У Харкові працює пункт реєстрації для евакуйованих з лінії фронту. Яку допомогу там можна отримати

У Харкові працює пункт реєстрації для евакуйованих з лінії фронту. Яку допомогу там можна отримати

У Харкові працює пункт реєстрації для евакуйованих з лінії фронту. Яку допомогу там можна отримати
. Олександра Єфімова вивезли з Куп’янська-Вузлового до Харкова. 17 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Людей, яких вивозять з 53 населених пунктів Куп'янського району Харківщини у рамках обов'язкової евакуації найперше привозять до пункту реєстрації у Харкові. Тут люди можуть отримати юридичну консультацію, харчі та меддопомогу.

Евакуаційним автомобілем Олександра Єфімова вивезли з Куп’янська-Вузлового до Харкова. Ходити пенсіонер не може — у нього хворі суглоби. Чоловіка супроводжувала дружина Наталія.

"Небезпечно стало, тому що в нас зараз щоденні обстріли. А можливості спуститися вниз, у бомбосховище, немає", — говорить Наталія Єфімова.

Евакуйована Наталія Єфімова з Куп'янського району
Евакуйована Наталія Єфімова. 17 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Наталія з чоловіком виїхали під час обов’язкової евакуації. Усіх евакуйованих реєструють у пункті на базі одного з навчальних закладів Харкова. Тут люди можуть отримати юридичну, гуманітарну та медичну допомогу, каже координатор Валерій Поливанний.

"Це вкрай важлива річ, оскільки люди, які щойно виїхали зі своїх домівок, одразу стикаються з певною кількістю проблем, які потребують одночасного вирішення", — говорить Поливанний.

Евакуйована Наталія Єфімова отримує консультацію Права на захист
Евакуйована Наталія Єфімова. 17 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Щоб чоловік міг отримувати пенсію в Харкові, Наталія отримала консультацію з представниками благодійного фонду "Право на захист". Найчастіше люди просять зареєструвати їх внутрішньо переміщеними особами та оформити виплати, каже представниця фонду Тетяна Ужченко.

"Одні розгублені більше, а інші — менше. Тому кожному ми надаємо контакти нашої організації. Коли вже вони визначаться з місцем проживання, трішки відпочинуть, наведуть лад, заспокояться, вони мають можливість знову повернутися до інформації про це", — каже Ужченко.

Допомога для евакуйованих з КУпянщини
Набори, які видають евакуйованим. 17 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

На кожного евакуйованого чеська гуманітарна організація "Людина в біді" видає майже 20 кілограмів продуктів. Їх має вистачити на тиждень, каже представник організації Кирило Кобзін.

"Бувало таке, що евакуйовані відмовлялися. Це люди, які їхали до своїх родичів, казали, що їм це не треба. А були й такі, що в них просто не було місця, бо їх дуже багато було в бусі", — згадує Кобзін.

пункт реєстрації для евакуйованих
Вода у пункті реєстрації евакуйованих. 17 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Евакуйованих також опитують епідеміологи центру контролю та профілактики хвороб. Беруть мазок для тестування на коронавірус і пропонують вакцинацію, каже лікарка Наталія Крюкова: "Вони перебуватимуть у місцях скупчень, і це може загрожувати поширення інфекційних захворювань".

У Харкові працює пункт реєстрації для евакуйованих з лінії фронту
Евакуйованих жителів консультують у пункті реєстрації. 17 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

За словами керівника пункту, звідси волонтери везуть людей на орендовані квартири або в гуртожитки. Хто відразу не вирішив, куди хоче поїхати, може залишитися в пункті на кілька днів.

З 9 серпня 523 людей вивезли з Куп'янського району у рамках обов'язкової евакуації, повідомила пресслужба обладміністрації вранці 18 серпня. Протягом 17 серпня евакуювали 43 людей, серед них було четверо дітей.

Номери для евакуації з Куп'янського району

Жителі Куп'янського району, які хочуть евакуюватися, можуть звертатися за телефонами:

  • єдиний колцентр: (050) 789-01-24, (063) 789-64-74 (працює з 09:00 до 22:00);
  • громадська організація "Я врятований": (063) 440-69-20;
  • гаряча лінія "Червоного хреста": (080) 033-24-02, (073) 240-24-02, (067) 383-24-02 (лінія працює з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 17:00);
  • гаряча лінія Куп'янської МВА: (098) 941-23-00 (щоденно з 09:00 до 16:00).

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок