Удар по Чернігову, Нідерланди та Данія надають літаки F-16 Україні. 543 день війни. Онлайн

Удар по Чернігову, Нідерланди та Данія надають літаки F-16 Україні. 543 день війни. Онлайн

Оновлюється
Наслідки удару по Чернігову, 19 серпня 2023
. Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка пошкоджений російською атакою в Чернігові. 19 серпня 2023 р. Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

20 серпня — 543 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Чернігові завершили рятувальну операцію після удару по центру міста: сім людей загинули, ще 141 — травмовані, зокрема 15 дітей та 15 працівників поліції. У момент удару по драмтеатру в будівлі відбувалася анонсована виставка дронів.
  • Під час візиту до Швеції президент Зеленський підписав з прем'єром Крістерсоном заяву про наміри щодо спільного виробництва бойових машин CV90 в Україні.
  • Для навчання на американських винищувачах F-16 до Великої Британії та Швеції вже полетіли пілоти випуску 2016 та 2023 років.

У Чорному морі виведений підводний човен РФ з 4 ракетами типу "Калібр" - Сили оборони Півдня

Сили оборони півдня Україні повідомили про ситуацію станом на 23.00. За їхніми даними, ворожа авіація активності не проявляє. Не фіксувалося пусків безпілотників типу Shahed-136.

Вдночас в акваторії Чорного моря бойове чергування несе ворожий підводний човен з 4 ракетами типу "Калібр".

Війна РФ проти України спричинила бум для виробників зброї у США — WP

Війна Росії проти України спричинила бум для американських оборонних компаній, які значними темпами розширюють виробництво та заводські потужності.

Про це пише The Washington Post.

У статті зазначається, що з 44,5 млрд доларів, виділених США на виробництво озброєнь для України та поповнення американських запасів, Пентагон на сьогодні освоїв 18,2 млрд, або 40,8% від загальної суми, уклавши відповідні контракти.

Сполучені Штати також інвестують у розширення виробництва боєприпасів, безпілотників, зенітних ракет та інших видів озброєнь, зосередившись переважно артилерійських снарядах калібром 155-мм.

Від початку повномасштабної війни в Україні у 2022 році, Пентагон уклав контракти на виробництво таких снарядів на суму 2,26 млрд доларів, що дало змогу наростити виробництво з 14 тисяч одиниць на місяць станом на лютий 2022 року до близько 20 тисяч на місяць сьогодні. Незабаром виробництво має досягти 28 тисяч на місяць, а до осені 2025 року планується виробляти мільйон снарядів на рік.Водночас різке збільшення виробництва снарядів підштовхнуло США до пошуку нових постачальників тротилу. Польща була основним американським джерелом цієї вибухової речовини, але Пентагон працює зі своїми союзниками й партнерами над збільшенням поставок, у тому числі з Японії.

Своєю чергою експерти кажуть, що Сполучені Штати, інвестуючи у розширення виробництва боєприпасів, безпілотних літальних апаратів, ракет ППО та іншої зброї, яка потрібна Україні, також повинні гарантувати, що вони зможуть підтримувати розширені потужності в міру розвитку вимог.

У "ДНР" заявили про обстріл Ольгинки, Ясинуватої, Горлівки та Донецька. Є загиблий та поранені

20 серпня, під час обстрілів Ясинуватої, що на Донеччині, загинув чоловік, ще четверо людей поранені. Крім того, поранена одна людина в Ольгинці Волноваського району.

Про це в Telegram заявив ватажок самопроголошеної "ДНР" Денис Пушилін.

"Сьогодні внаслідок обстрілів території Республіки з боку збройних формувань України загинув житель Ясинуватої, четверо отримали поранення різного ступеня тяжкості", — написав Пушилін.

Він розповів, що також пошкоджено 13 житлових будинків у Київському та Петрівському районах Донецька, Ясинуватій, два об'єкти енергопостачання у Ясинуватій та Горлівці.

Російські окупанти звинувачуюють в обстрілах ЗСУ.

"Будь-які повідомлення про те, що ЗСУ воюють проти цивільних українських громадян — це провокація: "Мета російських окупантів — налаштувати місцеве населення проти українських військових”, — заявляв в коментарі Суспільному військовий експерт центру Разумкова Олексій Мельник.

Чехія готує спецпрограму для повернення українських біженців додому

Влада Чехії готує спеціальну програму з надання допомоги повернення українців додому. Зокрема, передбачається, що проект покриє частину їхніх витрат у випадку добровільного повернення біженців в Україну.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Зазначається, що чеський уряд планує визначитися з видом підтримки, на яку будуть виділені кошти, а потім запустити проект. Це передбачає шоста поправки до закону, відомий як Lex Ukrajina, який стосується прав та обов'язків українських біженців у Чеській Республіці. Поправка також має продовжити на один рік надання тимчасового захисту, а саме до кінця березня 2025 року.

Наразі у Чехії перебуває 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість з яких жінки та діти. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) нещодавно закликало приймаючі країни не змушувати біженців повертатися.

"Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні в Україну. Хоча ситуація в Україні багато в чому незадовільна, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні", — йдеться у заяві ініціаторів поправки до закону.

Також у пояснювальних документах до законопроекту водночас зазначається, що розвиток подій ще не вказує на те, що війна незабаром закінчиться, і біженці зможуть повернутися до України.

Зеленський: Ми готові обміняти Бєлгород на членство України в НАТО

Президент Володимир Зеленський відреагував на запитання журналістів про те, чи готова Україна віддати частину своїх територій, щоби вступити до НАТО.

Про це він сказав на спільній пресконференції з прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен.

У Зеленського запитали, як він ставиться до заяв про те, що в обмін на мир та членство в Альянсі Україні доведеться віддати частину своєї території.

"Обмін території? Готові обміняти Бєлгород на наше членство в НАТО", — відповів президент України.

Армія РФ 20 серпня обстріляла з артилерії Авдіївку, Красногорівку та Петрівку

20 серпня російські військові обстріляли Петрівку Торецької громади, Авдіївку та Красногорівку на Донеччині. Поранені двоє жінок та двоє чоловіків. Пошкоджені житлові будинки, паркани, господарські споруди.

Про це повідомила Донецька обласна прокуратура.

"Внаслідок влучань по житлових кварталах дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості четверо громадян – жінки 51 і 57 років та двоє чоловіків 54 та 81 року. Збройні сили РФ обстріляли населені пункти, ймовірно, з артилерії ", — зазначили у прокуратурі.

Як уточнила Суспільному речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва, в Авдіївці та Петрівці двоє постраждалих під час обстрілів перебували на території власних помешкань. В Авдіївці чоловік отримав осколкове поранення. У Петрівці жінка — осколкове поранення. Ще двоє людей, які були у транспортних засобах, коли рухались одним з автошляхів регіону зазнали осколкового поранення та контузію. Їх доправили до медичних закладів.

Прокуратура розпочала досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України, а саме порушення законів та звичаїв війни.

Сили оборони продовжують наступ на півдні. Протягом доби на фронті відбулось 22 бойові зіткнення — Генштаб

Збройні сили України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Загалом протягом доби на фронті відбулось 22 бойові зіткнення з армією РФ.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 20 серпня.

"Протягом доби противник завдав 22 авіаційних удари та здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура", —йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Зазначається, що ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів на всій території України залишається високою.

Яка ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі південно-західніше Іскрисківщини Сумської області. Армія РФ здійснила мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Богданове Чернігівської області; Товстодубове, Волфіні, Новоолександрівка Сумської області та Ветеринарне, Ізбицьке, Гатищі, Вовчанськ, Вільча Харківської області.

На Куп'янському напрямку противник завдав авіаційного удару західніше Миколаївки. Вів марні наступальні дії в районі Сіньківки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку росіян зазнали населені пункти Тополі, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку армія РФ завдала авіаційних ударів у районах Шийківки, Тернів, Пискунівки, Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безрезультатні наступальні дії в районі Курдюмівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів у районах Веселого, Кліщіївки, Курдюмівки Донецької області. Від артилерійських обстрілів з боку росіян постраждало понад 20 населених пунктів. Серед них: Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів з боку противника зазнали населені пункти Керамік, Степове, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар'їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі Мар'їнки Донецької області. противник завдав авіаційний удар у районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Курахове, Катеринівка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку армія РФ завдала авіаційного удару в районі Старомайорська Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Водяни, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів з боку армії РФ постраждало понад 30 населених пунктів. Серед них: Новодарівка, Червона Криниця, Мала Токмачка, Оріхів, Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах Ольгівки та Садового Херсонської області. Від артилерійських обстрілів з боку росіян постраждало понад 20 населених пунктів. Серед них: Новодмитрівка, Берислав, Тягинка, Токарівка, Понятівка, Антонівка Херсонської області.

"Водночас Силі оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби", — наголосили у Генштабі.

Авіація Сил оборони протягом доби нанесла 9 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ та артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління та 3 артилерійські засоби на вогневих позиціях противника.

Данія надасть Україні 19 літаків F-16 — прем'єр-міністерка країни

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна надасть Україні 19 винищувачів F-16.

Про це очільниця данського уряду сказала під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

За її словами, Данія планує відправити в Україну перші шість літаків F-16 із заявлених 19 ближче до Нового року.

"Щодо конкретних запитань: коли ми плануємо доставити ці літаки. Ми зараз продовжуємо процес скринінгу, невдовзі він починається, тож сподіваюся, ближче до Нового року перша група літаків залишить данську землю і направиться в Україну. Близько шести з них", – сказала Метте Фредеріксен.

Також вона висловила сподівання, що наступного року з Данії до України попрямують ще вісім літаків, а згодом – ще п’ять.

"Ми це зробимо якомога швидше. Нам потрібні всі необхідні технічні деталі, всі навички, бути підготовленими як найкраще, і тоді ми будемо готові", – зазначила прем'єрка уряду. Данії й додала, що тренуються і готуються до навчання в Данії понад 70 військових з України.

Зеленський аносував візит у Данію

Президент України Володимир Зеленський поінформував, що після візиту до Нідерландів він відвідає Данію.

Про це Володимир Зеленський повідомив у Telegram.

За його словами, у Данії він зустрінеться із прем'єр-міністеркою країни Метте Фредеріксен, із королівською родиною, лідерами партій, членами Фолькетингу та представниками данського бізнесу.

"Готуємо додаткові хороші новини для українських воїнів. Рухаємося далі в питанні F-16", — йдеться у дописі президента.

Президент Зеленський після оголошення візиту до Данії, разом з премʼєр-міністеркою країни Фредеріксен оглянув літак F-16 на військовій авіабазі Скрідструп.

У Міноборони Данії підтвердили передачу літаків F-16 Україні

У Міністерстві оборони Данії підтвердили, що разом з Нідерландами вони передадуть винищувачі F-16 Україні.

Про це повідомляє пресслужба оборонного відомства Данії.

У Міноборони Данії наголосили, що у світлі жорстокої та неспровокованої агресії Росії проти України Данія та Нідерланди, за підтримки США, поділяють переконання, що продовження підтримки України є надзвичайно важливим.

"Беручи до уваги створення спільної коаліції з навчання F-16, ми погоджуємося, що логічним наступним кроком буде передача винищувачів F-16. Передача літаків матиме життєво важливе значення для зусиль, пов’язаних із забезпеченням України повнофункціональними можливостями F-16", — йдеться у повідомлені.

Також зазначається про згоду "передати літаки F-16 Україні та українським ВПС у тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі".

"Я пишаюся тим, що Данія разом з Нідерландами передадуть винищувачі F-16 для боротьби України за свободу проти Росії та її безглуздої агресії. Підтримка України з боку Данії є непохитною, і завдяки пожертві літаків F16 Данія тепер лідирує", – сказав міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен.

Армія РФ з танку вдарила по селищу Козацьке на Херсонщині — ОВА

Російська армія вдарила по селищу Козацьке на Херсонщині. З танк росіяни влучили в будинок. Одна жінка загинула, ще одна — поранена та доправлена в лікарню.

Про це повідомляє Херсонська ОВА.

Україна отримає від Нідерландів 42 винищувачі F-16 — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна та Нідерланди досягли домовленості щодо передачі літаків F-16.

Про це глава держави повідомив у Telegram.

"Сьогодні робимо ще один крок на посилення повітряного щита України. Винищувачі F-16. Літаки, які ми використаємо, щоб тримати російських терористів подалі від українських міст і сіл", — йдеться у дописі Володимира Зеленського.

Він додав, що вони домовились із прем'єром Нідерландів про кількість винищувачів, які отримає Україна.

"Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок", — написав Зеленський.

Нідерланди та Данія зобов'язуються передати Україні винищувачі F-16 — прем'єр Нідерландів

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна та Данія передадуть літаки F-16 Україні та українським повітряним силам тоді, коли будуть виконані умови для такої передачі, а саме — після закінчення тренування українських військових на F-16.

Про це Марк Рютте сказав під час брифінгу із президентом України Володимиром Зеленський.

"Сьогодні ми можемо оголосити, що Нідерланди та Данія зобовʼязуються передати літаки F-16 Україні та українським повітряним силам тоді, коли будуть виконані умови для такої передачі. Це — наступний крок нашої підтримки України, довгостроковий крок. Я гордий оголосити, що сьогодні ми також розпочали перемовини щодо двостороннього меморандуму щодо довгострокового внеску Нідерландів у контексті декларації безпеки Великої сімки, яка була прийнята в Вільнюсі", — сказав Рютте.

Він нагадав, що у травні Нідерланди оголосили, що будуть навчати українських військових для розгортання бойових літаків F-16.

"Але всі розуміють, що неможливо проводити навчання, якщо немає літаків. Іншими словами — для навчання на літаках потрібна їхня доставка", — сказав Марк Рютте.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський заявив, що Сили оборони використають винищувачі F-16 для того, щоб тримати "російських терористів подалі від українських міст і сил".

"F-16 — це літаки, які ми використаємо для того, щоб тримати російських терористів подалі від українських міст і сил. Ми з Марком Рютте домовилися про кількість F-16, які будуть надані Україні після тренування пілотів та інженерів. F-16 неодмінно дадуть нову енергію, впевненість, нову мотивацію і для воїнів, і для цивільного населення, дадуть, я впевнений, новий результат для України та всієї Європи", — наголосив Зеленський.

У РФ над Бєлгородом і областю ППО збила 3 повітряні цілі — губернатор регіону

Над російським Белгородом та Бєлгородською областю 20 серпня спрацювала ППО. Було збито дванадцять повітряних цілей.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив губернатор Белгородської області В'ячеслав Гладков.

"За попередніми даними постраждалих та руйнувань немає", — написав Гладков.

У Міноборони РФ заявили, що приблизно о 14.00 за місцевим часом, було збито два безпілотні апарати над Бєлгородською областю. Постраждалих та руйнувань немає.

Пізніше у російському оборонному відомстві повідомили про ще один збитий дрон.

Раніше губернатор Бєлгородської області заявив про 12 збитих повітряних цілей на Бєлгородом та областю.

"Оперативні служби уточнюють інформацію про наслідки збиття на землі", — йшлося у дописі Гладкова.

Ракетна небезпека у трьох областях України

Повітряні сили ЗСУ повідомили про ракетну небезпеку у Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Росія обстріляла медичний заклад та приватний сектор у Вовчанську: загинув чоловік

71-річний чоловік загинув внаслідок обстрілу Вовчанська вдень 20 серпня, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

"20 серпня ворог завдав обстрілів по території лікувального закладу та приватному сектору, що у місті Вовчанськ. Внаслідок ударів загорівся дах та конструкції будівлі лікарні, яка не працювала, та суха трава поблизу приватного житлового будинку на загальній площі близько 1000 кв.м. Внаслідок обстрілів загинув чоловік 1952 року народження", — йдеться у повідомленні.

Українці розробили електричну евакуаційну машину для ЗСУ на базі квадроцикла

Уже п’ять евакуаційних електроквадроциклів HIMAKS, які київські інженери розробили під потреби фронту, працюють на передовій, пише Армія Інформ.

"Crafter HIMAKS — ще одна переробка чотириколісного байка для ЗСУ. В Україні вже є акумуляторні квадроцикли з нарощеною на кормову багажну решітку вантажною платформою, що вздовж/поперек розкладається за рахунок відкидних бортів. На ній можна доставляти як боєприпаси, так і термоси з їжею, бідони з водою чи будь-яким іншим вантажем, фасованим у коробки або лантухи, які в разі потреби для фіксації перев’язуються пасками чи гумовими стропами", — йдеться у повідомленні.

Губернатор Курської області розбудував фейкові оборонні споруди на 10 млрд — ЦНС

Замість укріплень в Курській області побудували імітаційні лінії оборони, повідомляє Центр національного спротиву, публікуючи фото, надіслані представниками підпілля Курської області.

Тим часом губернатор Курської області Старовойт заявив, що "роботи з укомплектування та будівництва двох посилених ліній оборони завершено у Курській області, робота проводилася спільно з Міністерством оборони Росії та Прикордонним управлінням Курської області. Третя лінія оборони буде готова до 5 листопада".

Водночас за інформацією Центру національного спротиву, майже вся лінія державного кордону пуста.

На Волинському напрямку триває зміцнення державного кордону — Генштаб

"На Волинському напрямку тривають заходи зі зміцнення охорони та оборони державного кордону України. Зокрема збільшено кількість прикордонних нарядів, організовано моніторинг ситуації по той бік державного кордону, посилено бойову службу та ведення розвідки", — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

РФ планує заселити 300 тисяч росіян у тимчасово окупований Маріуполь — ЦНС

"Ворог розробив "план розвитку" тимчасово окупованого Маріуполя, що передбачає збільшення його населення приблизно на 300 тисяч за рахунок міграції з РФ", повідомляють у Центрі національного спротиву із посиланням на джерела в українському підпіллі,  які отримали доступ до відповідних документів окупаційної адміністрації.

Зазначається, що заплановані демографічні зміни мають бути втілені до 2035 року. Для того, щоб їх стимулювати, Кремль розпочав реалізацію програми пільгових іпотек для громадян РФ. Крім цього, росіяни завозять на ТОТ заробітчан та держслужбовців з депресивних регіонів РФ.

Місцевих мешканців при цьому примусово депортують на територію РФ.

Зеленський та перша леді прибули до Нідерландів

"Разом із першою леді й командою прибули до Нідерландів. Попереду як завжди предметні переговори з паном Премʼєр-міністром Марком Рютте. Головне питання – F-16 для України, для захисту наших людей від російського терору. Стаємо сильнішими. Також на порядку денному Глобальний саміт миру, притягнення держави-терориста до відповідальності", — повідомив Зеленський у Telegram.

Росіяни влаштували між собою стрілянину на етнічному грунті — Маляр

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що у Михайлівці на Запоріжжі під час знімання російського пропагандистського сюжету про високопосадовця з числа “кадирівців” військовослужбовці-дагестанці висловили невдоволення, яке переросло в сутичку.

Застосування конфліктуючими вогнепальної зброї безповоротні втрати з обох сторін становили понад 20 осіб, а санітарні – близько 40 військовослужбовців.

Армія РФ обстріляла Золоту балку на Херсонщині, є поранений

Російські війська обстріляли Золоту Балку Новоолександрівської громади на Херсонщині. Поранений 69-річний чоловік, його ушпиталили, повідомляє в Telegram ОВА.

У ГУР показали, як безпілотник знищує російський комплекс радіоелектронної боротьби "Поле-21"

!Засоби радіоелектронної боротьби на війні мають стратегічно важливе значення. Українські розвідники, застосувавши безпілотник, вразили скупчення телекомунікаційних антен противника та знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби "Поле-21", — повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Ракетна небезпека у Сумській області

У Повітряних силах ЗСУ повідомили про ракетну небезпеку у Сумській області.

У Росії дефіцит ракет, однак потрібно ще більше санкцій — Єрмак

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак відзначив, що Bloomberg написав матеріал, в якому навів кадри російської ракети РСЗВ "Торнадо-С", що була виготовлена в травні, а вже у червні була відстріляна по території Сумської області.

"В ракеті містяться іноземні компоненти. Але також короткий проміжок між виробництвом ракети та її застосуванням свідчить про наявний дефіцит у РФ, а також про те, що санкції вже впливають на російський ВПК", — написав Єрмак у Telegram.

Водночас глава ОПУ наголосив, що потрібно більше санкцій, щоб взагалі зупинити російський ВПК, і щоб ракети не вироблялися росіянами.

Керівництво Росії перебуває під тиском через необхідність покращення ППО — британська розвідка

Керівництво Повітряно-космічних сил (ВКС) Росії перебуває під сильним тиском щодо покращення протиповітряної оборони над західною частиною РФ, тоді як атаки безпілотників по Росії частішають, повідомляє Міністерство оборони Сполученого Королівства із посиланням на дані британської розвідки.

"Безпілотні літальні апарати регулярно атакують Москву. Крім того, почастішали повідомлення про те, що ракети С-200 завдають ударів по Росії. Ця зброя радянських часів вагою 7,5 тонни і 11 метрів завдовжки знята з озброєння ППО України. Однак тепер вона, ймовірно, використовується як наземна балістична ракета", — зазначили у відомстві.

При цьому у британському Міноборони наголошують, що удари глибоко всередині Росії є стратегічно важливими, адже президент РФ Путін вторгся в Україну, майже напевно вважаючи, що це матиме незначний прямий вплив на росіян.

Блінкен засудив удар РФ по центру Чернігова

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен засудив удар російської армії по центру Чернігова 19 серпня.

"Ми рішуче засуджуємо ще один жахливий ракетний удар по невинних цивільних людях у Чернігові. Ми оплакуємо цю трагічну загибель людей, і наші серця з сім'ями жертв. США завжди стоятимуть на боці народу України. Росія повинна закінчити свою жорстоку війну зараз", — написав він.

В Україні зросла кількість загиблих та постраждалих внаслідок війни дітей

Понад 1618 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 20 серпня щонайменше 503 дитини загинули та понад 1115 отримали поранення різного ступеня тяжкості, повідомляє Офіс Генерального прокурора України.

19 серпня внаслідок обстрілу російською армією центральної частини міста Чернігів загинула 6-річна дівчинка та ще 15 дітей віком від 1 до 14 років отримали поранення.

Загалом найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 485, Харківській — 299, Київській — 129, Херсонській — 121, Запорізькій — 99, Миколаївській — 97, Дніпропетровській — 95, Чернігівській — 71, Луганській — 67.

У Росії також заявили про спробу України атакувати безпілотниками Ростовську область

Губернатор Ростовської області РФ Василь Голубєв заявив, що вранці 20 серпня засоби РЕБ нібито придушили атаку БПЛА в області. За його словами, два дрона впали на території військової частини у Кам'янську, ще один — північніше Новошахтинська.

За даними губернатора, жертв та руйнувань немає.

Раніше у Росії заявили про атаку безпілотників на вокзал у Курську та у Московській області.

Чорного моря перебуває 1 російський ракетоносій, ракетна загроза лишається високою — Гуменюк

Наразі в акваторії Чорного моря перебуває 1 російський ракетоносій — підводний човен, споряджений чотирма крилатими ракетами типу "Калібр", повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині Новини".

"Це означає, що ворог намагається напружувати певні наші напрямки для того, щоби виснажувати нашу систему протиповітряної оборони. Днями, коли вони так само вивели ракетоносій, атака відбувалася не з моря, а з північного напрямку, і застосовувалися безпілотні ударні апарати. Але наявність ракетоносія відволікає протиповітряну оборону — зрозуміло: він теж під суворим контролем", — зазначила вона.

Загроза застосування авіаційного озброєння на на східному та південно-східному напрямках

"Спостерігається активність ворожої тактичної авіації на східному та південно-східному напрямках. Існує загроза застосування авіаційного озброєння", — повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

У Курську пошкоджено вокзал, є поранені. Влада РФ заявляє про атаку українського безпілотника

Близько 4 ранку за місцевим часом на даху залізничного вокзалу у російському Курську виникла пожежа. Влада РФ заявила, що у будівлю врізався український безпілотник.

Про інцидент повідомив губернатор Курської області Роман Старовойт.

За його словами, 5 людей отримали легкі осколкові поранення.

Згодом Старовойт повідомив, що наслідки удару ліквідовані.

ЗСУ за добу ліквідували 460 російських військових — Генштаб

Загальні бойові втрати російської армії станом на 20 серпня орієнтовно склали 257470 військових. Протягом доби Сили оборони України ліквідували 460 солдат РФ, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Також українські військові знищили:

  • танків ‒ 4346 (+6) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 8435 (+11) од,
  • артилерійських систем – 5245 (+33) од
  • РСЗВ – 717 (+3) од,
  • засоби ППО ‒ 489 (+3) од,
  • літаків – 315 (+0) од,
  • гелікоптерів – 316 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4304 (+22),
  • крилаті ракети ‒ 1406 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7680 (+15) од,
  • спеціальна техніка ‒ 790 (+5).

Дані щодо втрат уточнюються.

У Міноборони РФ заявили, що нібито зірвали атаку українського безпілотника по Москві та області

Міністерство оборони Російської Федерації заявило, що близько 4 години ранку 20 серпня за місцевим часом у повітряному просторі Московської області був виявлений український безпілотник.

"Чергові сили протиповітряної оборони виявили безпілотний літальний апарат, що пролітав над територією Ступінського району Московської області в напрямку міста Москви. БПЛА був придушений засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, розбився в безлюдному районі. Обійшлося без жертв і руйнувань", — написали у відомстві.

Кількість постраждалих внаслідок удару по Чернігову зросла до 148

Станом на ранок 20 серпня після вчорашнього обстрілу Чернігова кількість постраждалих зросла до 148 людей, понад 40 із них досі перебувають у лікарні, повідомив голова чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Росіяни безуспішно намагалися відбити Урожайне — Генштаб

Протягом минулої доби на передовій в Україні відбулось 32 бойових зіткнення. Російська армія намагалася відновити втрачене положення в районі села Урожайне Донецької області, однак безуспішно, йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил України 20 серпня.

Яка ситуація на фронтах

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни завдали авіаційних ударів в районах Степного, Костянтинівки Сумської області. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів.

На Куп’янському напрямку армія РФ завдала авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області.

На Лиманському напрямку російська армія завдала авіаційних ударів в районах Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів, Веселого, Слов’янська Донецької області.

На Бахмутському напрямку росіяни вели безуспішні наступальні дії в районах північніше Богданівки, північніше та південніше Кліщіївки Донецької області. Завдали авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Богданівки, Північного Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Карлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Військо РФ завдало авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни здійснили безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Урожайного. Завдали авіаційного удару в районі Урожайного. Артилерійських обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Старомайорське, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку армія РФ завдала авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Єгорівки, Роботине Запорізької області. Від артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів РФ постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Токарівка, Дудчани, Берислав, Миколаївка, Дніпровське, Зорівка, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Донеччині загроза застосування тактичної авіації

"Повітряна тривога в Донецькій області пов’язана з активністю ворожої тактичної авіації", — повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Ракетна небезпека у Запорізькій області

Повітряні сили ЗСУ повідомили про ракетну небезпеку у Запорізькій області.

UPD: відбій небезпеки.

144 людини поранені через російський удар по Чернігову — Зеленський

144 людини, зокрема 15 дітей, отримали поранення чи травми унаслідок удару РФ по центру Чернігова 19 серпня, повідомив президент Зеленський у вечірньому зверненні. Семеро людей загинули.

Армія РФ зруйновала пам'ятку архітектури ХІХ у місті Оріхів Запорізької області

Внаслідок ракетного удару армії РФ, зруйнована пам'ятка архітектури ХІХ “Будинок торгових рядів” у місті Оріхів Запорізької області – комунальний заклад "Центр культури і дозвілля" міської ради.

Про це сьогодні, 19 серпня, повідомили на сайті Запорізької обласної військової адміністрації.

У Запорізькій ОВА повідомили, що наприкінці ХІХ сторіччя у північній частині Базарної площі міста Оріхова, купець Парфьонов власним коштом вибудував критий торговельний пасаж за яким утвердилась назва Торгові ряди.

У стильовому вирішенні будівля становила приклад використання класицистичних традицій, в архітектурному рішенні — споруда доби пізнього історизму.

"У січні 1923 року у торговельному пасажі розмістили культурно-освітню установу під назвою Оріхівський вітальний будинок, а до недавніх часів в будинку функціонував КЗ "Центр культури і дозвілля" Оріхівської міської ради, який нещодавно відзначив 100-річчя культурно-просвітницької діяльності", — йдеться в повідомленні.

На початок