Втратила чоловіка і будинок, на який роками заробляли за кордоном: історія війни жительки Шевелівки на Харківщині

Втратила чоловіка і будинок, на який роками заробляли за кордоном: історія війни жительки Шевелівки на Харківщині

Оксана Токарева з села Шевелівки втратила через війну чоловіка та будинок
. Оксана Токарева з села Шевелівки Харківської області втратила через війну чоловіка та будинок. Серпень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Менш як сім років прожила родина Оксани Токаревої з села Шевелівки під Балаклією у новому будинку. На нього родина заробляла роками, виїздивши працювати з Харківщини до РФ, Білорусі та Польщі.

Оксана на місці зруйнованого російським обстрілом господарства плаче: "Це була моя мрія з дитинства. Я хотіла жити у своїй хаті, щоб вона була красива, зручна. Щоб вона потім лишилась моїй дитині. Щоб дитина моя не мучилась так, як я з будівництвом".

Нині Оксана живе у брата. Війна забрала в неї не лише господарство, а й чоловіка Володимира, який помер внаслідок осколкового поранення.

Що лишилося на місці втіленої дитячої мрії жінки та як втратила чоловіка, Оксана розказала Суспільне Харків.

"Хата наша горить... Ніхто нічого не гасив"

У розбитому та згорілому господарстві 52-річної Оксани Токаревої пес Грім нині єдина жива істота: "У нас тут собака, він зараз буде гавкати трошки, бо він хазяїн тут тепер".

До вторгнення в Оксани жили кролі, корови з телятами, свині, кури. Частина тварин загинули під час пожежі 25 березня 2022 року: тоді РФ обстрілювала село, хата Токаревих спалахнула.

"Тут був сарай, в нас з цього боку кури були, а там були корови й свині. Ми тримали в тому сараї маленьких курчат. А тут у нас були кролики, вони згоріли живцем", — показує руїни на обійсті.

Оксана Токарева показує руїни сараю у Шевелівці
Оксана Токарева показує руїни сараю. Серпень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

По своєму розбитому господарству Оксана не може ходити без сліз: "Будували самі, їздили на заробітки, чоловік з сином Ростовську атомну станцію будували, потім син на атомній станції в Білорусі був, потім ми ще з чоловіком в Польщу виїздили на чотири роки, щоб ми добудувались і жили. На минулий Новий рік як раз було б сім років нашому дому".

Коли Шевелівку почали обстрілювати, сиділи в погребі, коли почали бити по селу з літаків, родина виїхала: Оксана з чоловіком у сусіднє село до брата, діти з онуками — на захід України. Подружжя щодня поверталося в Шевелівку, щоб годувати худобу.

"25 березня ми їхали, траса тут згори, і чоловік каже: "Дивись, щось в селі горить, стовб диму". Я кажу — хата наша горить... Ніхто нічого не гасив. Воно всю ніч горіло. Ми приїхали — ще догорало", — каже Оксана.

Суспільне Харків
Я щодня сюди приходжу й плачу. Тут все, 30 років прожили, пробудували, все життя моє тут
Оксана Токаревавласниця зруйнованого росіянами будинку у Шевелівці

Оксана каже, що нічого з будинку не вдалося врятувати, частина худоби вижила.

Чоловік загинув, Оксана дістала інвалідність: "Я зайшла, а він не встиг"

З Володимиром Оксана познайомилася на роботі в колгоспі у 2005 році: "Він мені казав: "Не плач, ми відбудуємо. Тепер я сама — не відбудую".

Жителька Шевелівки втратила чоловіка під час обстрілу 3 травня 2022 року: російські військові окупували сусідню Гусарівку, звідти обстрілювали села довкола, каже Оксана. Відстань між селами — 5 км.

"Було якось тихо, ми були на городі. А потім почався обстріл. Ми вирішили заходити в хату, бо дуже стріляли. Я зайшла, а він не встиг. Біля двору, я не знаю, що саме, прилетів якийсь снаряд, вибухнув у нас. Я почула, кричу йому: "Заходь в хату!" — і вертаюся за ним, бо я вже розуміла, що вже пізно. І якраз мене тоді поранило", — згадує Оксана.

Оксана Токарева з села Шевелівки Харківської області втратила через війну чоловіка та будинок
Оксана Токарева з села Шевелівки Харківської області втратила через війну чоловіка та будинок. Серпень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У голову чоловіка влучив уламок, сама Оксана отримала поранення руки.

"Я крик підняла, люди боялися йти через обстріл. Військові надали першу допомогу, відправили мене до лікарні. Чоловік ще був живий, помер в лікарні", — говорить.

Оксана має інвалідність після поранення, нині продовжує жити у брата, дбає про худобу, яка вціліла: "Люди нам корів допомогли врятувати. Забрали до себе аж в Лозівський район, поки я була в лікарні".

Відновлювати будинок Оксана хоче, чекає на комісію: "Нам немає куди їхати. В мене мама живе у Херсонській області, вони досі в окупації. Нам немає куди їхати. Просто немає куди".

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок