Василь Іванчук поступився Магнусу Карлсену місцем у чвертьфіналі Кубка світу з шахів: результати українця

Василь Іванчук поступився Магнусу Карлсену місцем у чвертьфіналі Кубка світу з шахів: результати українця

Василь Іванчук поступився Магнусу Карлсену місцем у чвертьфіналі Кубка світу з шахів: результати українця
. Василь Іванчук. Фото: FIDE

Українець закінчив турнір з трьома перемогами.

В азербайджанському Баку триває Кубок світу-2023 із шахів. Ігровий день неділі, 13 серпня, став останнім на турнірі для представників України у відкритому розряді.

Від початку змагань наприкінці липня п'ятого раунду, який визначав учасників прийдешніх чвертьфіналів, дістався лише один українець — провідний гросмейстер України Василь Іванчук. У четвертому колі брав участь Руслан Пономарьов, але поступився угорцеві Ференцу Беркешу з різницею в одну партію.

Участь Іванчука в Баку до останнього залишалася під питанням. Міжнародна федерація шахів (FIDE) повідомила, що шахісту відмовили у виїзді з України, проте вже за тиждень гросмейстер зміг потрапити на змагання.

Іванчук, що отримав на Кубку світу вайлдкард від організаторів, пропускав перше коло. А після стартував серією з трьох перемог: над чілійцем Крістобалем Енрікесом Вільяґрою (4:2), китайцем Веєм І (2.5:1.5) та турком Вагапом Шаналом (3.5:2.5).

Наступним суперником Іванчукові випав найрейтинговіший шахіст відкритого світового заліку, ексчемпіон світу впродовж 10 років Магнус Карлсен. Титулований норвежець був один із підписантів листа за дозвіл Іванчукові на виїзд з країни та розіграв з ним місце у чвертьфіналі.

Як пройшла зустріч Іванчука та Карслена

  • Першу партію суперники розіграли ще в суботу, 12 серпня. Після 43 ходів і трьох годин гри Карлсен здобув перше очко на відмові українця — 1:0.
  • Друга партія, в якій Іванчук перейшов на гру чорними фігурами, також протривала 43 ходи. Здобувши друге очко в протистоянні, Карлсен оформив підсумкову перемогу на став першим чвертьфіналістом Кубка світу.
  • За місце у півфіналі Карлсен гратиме з індійцем Гукешем Доммараджу, третім наймолодшимУ 2019 році FIDE надала індійцю статус гросмейстера у віці 12 років, семи місяців та 17 днів. гросмейстером в історії шахів.

Кубок світу з шахів-2023: що відомо

  • Після трьох змагальних тижнів у Баку визначаться три учасники Турніру претендентів-2024. На право зіграти з чемпіоном світу, китайцем Діном Ліженєм, претендуватимуть шахісти в підсумковому топ-3.
  • Паралельно з відкритим Кубком світу в Баку триває жіночий турнір, до чвертьфіналу якого пройшла дев'ята сіяна українка Анна Музичук.
  • У чвертьфіналі Музичук, що напередодні вибила зі змагань сестру Марію, зустрічається з німкенею Елізабет Петц. Проміжний рахунок у протистоянні — 0.5:0.5.
  • Василь Іванчук — віцечемпіон світу 2002 року й чемпіон Європи-2004. Вигравав світову першість з бліцу (2007) та швидких шахів (2016). Володіє титулом гросмейстера з 1988 року.
На початок