Загиблому льотчику Олександру Кукурбі з Івано-Франківщини на місці загибелі відкрили пам’ятник

Загиблому льотчику Олександру Кукурбі з Івано-Франківщини на місці загибелі відкрили пам’ятник

Загиблому льотчику Олександру Кукурбі з Івано-Франківщини на місці загибелі відкрили пам’ятник
. Фото: Facebook/229 бригади тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова

На місці загибелі Героя України, пілота-штурмовика Олександра Кукурби зі села Верхній Вербіж Івано-Франківської області, відкрили пам’ятник. Льотчик поліг поблизу села Андронівка Дніпропетровської області. Про це повідомили на Facebook-сторінці 229 бригади тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

26 липня 2022 року Олександр Кукурба востаннє здійнявся у небо. Він загинув у Дніпропетровській області під час сотого бойового вильоту, а на його годиннику назавжди застиг час смерті — 7:25.

Олександр Кукурба з Івано-Франківщин — один з найрезультативніших українських льотчиків-штурмовиків
Олександр Кукурба вважається одним з найрезультативніших українських льотчиків-штурмовиків. Фото: Тетяна Кукурба

"Олександр здійснив свій останній зліт 26 липня 2022 року, і з тих пір це місце завжди було встелене квітами, які сюди приносили громадяни на знак вічної вдячності і пошани. Тепер пам'ять про Олександра втілена у граніті — суворому, як війна, і міцному, як дух бойового льотчика", — написали побратими загиблого пілота.

Що відомо

Олександр Кукурба народився 18 вересня 1994 року у селі Верхній Вербіж Коломийського району. Стати військовим Олександр мріяв із шести років. Навчався у Нижньовербізькій школі, а згодом вступив у Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

Пілот Олександр Кукурба
Олександр Кукурба. Фото: Тетяна Кукурба

Після закінчення навчання у ліцеї Олександр Кукурба вчився у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Під час повномасштабної війни Олександр Кукурба воював у 299 бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. Мав військове звання майора, обіймав посаду заступника командира авіаційної ескадрильї бригади.

Олександр Кукурба — найрезультативніший льотчик України
Пілот-штурмовик Олександр Кукурба. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

14 квітня за оборону України Зеленський присвоїв льотчику звання Герой України та вручив орден "Золота зірка". Пілот також є лицарем ордена Богдана Хмельницького II, III ступенів та I (посмертно).

Зеленський вручає льотчику Олександру Кукурбі "Золоту зірку"
Президент України нагороджує Олександра Кукурба. Фото: Facebook/Дмитро Левін

Олександр Кукурба вважається одним з найрезультативніших українських льотчиків-штурмовиків. Він знищив приблизно 900 російських військових, 55 танків та 140 одиниць броньованої техніки.

1 листопада 2022 року у Нижньовербізькому ліцеї, що на Коломийщині, відкрили меморіальну дошку колишньому учню Олександру Кукурбі. 16 листопада 2022 року у Дніпрі з'явилася вулиця імені Кукурби.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок