"Це згуртовує, ми робимо одну справу". Вчителька з Донеччини ініціювала у громаді збір пластикових кришок на протези

"Це згуртовує, ми робимо одну справу". Вчителька з Донеччини ініціювала у громаді збір пластикових кришок на протези

"Це згуртовує, ми робимо одну справу". Вчителька з Донеччини ініціювала у громаді збір пластикових кришок на протези
. Фото: надала Ольга Білориха

Учителька фізики Черкаської селищної громади Донецької області Ольга Білориха започаткувала збір пластикових кришок спочатку серед учнів та вчителів місцевої гімназії. Згодом її ініціативу підхопили місцеві підприємці та жителі селища. Зібрали 50 кілограмів пластику. Нині, зокрема завдяки і їхнім кришечкам, волонтери один протез вже відправили родині в Добропілля.

Як розповідає ініціаторка акції, таку ідею вона “підгледіла”, коли була в евакуації в Кривому Розі.

“Я звернула увагу, що там у нашому під'їзді стояв короб, який мешканці будинку активно наповнювали кришечками. Я розпитала: що це і для чого. Отож, і ми кришечки вже не викидали, а складали й потім виносили в той короб”, — згадує жінка.

Після того, як повернулася додому на Донеччину, розповідає Ольга Білориха, почала думати, як вона тут може бути корисною у важкий для країни час.

“Збирати гроші на потреби ЗСУ, думала я — не потягнемо, бо багато людей в громаді через війну втратили роботу. І я згадала про кришечки, думаю: чому ні? Вийшла на волонтерів, які цим займаються, і тепер відправляю їм все, що ми тут збираємо”, — розповідає активістка.

"Ми робимо одну спільну справу". Історія вчительки з Донеччини, яка ініціювала збір пластикових кришок на протези
Пост про збір кришок на протези Ольга Білориха розмістила в групі Черкаської гімназії на Facebook. Фото: надала Ольга Білориха

Як оголосила збір, а діти його підтримали

Ольга Білориха працює в Черкаській гімназії заступницею директора, а також викладає учням фізику. Розповідає, з області її родина виїжджала у квітні 2022 року до родичів в Кривий Ріг. А вже за пів року вони повернулися, бо чоловіка викликали на роботу.

“Тут в нас будинок, город. Я працюю дистанційно. Оголошення про акцію розмістила в місцевій групі, мовляв, відкриваємо збір пластикових кришечок для виготовлення протезів українським захисникам та мирним мешканцям, які постраждали від російської агресії, і люди почали відгукуватися”, — розповідає педагогиня.

Вона пояснює, що кришки збирають з-під води, напоїв, ліків, косметики, парфумерії, побутової хімії тощо, головне, щоб вони були чистими. Повні ящики Ольга Білориха відправляє волонтерам. Ті вторинну сировинну віддають на переробку, а за отримані гроші купляють протези.

Найактивнішими учасниками акції виявилися школярі.

Історія вчительки сільської школи на Донеччині, яка ініціювала в громаді збір пластикових кришок на протези
Діти стали найактивнішими учасниками акції. Черкаська СТГ, 2023 рік. Фото: надала Ольга Білориха

Як акція згуртувала громаду

Акція згуртувала жителів громади, переконаний начальник Черкаської селищної військової адміністрації Олексій Кривоконь. Люди приєднуються й досі, каже, збільшилися й об'єми пластику, який приносять місцеві.

"Моя дитина також назбирала, маю завезти до пункту, де їх приймають. Діти долучають батьків і місцеві підприємці приєдналися до ініціативи. Вже кілька магазинів поставили ящики чи банки для збору кришок і зробили про це оголошення. Навіть літні люди почали збирати. Це згуртовує громаду, адже ми робимо одну спільну справу, зокрема й для тих, хто нас захищає", — розповідає очільник громади.

За його даними, нині у Черкаській громаді проживає 6 тисяч 680 людей, з них — 660 дітей. До повномасштабного вторгнення кількість населення сягала майже дев'яти з половиною тисяч. Найменше, після 24 лютого 2022 року, залишалось 3 тисячі 200 жителів.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок