Стартував другий етап єВідновлення: на Київщині погодили виплати допомоги

Стартував другий етап єВідновлення: на Київщині погодили виплати допомоги

На Київщині погодили виплати допомоги на другий етап єВідновлення
. Один з пошкоджених будинків в Ірпені, який мають відновити за кошти UNITED24. Фото: Руслан Кравченко - голова Київської ОДА / Facebook

У Київській області в рамках програми єВідновлення влада погодила виплату допомоги на суму понад 165 млн гривень. Це допоможе відновити пошкоджені будинки, які зазнали російської агресії.

Про це під час брифінгу повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

За три місяці реалізації програми мешканці Київщини подали понад 7,4 тисяч заявок на отримання коштів. Позитивне рішення ухвалене майже за 2 тисячі. Під час першого етапу максимальна сума компенсації на відновлення одного об'єкта – 200 тис. гривень. Ці кошти допоможуть зробити ремонт:замінити вікна, покрівлю даху, тощо.

За словами очільника ОВА, заяву можна подати через додаток "Дія".

"1 серпня стартував другий етап єВідновлення. Власники зруйнованого житла можуть подати заявку на отримання безготівкового сертифікату для придбання нової квартири чи будинку", — сказав Кравченко.

Таке житло можна придбати в будь-якому населеному пункті України, крім тимчасово окупованих територій. Заяву так само потрібно подавати через Дію.

За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, мешканці Київщини подали вже понад 400 заявок. Їх також розглядатимуть спеціально створені комісії.

Що відомо про відновлення Київщини

Унаслідок бойових дій навколо Києва в лютому-березні 2022 року на Київщині зафіксовані руйнування у 46 з 69 територіальних громад.

Критичних руйнувань завдано в Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській, Великодимерській та Пісківській територіальних громадах.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ в області було зруйновано чи пошкоджено 27 226 об’єктів. Основний "удар" припав саме на житло – 24,3 тис. об'єктів. Крім цього, постраждали 227 шкіл та садочків, 125 адміністративних будівель і ЦНАПів, 128 медичних закладів, 138 культурних та релігійних споруд.

Станом на початок серпня 2023 року в регіоні повністю та частково відновили 12,5 тисяч пошкоджених об'єктів: більше 11 тисяч багатоквартирних та приватних будинків, 187 дитсадків та шкіл, 101 медзаклад, 68 адмінбудівель та ЦНАПів.

На Київщині створюють Каталог відновлення області, де можна дізнатись про відремонтовані об'єкти за кошти з резервного держбюджету протягом 2022 року. Торік звідти на ремонт в області виділили понад 700 млн грн.

У червні 2023 року в системі Prozorro оголосили перші торги на відновлення об'єктів інфраструктури на Київщині. Це житло у Бучі, Макарові, Вишгороді та адмінбудівля у Бородянці.

На початок