Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув World Athletics після розслідування про ймовірні бізнесові зв'язки з РФ

Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув World Athletics після розслідування про ймовірні бізнесові зв'язки з РФ

Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув World Athletics після розслідування про ймовірні бізнесові зв'язки з РФ
. Сергій Бубка. Фото: AP Photos

Посади в організацій той незмінно обіймав з 2001 року.

Сергій Бубка вперше за 22 роки покинув World Athletics (раніше — Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій) за підсумками 54-го конгресу організації. Про результати перевиборів керівництва оголосили на сторінках організації в соцмережах.

Бубка, олімпійський чемпіон 1988 року зі стрибків із жердиною, обіймав різні посади у World Athletics. З 2001 року він входив до керівної ради організації, був членом турнірної комісії та віцепрезидентом організації. Дотепер він обіймав посаду старшого віцепрезидента.

Що змінилося на чолі World Athletics

  • На третій (та останній) термін президентом організації на конгресі переобрали британця Себастьяна Коу, що очолює World Athletics з 2015 року. На посаді він проведе ще чотири роки.
  • Коу переобрали автоматично — він був єдиним кандидатом на посаду. Бубка на посаду не висувався. На виборах 2015-го британець випередив саме Бубку на шляху до першого президентського терміну.
  • Бубки також не виявилося серед чотирьох обраних віцепрезидентів World Athletics. Наступні чотири роки посади обійматимуть представники Чилі, Іспанії, Індії та Кенії.
  • Бубка також не проходитиме до керівної ради World Athletics, у якій був з 2001 року. Кожна країна може мати у ній лише одного представника, і Україна висуває на членство олімпійську чемпіонку Пекіна-2008 з багатоборства Наталію Добринську.

Бубка звільнив посаду у World Athletics після серії скандалів від початку повномасштабного російського вторгнення до України. Так, навесні минулого року він розповів, що виїхав з країни як біженець, та критикувався представниками спортивної спільноти за недостатньо жорстку позицію стосовно РФ на тлі вторгнення.

Вже в липні 2023 року журналісти проєкту Bihus.info оприлюднили розслідування про зв'язки бізнесу Сергія Бубки та його брата Василя з російськими окупантами. У матеріалі йшлося, що фірма "Монблан" укладала контракти на постачання пального структурам РФ і так званої "ДНР".

Посаду президента Національного олімпійського комітету України Бубка звільнив у жовтні. На чолі організації його замінив Вадим Гутцайт, що поєднує роботу в НОК з посадою міністра молоді та спорту України.

Сергій Бубка у World Athletics: історія роботи

  • 2001-2011: член комісії спортсменів
  • 2001-2023: член керівної ради
  • 2003-2015: член турнірної комісії
  • 2011-2015: голова комісії з питань розвитку
  • 2011-2015: віцепрезидент
  • 2015-2023: старший віцепрезидент
На початок