з Володимиром Зеленським у Афінах.

"Греція буде присутня в титанічних зусиллях з реконструкції та відбудови вашої країни, використовуючи наш великий досвід  – у будівельному секторі, через державно-приватне партнерство, маючи потужні можливості у сфері цифровізації, охорони здоров’я, охорони пам’яток культури – з фокусом на Одесу, історичний центр якої за підтримки Греції був включений до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО", – зазначив Міцотакіс.

Зеленський: Греція приєдналася до декларації G7 щодо безпекових гарантій для України

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

"Греція приєдналася до декларації G7 щодо безпекових гарантій для України. Будемо продовжувати цю роботу на двосторонньому рівні, щоб зробити формат безпекових гарантій зразком для інших держав, які потребують дієвих безпекових гарантій. Світ точно стане стабільнішим в результаті такої спільної безпекової роботи", — сказав Зеленський.

Очевидці розповіли про чергові обстріли Херсона

Російські військові не припиняють обстрілювати правобережну частину Херсонської області. Минулої доби атакували населені пункти Херсонського, Каховського та Бериславського районів.

Херсонка Олена Самойленко розповіла про обстріл одного з мікрорайонів міста, де розташовані приватні та багатоповерхові будинки. Снаряд влучив неподалік від одного з них.

"Був сильний вибух, п’ять метрів від будинку, в п’ятиповерхівці вилетіли всі вікна та пошкоджені балкони. Зе в одному будинку теж пошкоджені вікна та пробита газова труба. Коло її тепер відновлять не відомо, тому що три тижні нам лагодили світло після чергового обстрілу РФ. Тоді сто будинків залишились без електрики", — каже херсонка.

За повідомленням Херсонської обласної військової адміністрації, загалом за минулу добу російські військові 78 разів обстріляли територію звільненої Херсонщини, випустивши 377 снарядів з різного типу озброєння.

"Суд ДНР" засудив до 20 років ув'язнення полонених азовців

21 серпня так званий суд терористичного угруповання "ДНР" засудив до 20 років у виправній колонії суворого режиму трьох полонених українських військових полку "Азов", повідомив слідчий комітет Російської Федерації.

У комітеті РФ зазначили, що Андрія Клементовича, Івана Мельниковича та Артура Сивіцького звинувачують в участі у боях в Маріуполі та блокуванні евакуації мирних жителів.

"У березні 2022 року при передислокації азовці виявили в районі легковий автомобіль, у салоні якого перебували двоє чоловіків зробили понад 50 прицільних пострілів із вогнепальної зброї у бік потерпілих", — йдеться у повідомленні комітету.

Греція тренуватиме українських пілотів на F-16 — Зеленський

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками візиту до Греції.

"Греція візьме участь у тренуванні наших пілотів на F-16", — зазначив Зеленський.

Марк Міллі обговорив з Папою Римським Франциском війну в Україні

Як повідомляє AFP, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі зустрівся з Папою Римським Франциском у Ватикані, обговоривши низку питань, включаючи війну на Україні.

"Папа Римський дуже стурбований сотнями тисяч людей, які були вбиті і поранені, і життями невинних цивільних осіб, які були втрачені", — сказав Міллі журналістам після зустрічі.

Центр Чернігова попередньо обстріляли крилатою ракетою

Служба безпеки України попередньо встановила тип російської ракети, якою росіяни обстріляли центр Чернігова 19 серпня близько 11:30. Це ракета 9М727 (крилата ракета наземного ракетного комплексу "Іскандер"). Про це пише Українська правда з посиланням на відкрите кримінальне провадження за фактом ракетного удару.

Нагадаємо, як повідомляв начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус одразу після удару, ймовірно це була балістична ракета.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко ще 19 серпня зазначав, що СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом ракетного обстрілу центру Чернігова.

У Токмаку окупанти перевіряють перевіряють у місцевих мешканців право проживання у власних оселя

"Російські окупаційні війська продовжують активно займатися мародерством та знущатися над мирним населенням. Так, до населеного пункту Токмак Запорізької області прибув підрозділ противника з Республіки Бурятія російської федерації. Військовослужбовці цього підрозділу систематично перевіряють місцевих мешканців на наявність документів на право проживання у власних оселях. У разі виявлення відсутності документів на реєстрацію права проживання, відбирають усе майно та житло під виглядом “конфіскації” та фізично знущаються над невдоволеними місцевими мешканцями", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження військ РФ

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

"Авіація сил оборони протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника", — йдеться у повідомленні.

Протягом доби на фронті відбулось понад 20 бойових зіткнень — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, протягом доби росіяни завдали 2 ракетних та понад 30 авіаційних ударів, здійснили 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони. Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Клюси, Карповичі Чернігівської області; Сидорівка, Волфине, Грабовське Сумської області та Червона Зоря, Ветеринарне, Козача Лопань, Стрілеча Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Дворічна, Синьківка, Кислівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку війська РФ завдали авіаційних ударів в районах Твердохлібового, Білогорівки та Серебрянського лісництва Луганської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема, Кармазинівка, Невське, Кремінна, Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі Веселого Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Привілля, Оріхово-Василівка, Маркове, Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів РФ зазнали населені пункти Олександропіль, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Мар’їнки та Новомихайлівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Желанне Друге, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Єлизаветівка, Новомихайлівка Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку росіяни завдали авіаційного удару в районі Старомайорська Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Благодатне, Урожайне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 30 населених пунктів, серед них Гуляйпілське, Чарівне, Єгорівка, Степове, Лобкове, П’ятихатки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Дач та Зимівника Херсонської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Понятівка, Херсон, Станіслав Херсонської області та Очаків, Солончаки Миколаївської області.

Кабмін змінив місце для будівництва Військового меморіального кладовища

Кабінет міністрів затвердив реалізацію експериментального проєкту з будівництва Національного військового меморіального кладовища. До 30 липня 2025 року його мають облаштувати у селищі Гатне Фастівського району Київської області.

Про це йдеться на урядовому порталі.

Зазначається, що 19 серпня уряд затвердив постанову №870, згідно з якою координатором проєкту є Міністерство у справах ветеранів. Для облаштування Військового меморіального кладовища виділять дві земельні ділянки площею 258,73 гектара та 7,96 гектара у селищі Гатне, що межує з Києвом.

Раніше Київська міська рада відвела землю під створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Планувалося, що під будівництво буде відведена ділянка 8 гектарів комунального лісу на Броварському проспекті. Однак, частина території Биківнянського лісу, на якій було заплановано розмістити Національне військове меморіальне кладовище, є досі повністю не дослідженою і може містити певну кількість ще не виявлених поховань.

У Новгородській області Росії 19 серпня було знищено бомбардувальник Ту-22М3 — Юсов

Як повідомив у коментарі Суспільному представник ГУР Міноборони Андрій Юсов, знищення стратегічного бомбардувальника ТУ-22М3 військово-космічних сил держави агресора ― прямий наслідок розпочатої Москвою війни проти України.

"Звісно, це є серйозним підривом спроможностей Росії завдавати ракетних ударів по українських містах. Саме цей бомбардувальник обстрілював Україну ракетами Х-22 та Х-32, з якими важко впоратись нашій системі ППО. ТУ-22М3 ― коштує декілька десятків мільйонів доларів. Відновити цю втрату Росія уже не зможе ― літак згорів дотла", — зазначив Юсов.

Читайте також: Росія заявила про пошкодження літака внаслідок атаки дрона на аеродром у Новгородській області

Він додав, що знищення ТУ-22М3 "являє собою також психологічний удар": "Агресор тепер змушений ховати свої літаки подалі та відтягувати до аеродромів додаткові засоби ППО, але хтозна чи це допоможе іншим російським бомбардувальникам. Агресор не почувається в безпеці на власній території, і це закономірний наслідок розпочатої ним злочинної війни".

У Німеччині провели обшук в будинку двох прокремлівських активістів

Як повідомляє Reuters, yімецькі прокурори провели обшук в будинку двох прокремлівських активістів за підозрою в порушенні закону, що регулює виробництво і передачу бойової зброї.

Активісти Макс Шлунд і його партнерка Олена Колесникова організували кілька мітингів протесту проти підтримки Німеччиною України з початку повномасштабного вторгнення Росії.

У січні агентство Reuters повідомило, що Шлунд і Колбасникова пожертвували кошти, зібрані від прихильників в Німеччині, підрозділу російської армії, що воює в Україні, і ці гроші були використані для покупки портативних рацій, навушників і телефонів.

Посольство США у Білорусі закликало своїх громадян покинути країну

Через закриття прикордонних переходів, громадян Сполучених Штатів закликали негайно покинути країну.

"Уряд Литви 18 серпня закрив два прикордонні переходи з Білоруссю в Твереціусі/Відзи і Сумскасі/Лоша. На даний час відкрито чотири прикордонні пункти пропуску в Лаворішкес/Котлова, Медінінкай/Кам'яний, Райгардас/Привалка і Салчінінкай/Беніаконі. Уряди Польщі, Литви та Латвії заявили, що можливе подальше закриття прикордонних переходів з Білоруссю", — нагадали у посольстві США у Мінську.

"Громадяни США, що знаходяться в Білорусі, повинні негайно покинути країну. Подумайте про виліт через решту пунктів перетину кордону з Литвою та Латвією або літаком. Громадянам США не дозволяється в'їжджати до Польщі по суші з Білорусі. Не їздіть ні в Росію, ні в Україну. Ознайомтеся з рекомендаціями щодо подорожей та сторінкою інформації про країну для отримання додаткової інформації про подорожі до Білорусі", — йдеться у повідомленні посольства США.

Бойові машини CV90 та літаки F-16. Зеленський підбив підсумки візиту до країн Північної Європи

"Завершуємо цей візит у держави Північної Європи. Швеція, Нідерланди, Данія. Без перебільшення, історичний візит для України. Дуже потрібні домовленості зі Швецією, зокрема оборонні. Будемо виробляти в Україні CV90 – потужні бойові машини. Наші воїни дуже задоволені цими машинами", — розповів президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

Він також додав, що Нідерланди поставлять Україні 42 літаки F-16, а ще 19 винищувачів очікується від уряду Данії.

"В усіх трьох країнах говорили про нові пакети оборонної підтримки для воїнів. Про політичну взаємодію. Про Формулу миру – хочу особливо подякувати і Швеції, і Нідерландам, і Данії за підтримку Формули миру. Мир – це завжди результат спільних зусиль. Це завжди безпека в усіх сферах життя. І вона буде: для України, для світу. Росії не вдасться зламати глобальну безпеку", — наголосив Зеленський.

Зеленський прибув з візитом до Греції

Про це пресслужба президента України повідомила у Telegram.

"Продовжуємо візитом у Грецію. Вже прибули. Зустріч із Президенткою Катеріною Сакелларопулу, ґрунтовні переговори з Прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом і грецькою делегацією. Порядок денний – усе те, що можемо зробити разом для захисту життя людей і свободи в нашому спільному європейському домі", — йдеться у повідомленні.

На Запоріжжі повідомили про підозру трьом освітянам, які пішли на співпрацю з росіянами — СБУ

Співробітники СБУ повідомили про підозру у колабораційній діяльності трьом освітянам тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області, які перейшли на бік РФ та схиляли студентів до співпраці з окупантами.

Про це сьогодні, 21 серпня, повідомили в ЗОВА з посиланням на СБУ.

За матеріалами справи підозрюються: колишній викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ та двоє діючих працівників Таврійського державного агротехнологічного університету.

На Херсонщину доставили техніку, яка допоможе розбирати завали після обстрілів РФ

На Херсонщину передали гідравлічні обертові грейдерні захоплювачі. Це техніка, яка дозволяє швидше і безпечніше розбирати завали після обстрілів. А також підвищить шанси бути врятованими людям, які опинились під завалами.

Про в телемарафоні "Суспільне. Спротив" повідомив виконавчий директор мережі захисту національних інтересів "АНТС", експерт з питань політики та адвокації Василь Сегін.

За його словами, техніка складається з кількох пристроїв: гідравлічний захоплювач, руйнівник бетону та аксесуари до них, щоб швидко знімати та перемикати на іншу техніку.

"Цей захоплювач не допускає додаткових зміщень бетонних плит, якщо під ними хтось знаходиться. Раніше вони не використовувалися в Україні, в основному їх брали на експорт. Перед виправленням техніки на Херсонщину, представники аварійно-рятувальної служби приїздили до виробника, протестували її і сказали, що вона дійсно може бути корисною", — сказав Сегін.

У Херсоні зараз найбільший запит це компʼютерна техніка для налагоджування роботи органів місцевого самоврядування і представників центральних органів влади області. Оскільки всю техніку викрали російські військові, повідомив виконавчий директор "АНТС".

"Минулого року голова правління компанії Ганна Гопко перебувала з візитом у Тайвані. Під час перемовин було виділено один мільйон доларів для допомоги Херсонській області та Миколаєву. Ми допомагаємо їм з кризовою підтримкою комп’ютерної техніки, зарядних станцій і захоплювачів", — розповів Василь Сегін.

У Запорізькому районі було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Швеція наразі не передаватиме Україні винищувачі Gripen — прем'єр-міністр Крістерссон

Влада Швеції поки не планує передавати Україні винищувачі Gripen, адже літаки потрібні країні для власної оборони, поки Швеція не вступила до НАТО.

Про це заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, передає The Guardian.

"Ми нічого не виключаємо у майбутньому. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати українців також авіацією. Але наразі нових зобов’язань щодо надання Україні шведських літаків немає", — сказав прем'єр-міністр телеканалу TV4.

F-16 не дозволять російській авіації працювати над окупованими територіями, — Ігнат

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат вважає, що літаки F-16, які отримає Україна, зможуть змінити перебіг подій на полі бою.

Про це він сказав в етері національного телемарафону. Ігнат наголошує, що "миттєвого успіху" не буде, однак винищувачі на полі бою зможуть забезпечити найнеобхідніше.

"F-16 здатен забезпечити нам те, що нам потрібно сьогодні найбільше. Найбільше нам потрібна перевага в повітрі на окупованих територіях".

За словами Ігната, зараз на окупованих територіях вільно перебувають 8-9 російських літаків, що можуть запускати КАБ та авіаційні ракети, натомість "з F-16 їм це не вдасться робити".

Ігнат зазначив, що значних проблем із інфраструктурою для F-16 в Україні немає. Речник нагадав, що літаки F-16 вже сідали на українських аеродромах задля забезпечення Євро-2012:

"Тоді літаки сідали у мирний час — не було обстрілів і ракетних ударів. У нинішніх умовах потрібна інша логістика та інфраструктура, яка захищатиме літаки в умовах бойових дій".

Разом із цим Ігнат вказує, що десятки літаків — МіГ-29, Су-27, Су-25, Су-24 та інші — виконують свої завдання в Україні щодня і "ми якось навчилися їх берегти: і людей, і техніку. І в таких самих умовах будуть працювати й американські винищувачі".

Ціна заголовків про переміщення 82-ї бригади — п'ять авіаударів по ній за добу — Маляр

Після повідомлень у ЗМІ про переміщення 82-ї окремої десантно-штурмової бригади російські війська завдали по ній 5 авіаударів за добу.

Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Ціна заголовків про те, куди перемістили 82 бригаду на півдні, — 5 авіаударів по бригаді за добу", — написала вона у Телеграм.

Урядовиця також нагадала, що за несанкціоноване поширення такої інформації встановлена кримінальна відповідальність за ст. 114-2 ККУ.

"Поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, Міноборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років", — йдеться у статті кодексу.

Ракетний удар по центру Чернігова: кількість постраждалих збільшилась до 181 людини

Внаслідок ракетного удару росіян по драмтеатру в центрі Чернігова 19 серпня постраждала 181 людина, з яких семеро загинуло. 41 людина перебуває в лікарні, серед них чотири в тяжкому стані, ще 16 людей прооперовано. Про це в ефірі Суспільне. Спротив повідомив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Російські війська скинули з безпілотника вибухівку на на жителя Золотої Балки

Війська РФ атакували з безпілотника жителя Золотої Балки. Він отримав множинні уламкові поранення грудної клітки, живота та ноги. Постраждалого шпиталізували. Про це повідомила Telegram Херсонська ОВА.

На куп’янському напрямку Харківщини "гаряче", армія РФ прагне просуватися у бік Куп’янська — Маляр

Російська армія не полишає планів просуватися у бік деокупованого Куп'янська Харківської області.

Про це 21 серпня під час брифінгу у Військовому медіацентрі сказала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Російська армія обрала основним напрямком свого наступу визначила схід. Тому на сході України протягом минулого тижня тривали наступальні дії на куп’янському, лиманському напрямках, а також на авдіївському та мар’їнському. На куп’янському напрямку Харківщини зараз гаряче, і російська армія прагне просуватися у бік Куп’янська. Збройні сили України їх там потужно зупиняють, але тривають обстріли, на жаль, страждає цивільне населення, тому що російська армія почала обстріли населених пунктів, і в тому числі Куп’янська", — сказала заступниця міністра оборони.

Україна може використовувати F-16 лише на своїй території — міністр оборони Данії

Україна зможе використовувати винищувачі F-16, які нададуть Данія та Нідерланди, лише на своїй території.

Про це сказав міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен, передає Reuters.

"Ми надаємо зброю за умови, що вона буде використана для вигнання ворога з території України. І не далі цього. Такі умови – чи то танки, винищувачі, чи щось ще", — сказав він.

У Шестаковому на Харківщині на міні підірвався трактор

21 серпня близько 10:00 у селі Шестакове Чугуївського району трактор наїхав на міну. Тракториста шпиталізували у стані середньої тяжкості.

Про це повідомили в обласному управлінні ДСНС.

"Під час польових робіт 51-річний тракторист отримав мінно-вибухову травму, наїхавши ймовірно на протитанкову міну", — йдеться у повідомленні.

У ДСНС нагадують про мінну небезпеку на деокупованих територіях Харківщини.

На Хмельниччині вибуховою хвилею пошкоджено заповідник

Вибуховою хвилею, під час обстрілу Хмельниччини росіянами в ніч на 19 серпня, пошкоджено Державний історико-культурний заповідник "Межибіж". Про це Суспільному Хмельницький розповів науковий співробітник заповідника Євгеній Нагурний.

За його словами, у музеї Голодомору, на території заповідника з'явилась тріщина.

У Свято-Михайлівській церкві 1586 року, яка розташована на території Меджибізького замку, вибиті шибки, пошкоджені вітражі та вирвані двері, каже чоловік.

Косово приєднується до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України

Республіка Косово приєдналась до декларації Групи семи (G7) щодо надання довгострокової підтримки безпеки Україні.

Про це повідомив прем’єр-міністр Косова Альбін Курті.

"Забезпечення перемоги України та притягнення російських лідерів до відповідальності за їхні злочини є важливими для збереження миру та демократії. Косово готове сприяти цим зусиллям", — написав він у Твіттер.

На Лиманському напрямку ЗСУ мають певні локальні успіхи, — Власенко про бої на Луганщині

Українські військові на Луганщині мають певні успіхи, але ініціатива лишається на боці армії РФ. Про це в ефірі "Апостроф TV" повідомив голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

"На Лиманському напрямку активні бойові дії відбуваються в районі Білогорівки та у Серебрянському лісництві. Сили оборони в активній мобільній обороні нищать ворога та мають певні локальні успіхи", — сказав Власенко.

Сили оборони мали успіх на Запорізькому напрямку

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що підрозділи Сил оборони мали успіх в напрямку південно-східніше Роботине та південніше Мала Токмачка Запорізької області.

"Ворог намагався повернути втрачені положення східніше Роботине Запорізької області. Але безуспішно", — зазначила вона.

Окупанти мають проблеми з логістикою в Криму — партизани

Військово-партизанський рух "Атеш" повідомив про проблеми з логістикою у російських військових, зокрема станція залізниці "Сімферополь-Вантажний" переповнена потягами з цистернами під завантаження паливно-мастильних матеріалів.

Армія РФ обстріляли 10 населених пунктів Донеччини

По Красногорівці війська РФ 20 серпня завдали удари некерованою авіаційною ракетою та артилерією. Російські військові поцілили в цивільне авто, де поранень зазнали чоловік і жінка, які були всередині.

Про це повідомили у пресслужбі поліції Донеччини.

"Внаслідок танкового обстрілу в Авдіївці травмовано місцевого жителя. Ще одну людину поранено в Петрівці. З артилерії російська армія накрила Часів Яр, поранила трьох цивільних осіб", — зазначили у поліції.

У Києві затримали серійного палія, який "полював" на авто військовослужбовців

У Києві поліція затримала чоловіка, якого підозрюють у серійному підпалі автомобілів військовослужбовців. Правоохоронці встановили причетність палія до 12 епізодів умисного знищення автівок захисників.

Про це поінформував начальник ГУ Нацполіції у Києві Дмитро Шумейко у Facebook.

За його словами, наприкінці 2022 року до Деснянського райуправління поліції почали надходити повідомлення про підпали машин на різних вулицях. Криміналісти визначили, що всі авто згоріли через саморобні запалювальні пристрої.

Поліцейські з'ясували, що власниками знищених авто були військові. Тому до пошуків палія долучились спеціалісти контррозвідки Служби безпеки. Також поліція звернулась до органів місцевої влади з проханням встановити додаткові відеокамери у районі скоєння злочину. На певний час пожежі авто припинилися.

Палій попався "на гарячому" — під час встановлення запалювального пристрою на машину військового. Під час обшуку орендованої квартири затриманого правоохоронці вилучили мобільні телефони, ноутбук, запалювальну суміш та різні електродеталі – дроти, мікросхеми, з'єднувачі, перемикачі.

"Пристрої зловмисник виготовляв сам, які спрацьовували самостійно за визначеним часом. Свої дії затриманий пояснив негативним відношенням до військових. Перевірка його причетності до інших злочинів, у тому числі проти основ національної безпеки України, триває", — повідомив Дмитро Шумейко.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 194 КК України. Йому загрожує до десяти років ув'язнення.

Маріупольський порт став військовою базою — Андрющенко

В акваторію Маріупольського морського порту вперше з моменту окупації 20 серпня зайшов та пришвартувався російський військовий корабель.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

За його даними, за годину до швартування військового корабля на території порту висадилися чотири бойових гвинтокрили різного класу, які до вечора перебували у порту.

"Маріупольський порт став військовою базою. Врешті решт. Однак точно судно пришвартовано геть в іншому місці від анонсованого топмразотою. Якщо це постійне базування, то виникає купа питань. Починаючи від якої загрози тут корабель до оцінки загрози найближчим часом щодо нової битви за Маріуполь", — написав радник мера.

Внаслідок "атаки" безпілотників на Московську область є постраждалі

Губернатор області Андрій Воробйов повідомив, що дві людини постраждали внаслідок падіння уламків збитого в Московській області безпілотника на будинок в окрузі Істра.

Росія створює ще одну армію на півдні України — британська розвідка

Росія створює ще одне нове військове формування на півдні України — 18-ту загальновійськову армію. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що формування, ймовірно, буде об’єднанням і посиленням інших підрозділів, які нині діють у Херсонській області, включно з 22-м армійським корпусом, який складає російський гарнізон в окупованому Криму.

18-та армія, ймовірно, складатиметься здебільшого з мобілізованого персоналу та зосереджуватиметься на оборонних операціях на півдні України.

"Росія, ймовірно, прагне вивільнити досвідченіші підрозділи для боротьби на ключових напрямках. Існує реалістична можливість того, що це призвело до нещодавнього передислокації повітряно-десантних сил з Херсона на Оріхівський напрямок, де відбувалися серйозні сутички", — йдеться у повідомленні.

У Росії заявили про дронові атаки на Московську область

Вранці 21 серпня Міноборони РФ заявило про дві "українські" дронові атаки на Московську область.

За інформацією відомства, перша атака відбита о 6:50 ранку. Безпілотник літакового типу півд дією РЕБ втратив управління і зазнав аварії в районі населеного пункту Покровське Рузького району. Постраждалих немає.

Друга атака за даними МО РФ відбулася о 08.16 і ППО збила дрон над територією Істринського району Московської області.

Українські воїни ліквідували важку артилерію на Бахмутському напрямку

Українські військові на Бахмутському напрямку під час розвідки місцевості виявили самохідний міномет "Тюльпан" 240-мм калібру та самохідну гармату "Піон" калібром 203 мм російських військ, які працювали по позиціях ЗСУ. Бійці ЗСУ ліквідували російську зброю та вбили й поранили військових РФ.

Про це повідомили у Силах спеціальних операцій ЗСУ.

Зокрема, оператори групи спеціального призначення передали Силам оборони координати виявлених цілей артилерії й корегували вогонь.

"За даними розвідки, внаслідок артудару ворожу техніку було знищено, а ворог поніс втрати вбитими та пораненими", — йдеться у повідомленні.

ЗСУ звільнили 3 квадратних кілометри поблизу Бахмута за минулий тиждень

Українські війська за минулий тиждень звільнили 3 квадратних кілометри біля Бахмута. Бійці ЗСУ просуваються на південному фланзі міста Бахмут.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

"І разом ми можемо говорити про звільнені 43 кв. км довкола Бахмута. По північному флангу ворог намагається вибити наші війська із зайнятих позицій, тому що наші війська зайняли там ключові панівні висоти і дуже добряче дошкуляють ворогу, і він там у пастці — не можуть вийти з Бахмута і не можуть там просуватися", — сказала Ганна Маляр.

За її словами, на північному фланзі військові РФ намагаються штурмувати, щоб вибити українських бійців, але їм цього не вдається.

Росіяни з мінометів обстріляли дві прикордонні громади Чернігівщини

Протягом дня 20 серпня російські війська чотири рази обстрілювали прикордоння Чернігівщини. Під вогнем опинилися Новгород-Сіверська та Семенівська громади. Цю інформацію Суспільному повідомили в Чернігівському прикордонному загоні.

Новгород-Сіверська громада: обстріли з міномета калібру 120 мм. Прикордонники зафіксували чотири приходи в напрямку сіл Бучки та Богданово.

Семенівська громада: обстріли також з мінометів. Загалом було 18 вибухів в напрямку сіл Карповичі та Костобобрів.

Армія РФ за минулу добу обстріляла 23 населених пункти Запорізької області: є загиблий та поранені

Протягом минулої доби, 20 серпня, російські військові обстріляли 23 населених пункти Запорізької області. Одна людина загинула, двоє дістали поранення.

Про це повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок артобстрілу по Широкому Пологівського району загинув 61-річний чоловік. Поранення дістали 77-річна жителька Широкого та 58-річний житель Малої Токмачки.

Загалом армія РФ 92 рази обстріляла міста та села Запорізької області:

  • застосувала РСЗВ по Широкому, Червоному, Новодарівці та Кам'янському;
  • тричі атакувала з БПЛА Павлівку та Чарівне;
  • 85 разів з артилерії обстріляла території Оріхова, Гуляйполя, Малої Токмачки, Новоандріївки, Ольгівського, Малинівки, Білогір'я, Левадного, Степногірська, П'ятихаток, Плавнів, Лук'янівського та інших прифронтових населених пунктів.

"Надійшло 6 повідомлень про руйнування житлових будинків в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ", — розповіли в адміністрації.

Російські війська обстріляли дві громади Миколаївщини

В ніч проти 21 серпня війська Російської Федерації обстрілювали Очаківську та Куцурубську громади. Через це зайнялася будівля.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Вночі о 01:19 під російськими обстрілами опинилася акваторія Очаківської громади, а 02:01 війська РФ завдавали ударів по місту Очаків. Поранених немає.

20 серпня о 18:36 та 21 серпня о 02:01 та 02:35 війська Російської Федерації обстрілювали з артилерії та реактивних систем залпового вогню населені пункти Куцурубської громади. Внаслідок обстрілу сталася пожежа господарчої будівлі на території підприємства. Ніхто не травмувався.

За інформацією Миколаївської ОВА, у Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч минули без обстрілів.

Росіяни обстріляли 3 прикордонні громади Сумщини

Вночі та зранку понеділка, 21 серпня, армія РФ обстріляла 3 прикордонні громади Сумської області. Зафіксовано 39 вибухів.

Про це повідомляють в Сумській ОВА.

Які громади перебували під обстрілами

  • Краснопільська громада: був гранатометний обстріл з АГС (28 вибухів).
  • Есманська громада: армія РФ била з мінометів (4 вибухи).
  • Хотінська громада: росіяни скинули 7 мін на територію громади.

За інформацією ОВА, поранених серед населення та руйнувань цивільної інфраструктури немає.

Армія РФ за добу майже 80 разів обстріляла Херсонщину: двоє людей загинули, троє — поранені

Упродовж 20 серпня російська армія 78 разів обстріляла територію Херсонської області. З різного виду озброєння випустила 377 снарядів, по Херсону — 47. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Снаряди влучили у житлові квартали, об'єкт критичної інфраструктури та територію заводу у Херсоні. Через російську збройну агресію двоє людей загинули, троє поранених, йдеться в повідомленні.

Семеро жителів Донеччини отримали поранення від обстрілів минулої доби

Протягом 20 серпня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині поранення дістали семеро людей, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 29 серпня росіяни поранили 7 жителів Донеччини: 3 у Часовому Яру, 2 у Красногорівці, 1 у Петрівці та Авдіївці. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — написав він у Телеграм.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1662 людини, поранення отримали 4026 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Генштаб назвав втрати військ РФ

Станом на ранок 21 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 257 930 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 460 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 4358 (+12) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 8449 (+14) од,
  • артилерійських систем – 5264 (+19) од,
  • РСЗВ – 719 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 489 (+0) од,
  • літаків – 315 (+0) од,
  • гелікоптерів – 316 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4309 (+5),
  • крилаті ракети ‒ 1406 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7692 (+12) од,
  • спеціальна техніка ‒ 794 (+4).

Дані уточнюються.

На Хрещатику почали встановлювати розбиту техніку окупантів

Як повідомляє кореспондент Суспільного, на головну вулицю столиці уже привезли близько 20 одиниць знищеної техніки окупантів, серед яких танки, самохідні гаубиці, БМП, МТЛБ, БТРи, БМД, рештки збитих ракет.

Вулиця Хрещатик перекрита від рогу Богдана Хмельницького до Майдану Незалежності.

знищена техніка РФ
Знищена військова техніка РФ. Фото: Суспільне / Нікіта Галка

Росія збільшила кількість ракетоносіїв у Чорному морі

Про це повідомили в Силах оборони півдня України.

"Ворог наростив присутність ракетоносіїв у Чорному морі. До того ж до підводного човна в морі вийшов малий ракетний корабель. Відповідно, кількість "Калібрів" збільшена до 12. Напруга ситуації передбачувана. Рівень ракетної загрози – дуже високий", — йдеться в повідомленні.

Росія збільшила кількість "Калібрів" у Чорному морі до 12

За даними Сил оборони півня України, Росія наростила присутність ракетоносіїв у Чорному морі. На додачу до підводного човна вийшов малий ракетний корабель. Кількість крилатих ракет типу "Калібр" збільшилася до 12.

"Напруження ситуації передбачуване. Рівень ракетної загрози — дуже високий. До сигналів повітряної тривоги, як і до своєї безпеки, ставимось відповідально, реагуємо оперативно", — йдеться у повідомленні.

На фронті відбулося понад 25 бойових зіткнень за добу — Генштаб

За даними Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу армії Росії. Українські підрозділи ракетних військ і артилерії вразили 1 пункт управління та три артилерійські засоби на вогневих позиціях російської армії.

Українські війська просунулися в районі Роботиного — ISW

У звіті американського інституту вивчення війни ISW йдеться, що українські війська упродовж 20 серпня вели контрнаступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту та просунулися в районі Роботиного. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 і 20 серпня, показують, що українські сили просунулися на схід від Роботиного.

Зеленський назвав підтримку Нідерландів і Данії історичною

Президент Зеленський подякував Нідерландам і Данії та назвав їхню підтримку і передачу винищувачів F-16 Україні історичним рішенням.

"Працюємо, посилюємо Україну та робимо український повітряний щит іще безпечнішим", — написав президент.

На початок