7 районів замість 20: що буде із працівниками РДА, які ліквідують на Львівщині

7 районів замість 20: що буде із працівниками РДА, які ліквідують на Львівщині

Ексклюзивно
7 районів замість 20: що буде із працівниками РДА, які ліквідують на Львівщині
. Суспільне Львів

Процес створення семи нових РДА на території Львівської області може розпочатися у жовтні цього року. Про це Суспільному розповів керівник обласного департаменту економічної політики Степан Куйбіда.

До середини 2021 року на Львівщині залишиться 7 районних державних адміністрацій замість 20. До 2022 року буде перехідний період. Упродовж цього часу, окрім районний державних адміністрацій у 7-ми новостворених районах, у колишніх районних центрах будуть працювати тимчасові підрозділи.

"Буде залишений невеликий штат працівників у підпорядкуванні новоутвореної РДА для того, щоб зберегти надання цих послуг, які сьогодні є в районних адміністраціях. Цей підрозділ мав би пропрацювати не більше одного року для того, щоб повністю пройти процедуру ліквідації. І вже повноцінно з 2022 року запрацюють нові РДА", - каже Степан Куйбіда.

7 районів замість 20: що буде із працівниками РДА, які ліквідують на Львівщині
На графіці зображено діючі та новостворені райони. Суспільне Львів

Загалом у 20-ти РДА, які є зараз, працює близько 1600 людей. До прикладу, у Бродівській РДА у штаті 95 працівників.

"Ніхто нам нічого поки не говорив, немає регламенту, як це буде. Поки що ми всі працюємо", — розповіла голова Бродівської районної державної адміністрації Оксана Прокопець.

У звичному режимі працюють і в Кам'янка-Бузькій районній державній адміністрації. Там 76 працівників.

"Наразі в нас є лише закон про утворення і ліквідацію районів, де прописано про ліквілацію районних рад. Стосовно районних державних адміністрацій інформації станом на зараз немає. Ми продовжуємо працювати й надалі. Є бачення, що працівники підуть працювати в майбутні ОТГ, які буде створено ще дві додатково", — розповіла голова Кам'янка-Бузької районної державної адміністрації Христина Замула.

За словами Степана Куйбіди усіх працівників ліквідованих РДА намагатимуться працевлаштувати.

"Ми зараз проводимо консультації з центром зайнятості для того, щоб цих працівників, якщо будуть перехідні етапи, втримати. Усі ці люди з хорошим досвідом і знаннями, люди фахові, як представники тих чи інших територій, вони добре знають території, то у нас будуть утворені нові ОТГ", — розповів керівник обласного департамент економічної політики Степан Куйбіда.

За словами Стапана Куйбіди, розглядають також варіант про перехід працівників в нові РДА та нові ОТГ.

Нагадаємо, 17 липня, Верховна рада ухвалила проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів в Україні. "За" таке рішення проголосували 238 народних обранців.

Що відомо

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до осені планується завершити реформу децентралізації в Україні, аби місцеві вибори, які пройдуть у жовтні, відбулися вже у всіх новостворених територіальних громадах.
  • Зокрема, уряд ухвалив проєкт оптимізації районів, за яким планується 490 районів створити майже вчетверо — 129.
  • 6 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Він дозволить завершити формування територіальних громад.
  • Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України усіх областей, крім тимчасово окупованої АР Крим.
На початок